Yerli Otomobilin Perdesi Kalktı!

3
55488
Yerli Otomobil

Bugün yerli otomobilin prototip modelinin tanıtımı yapıldı. Türkiye Otomobil Girişim Grubu tarafından hayata geçirilen proje, hepimiz için önemli. Yapılan resmi açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yerli otomobil ile Osmangazi Köprüsünden geçecekti ancak hava şartları nedeniyle bu program iptal edildi. Cumhurbaşkanı, TOGG adı verilen otomobili katılımcılar önünde detaylı olarak inceledi.

Cumhurbaşkanı, “Sizleri bu anlamlı buluşmada, en kalbi duygularla, hasretle muhabbetle selamlıyorum. Bugün ülkemiz için tarihi bir güne, Türkiye’nin 60 yıllık rüyasının gerçeğe dönüşmesine hep birlikte şahitlik ediyoruz” dedi.

Peki, yerli otomobil nasıl görünüyor, tasarımı nasıl, teknik özellikleri neler…

Yerli Otomobil Önemli!

Yerli otomobil yapılacak mı, yerli otomobil hazır mı derken…bugün onun tanıtımını izledik. Genel tasarımı çok beğenilen TOGG’un tasarım detaylarını yansıtan yerli otomobilin fotoğrafları da katılımcıları ve otomotiv dünyasını heyecanlandırdı. Aşağıda da yerli otomobilin arkadan görünümünü içeren TOGG fotoğraf galerisi var.

Ülkemizde Honda, Renault, Ford gibi markaların modelleri yıllardır üretiliyor. Hem işgücü hem de konuya hakim mühendis kaynağı açısından Türkiye çok değerli bir ülke. Hatırlarsanız Volkswagen de aynı sebeplerle Türkiye’de fabrika kurmayı tercih etmişti. Ancak kendi markamıza sahip olmamız da çok değerli. İşte bu bakış açısıyla bugün yapılacak olan tanıtım, ülkemiz için çok önemli.

Devrim Arabasını Hatırlayalım..

Devrim Arabaları 1961 yılında Devrim Arabası ile bir yerli otomobil isteği başladı ama yarım kaldı. Türkiye’nin Devrim arabasıyla başardığı “yerli otomobil üretme” hedefinin üzerinden 58 yıl geçti. Onu da biraz hatırlayalım:

Türkiye’de otomobil ve motor üretilemeyeceği yönündeki olumsuz algıya karşı mücadele eden bir mühendis grubu, büyük bir başarıya imza atmıştı.  29 Ekim 1961 sabahı Türkiye’de yapılan bir otomobil, Türk mühendisler tarafından geliştirilen kendi motorunun gücüyle TBMM’ye getirildi. O gün, dönemin Cumhurbaşkanını Cemal Gürsel’i Anıtkabir’e götürdü. Ayrıca Hipodrom’daki resmi geçide de katıldı. Ancak otomobil yolda kaldı. Çünkü yetersiz benzin konulmuştu. Bunca emek, minik bir ihmalle yolda kalmış ve ona başka bir şans verilmemişti.

Türkiye’nin Otomobilinde Son Nokta Bugün Konuldu!

Bu haber de ilginizi çekebilir: Yerli Otomobile Yerli Multimedya Sistem

Geçtiğimiz yıllarda Cumhurbaşkanı çağrısı ile kurulan Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu, çalışmanın son aşamalarına geldi. Kısa adıyla TOGG, bir süredir yerli otomobil için yoğun bir çalışma içinde. Bugün yerli otomobilin üzerindeki perdeyi kaldırarak halka sunumu yapıldı. Yerli otomobil projesinin gelişim aşamalarını da hatırlayalım:

Yerli Otomobil Projesinin Gelişimi

  • 20.01.2011 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TÜSİAD 41. Genel Kurul Toplantısında yerli otomobilin üretilmesi için işadamlarına bir çağrıda bulunmuştu.
  • 20.10.2015 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İsveç’in Saab markası ile bir işbirliği yapıldığını açıkladı. Bu açıklamada Saab 9-3’e ait sedan, vagon, coupe, SUV modellerinin fikri mülkiyet hakları için 40 milyon euro ödendiğini belirtti.
  • Yerli Otomobil Tanıtımı 02.11.2017’de Türkiye Otomobili Girişim Grubu kuruldu. İmzalanan protokolle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) koordinasyonunda Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell ve Zorlu Holding Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nu kurdu.
  • 02.06.2018’de Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin (TOGG) kuruluşu tamamlandı. Yerli otomobil için kurulan şirkette Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell ve Zorlu Holding’in payları yüzde 19’ar, TOBB’un payı ise yüzde 5 oldu. Bosch’ta üst düzey yöneticilik yapan Gürcan Karakaş, TOGG CEO’su olarak atandı.
  • Yerli Otomobil Tanıtımı 05.08.2019’da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıkoğlu ve Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) ile bir araya gelerek, yerli otomobilin ilk prototip modelini inceledi.
  • 30.09.2019 Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG),Gebze’de yer alan Bilişim Vadisi’ne taşındı.
  • Yerli Otomobil Tanıtımı 20.12.2019’da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOGG’un geliştirdiği yerli otomobilin (üzeri örtülü olarak) önünde poz verdi. Bakan Varank’ın paylaşımı ile, yerli otomobil ilk kez görüldü.
  • 26.12.2019’da TOGG, sosyal medya hesabından yerli otomobilin çeşitli detaylarını gösteren fotoğraflar paylaştı. Resmi tanıtımdan bir gün önce paylaşılan fotoğrafta, otomobilin iç mekanı hakkında ipuçları verildi.
  • 27.12.2019’da Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) geliştirdiği yerli otomobil projesinde ön gösterim araçlar, Bilişim Vadisi’nde düzenlenen etkinlik ile kamuoyuna tanıtıldı.

Yerli Otomobil Hakkında Sorular…

  • Yerli otomobilin adı ne olacak: İsim henüz belli değilken ona Türkiye’nin Otomobili / Yerli Otomobil şeklinde seslendik. Bugün, yerli otomobilin ismi TOGG olarak açıklandı.

Bu arada 1960’larda üretilen yerli otomobil prototiplerine verilen isimler de şöyle: Siyah/ Beyaz/ Mavi Boncuk/ Gecekondu. Siyah”, “Beyaz”, “Mavi Boncuk” ve “Gecekondu isimleri verilerek 4 adet üretilen Devrim’den sadece biri çalışır durumda günümüze ulaştı.

Yerli Otomobil Tanıtımı

  • Makam araçları değişecek mi: Bu konuda resmi bir açıklama yok ama yerli otomobil üretildiğinde makam araçlarının da değişeceği konuşuluyor. Bu arada mevcut makam araçlarının çoğu Audi ve Mercedes marka.
  • Yerli otomobilin fiyatı ne: Yerli arabanın fiyatı ne olacak sorusu da çok popüler. Elbette yerli arabanın fiyatı hakkında net bir bilgiye sahip değiliz. Zaten henüz seri üretim de başladı.
  • Yerli otomobilin tanıtımı ne zaman: Tanıtım saat 14.30’da Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde yapılacak.
  • Yerli otomobil ne zaman satışa çıkacak: 2022
  • Yerli otomobilin kasa tipi ne: SUV
  • Yakıt tipi ne: elektrikli motorla çalışıyor
  • Üretim yeri neresi olacak: Bursa
  • Yerli otomobilin elektrikli motoru ve menzili nasıl olacak: 30 dakikanın altında hızlı şarj ile %80 doluluğa ulaşacak. Li-ion pil hücreleriyle 300+ ve 500+ kilometre menzile sahip olacak.

Yerli Otomobil Teşvikleri ve Yatırımı

TOGG içiYerli otomobil için yatırım yılı olarak 30 Ekim 2019 tarihi açıklaması yapıldı. 13 yıllık bri yatırımla üretim sürecek. Eğer 13 yılı geçerse de teşvikler bu doğrultuda şekillenecek. 22 milyar TL sabit yatırım tutarı açıklaması da yapıldı. Yerli otomobil fabrikasına işçi alımı konusu da merak ediliyor. 4322 kişilik net bir istihdam açıklaması var. Bursa’da kurulacak olan yerli otomobil fabrikasının yapacağı bu istihdamın 300 kişilik kısmı, uzman personel için. Yılda 175 bin adetlik bir satış hedefi de konan yerli araba projesinde 5 farklı model planı söz konusu olacak. Biz, bugün bunlardan SUV karoserdeki aracın tanıtımını göreceğiz.

Yerli otomobil yatırım kararını destekleyen güzel bir gelişme de DMO’nin yaptığı açıklama oldu. Devlet Malzeme Ofisi, üretim bittiğinde 30 bin adet alacağını duyurdu. DMO tarafından 30 bin adet alım garantisi verilen yerli otomobil’e devletin farklı kurumlarının sahip çıkması da önemli. Devlet Malzeme Ofisi’nin yaptığı açıklamaya göre 2035 yılına kadar 30 bin adet yerli otomobil DMO tarafından alınacak.

3 YORUMLAR

  1. Güzel bir şey Lakin Çok pahalıdır bizim gibi askeri ücrete mahkumlar aynasını bile alamaz hatta bunu bana 14 yaşındaki oğlum anne boşuna bakma biz alamayız dedi üzüldüm şahsen neblim yazdım bununda neyse Hayırlı olsun inşallah Türkiye için. ❤

  2. Neden italya ismi hiç geçmiyor haberinizde? Parti propagandası için insanları kandırdıklarını da yazsanız ya. Devrim arabasıyla uzaktan yakından alakası yok bu arabanın.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here