Ana Sayfa Genel Bugatti Veyron I: Aerodinamik Yapı ve Araç Montajı

Bugatti Veyron I: Aerodinamik Yapı ve Araç Montajı

1
15253

Bugatti Veyron, Fransız otomobil üreticisi Bugatti tarafından üretilmiştir. Ancak araç Alman Volkswagen Grubu tarafından ortadan motorlu bir spor otomobili olarak tasarlanmıştır. Veyron ismini, Bugatti’nin efsanevi yarış pilotu olan Pierre Veyron’dan alır. Bugatti Veyron üretim kuşağında Bugatti EB 110 ve Bugatti Chiron arasında yer almaktadır.

Başlarda Veyron için sadece birkaç varyant üretilmişti. Daha sonra 2010’da Bugatti potansiyel alıcılara markanın resmi web sitesindeki Veyron 16.04 Configurator uygulamasını kullanarak dış ve iç renkleri kişiselleştirme olanağı sundu.

Bugatti Veyron üretimi, 2014’ün sonlarına doğru durduruldu fakat sonrasında 2015 yılına kadar özel sürüm ve modeller piyasaya çıkmaya devam etti.

Değişken Aerodinamik Yapı

Bu interaktif özellik, Bugatti Veyron’un Grand Sport Vitesse’ye dayanan üç kullanım modunu deneyimlemenizi sağlar. 410 km/s azami hızıyla, şimdiye kadar üretilmiş en hızlı roadster’dır. Bu güç seviyesiyle her zaman optimum kullanımı garanti etmek için, süper otomobilin tüm hızlarda kaldırma ve bastırma kuvveti arasında uyumlu bir dengeye ihtiyacı vardır.

Veyron 2.6 saniyede 0’dan 100km/s hıza ulaşıyor ve 180 km/h ‘a kadar hızlarda standard modlarda sürülür. Otomobilin tasarımı bu hız aralığında optimum aerodinamik özellikler sunar.

180 km/s üzerindeki hızlar için Bugatti, yol tutuşu moduna geçer. Bastırma kuvvetini artırmak ve rüzgar direncini azaltmak için, arabanın önü 90 mm ve arkası 102 mm indirilir. Aynı zamanda ön difüzör kanatları açılır. Arka kanat ve ek arka spoyler, dönüş dinamiklerini desteklemek için tamamen genişletilir.

200 km/s üzerindeki hızlarda fren yapıldığında, arka kanat bir hava freni haline gelir ve 0.4 saniyeden daha kısa bir sürede, 55 derecelik bir açıyla eğilir. Bunun yarattığı maksimum hava direnci ve güçlü arka bastırma kuvveti, frenleme dengesini en üst düzeye çıkarırken 1.4 G’den ek 0.6 G yavaşlama değerlerini artırır.

375 km/s üzerindeki hızlar için Bugatti, en yüksek hız modunda sürülüyor. Bu mod sürüşten önceki en yüksek hız anahtarı ile etkinleştirilmelidir. Direksiyon kısıtlanır ve araç daha da alçalır. Ön difüzör kanatları tekrar kapanır ve arka rüzgarlık ve kanat içeri çekilir.

Araç Yapısı ve Montajı

Mevcut araç konseptlerinden çok az parça, bileşen veya sistem Veyron’da kullanılabilir. Araca dahil edilmeden önce gerekli performansı elde etmek için her şeyin sıfırdan geliştirilmesi gerekiyordu. Tasarımcılar, Veyron’u yaratırken düzenli olarak aşırı hız gerektiren, malzeme ve sistemlerden aşırı yükler talep eden diğer sektörlerden ilham aldılar.

Veyron’nun “yuvarlanan şasi” olarak adlandırılan eksi iç ve dış bileşenleri üç bölüme ayrılabilir: ön uç, monokok ve arka şasi.
Ön uçtaki ana bileşenler, havadan sıvıya ara soğutucular, marş aküsü, bagaj bölmesi, ön aks diferansiyeli ve direksiyon sistemidir. Ön çerçeve, tüm bu bileşenleri barındıran ön kısmın yapısal elemanıdır.

Monokok bölüm, bu bölümün ana yapısal öğesi olan monokok etrafına inşa edilmiştir. Monokok bölümün ana bileşenleri, yakıt sistemi (doldurma boyunları olmadan da olsa), eşlik eden yakıt deposu (monokokun arkasına takılı), kontrol panelini içeren çapraz kiriş, direksiyon kolonu, fren servoları ve ana pedallardır.

Arka şasi bölümü motor, şanzıman ve egzoz sisteminin yanı sıra yakıt sistemi bileşenlerini içerir: motor ve dişli yağı devreleri, merkezi hidrolik, doldurma boğazları ve karbon bidonu.

Ön aks, ön uç ve monokok bölümler arasında bölünmüştür. Ön çapraz bağlantıları, dengeleyici ve direksiyon dişlisi ön uç bölüme bağlanmıştır. Bununla birlikte, arka enine bağlantıları ve direksiyon kolonu monokok bölüm üzerine monte edilmiştir.

Monokok

“Monokok” terimi, tek parça olarak üretilen tek bir büyük gövdeyi ifade eder. Veyron, prepreg tasarımlı bir karbon fiber monokok yapısına sahiptir. “Prepreg” terimi, reçine ile önceden emprenye edilmiş karbon fiber levhaların kullanılması anlamına gelir, böylece sonraki üretim sürecinde ilave reçine eklenmesine gerek kalmaz. Monokok, her iki tarafı karbon fiber levhalarla kaplı alüminyum petek yapılı bir sandviç yapıya sahiptir.

Ön uç yapısı

Ön uç yapısının temel işlevi, çok sayıda araç bileşenini barındırmanın yanı sıra, olağanüstü çarpışmada olabilecekleri önlemektir. Bir çarpışma durumunda monokokun deforme olması neredeyse imkansız olduğundan, tüm çarpışma enerjisi ön uçta dağılır. Bu, Veyron sürücüleri ve yolcuları için sürekli optimum güvenlik sağlar. Neredeyse deforme olmayan bir yolcu bölmesiyle birleştirilmiş ekstrüde alüminyum çok odalı profiller sayesinde kasıtlı olarak deforme olacak şekilde tasarlanmış bir ön uç.

Arka karbon fiber yapı

Arka karbon fiber yapının amacı, monokokun son derece yüksek burulma sertliğini, arka süspansiyon çubuklarının bağlandığı noktaya kadar tam olarak korumaktır. Bu, şasinin bölümlerini mükemmel şekilde birbirine kenetlemenin ve tüm sürüş koşullarında olağanüstü yanal ve uzunlamasına dinamikler elde etmenin tek yoludur. Yapıldığı sırada benzersiz olan iki karbon fiber uzunlamasına elemanı olduğundan, bunu motor üzerinde olağan enine destek olmadan bile yapabilir, bu da W16 motorunu açmak için açar ve havalandırmayı daha da optimize eder.

 

Arka metal yapı

Aracın arkasında da optimum çarpışma özellikleri gereklidir. Buna göre, egzoz sisteminin arkasındaki alana yüksek derecede deforme olabilen ekstrüde çok odalı alüminyum profiller yerleştirilir. Turboşarjlar ve egzoz sistemi nedeniyle arka şasinin alt kısmında çok sıcak bir ortamda son derece yüksek sertlik gereklidir. Bu nedenle, iki üçgen uzunlamasına çerçeve ve kutu şeklindeki arka aks taşıma çerçevesi için son derece güçlü, havacılık sınıfı paslanmaz çelik seçildi. Bu paslanmaz çelik bileşenler, Veyron’un enine bağlantıları ile aynı malzemeden yapılmıştır ve havacılık endüstrisi standartlarına göre özel olarak eğitilmiş ve sertifikalandırılmış çalışanlar tarafından kaynaklanmıştır.

Diğer yazılarımızdan Bugatti Divo’yu okumak için tıklayınız

1 YORUM