Şaşırtıcı teknik özellikleri, efsanevi tasarımı ve bir döneminin en iyisi Renault 5 GT Turbo İncelemesi…
Renault 5 GT oldukça güzel ancak değeri bilinmeyen otomobil modellerinden biridir. Örnek olarak “Tüm zamanların en iyi hot hatch modelleri“ için üstünkörü bir arama yaparsanız, çok sayıda birbirine benzer modeller karşınıza çıkabilir. Özellikle eski dönemdeki hot hatch modellerinin birçoğu birbirine benzer parça kalitesine ve malzemeye sahiptir. Volkswagen GTI, Ford Escort RS ve Mini Cooper hemen hemen karşınıza çıkacak modellerden bazılarıdır. Bunun sebebi; günümüzde olduğu gibi 1980’li yılarda da bariz bir kült klasikleri bulunmaktadır. Bu araç modelleri haricindeki birçok model, kaybolup gitmiştir. Ancak bugün sizlere tanıtacağımız araç Renault 5 GT Turbo, geçmişin ve günümüzün kaybolan efsanelerinden biridir.
Tüm zamanların en iyi otomobillerinden bazılarının bulunduğu bir segmentte, ikonik bir hot hatchback olmak küçük bir başarı değildir. “Yavaş ama hızlı giden araba” cümlesinden çok fazla bir şey anlayamayabiliriz. Ancak Fransız otomobil devi Renault’un 5 GT Turbo modeline baktığımız zaman bu cümlenin oldukça anlamlı olduğunu göreceksiniz. Ayrıca otomotiv üreticilerinin “yavaş ama hızlı giden araba” düşüncesi; giriş seviyesi fiyatlandırma, yeni nesil vites kutuları ve motor varyasyonları, spor otomobil emsallerinin maliyetinin çok altında sunulmasına olanak sağladı.
Dünyanın ilk hatchback’ini seri üreten ilk otomobil üreticisi olarak bilinen Renault, Renault 5 Turbo ile halk arasında ve motor sporlarında döneminde büyük başarılar elde etmişti. Ancak Renault, aracın ikinci neslini yaparken büyük bir hataya da imza attı. Bu hata, motorun arkadan ön tarafa konumlandırılmasıydı. Bu değişiklik ilk önce aracın hot hatch ruhunu öldürdü. Daha sonra da müşterilerin tercih etmemesine yol açtı. Daha da önemlisi ortadaki motor düzeni, onu segmentin geri kalanından ayıran tek özellikti. O zamanlar en yakın ama fiyat olarak çok pahalı olan rakibi Golf GTI’dan daha iyi olmasını sağlıyordu.
Renault 5 GT Turbo Teknik Özellikleri, Tasarımı ve İncelemesi,
İkinci nesil R5’in piyasaya sürülmesinden dört ay sonra, Şubat 1985’te Renault, GT Turbo’yu piyasaya sürdü. Ekonomi ve şehir içi otomobilinin performans versiyonu olarak tasarlanan GT Turbo, az değişikliklerle büyük farklar ortaya sunmaktaydı. Ayrıca Renault Cleón motorunun modifiye edilmiş bir versiyonunu kullanan 1.4L turboşarjlı motor, Renault’nun 1962’de piyasaya sürülmesinden bu yana bilinen efsanevi valf mekanizmasına sahipti. Yağ soğutmalı Garrett T2 turboyu kullanan hatchback, modele göre oldukça güçlüydü. 120 beygir, 165 Nm tork ve 5 vitesli manuel şanzımanı aracın sürüşünü oldukça farklı boyutlara çıkarmaktaydı. Özellikle 0’dan 100 kilometre hıza sadece 8 saniyede ulaşması, Renault 5 GT Turbo’nun farkını ortaya koymaktaydı.
Bununla birlikte Renault GT Turbo, Aşama I versiyonu sırasında bazı dezavantajlara kurban gitti. Aracın kronikleşen turbo gecikme sorunu, kullanıcıların en büyük sorunlarından biriydi. Ayrıca GT Turbo, hava soğutmalı turboşarjının bir sonucu olarak sıcaklık sorunlarına da sahipti. 1987’de tanıtılan 2. Nesil Renault GT Turbo, sıcaklık ve diğer sorunlarından arınmıştı. Güncellenmiş bir su soğutmalı turbo, aracın bütün sorunlarını çözdü. Tasarım konusunda özellikle çok sade olması, birçok kişi tarafından sevilmese de oldukça yalın ve güzel durmaktadır.
Renault 5 GT Turbo’nun Ralli Geçmişi
Ralli geçmişine sahip olan bütün araç modellerine korkmadan binebilirsiniz. Üstelik ralli geçmişi olan araba modelleri, oldukça etkili sürüş tarzına ve geliştirilmiş mekanik inceliklere sahip olmaktadır.
50’li yılların sonlarından bu yana Renault, ralli yarışmalarında bolca başarı sağladı. Bu başarı birkaç yıl boyunca devam etti ve otomobilin hafif şasisine, üstün yol tutuşuna ve tutarlı güç dağıtımına atfedilebilmektedir. Bilmeyenler için Alpine, Renault’un yan kuruluşudur. Bu yüzden Fransız üreticisi, ekstrem motor sporlarında da oldukça başarılı bir markadır. Ayrıca Renault 5 GT Turbo, 1989’da Fildişi Sahili Rallye’de WRC’de genel bir zafer elde eden tek Grup N otomobilidir. Fransız vatandaşı Alain Oreille, Renault 5 GT Turbo ile 1989 ve 1990 yıllarında arka arkaya N Grubu şampiyonlukları kazanarak büyük bir başarı elde etti. Aynı yıl FIA Üretim Otomobil Sürücüleri Kupası’ndaki arka arkaya zaferlerinin de sahibi oldu. Böylece Renault 5 GT Turbo oldukça yetenekli ve sorunsuz bir araçtır. Üstelik kendisini kanıtlamayı da ihmal etmedi.
Renault 5 GT Turbo ve Renault 5 Turbo
Ne yazık ki Renault 5 GT Turbo’nun rallideki başarısı, artan popülariteye veya gelişmiş satış rakamlarına dönüşemedi. Halihazırda kalabalık olan bir segmentte bir üst modeli Renault 5 Turbo satışa sunulmaktaydı. Ancak unutmamız gereken nokta; 1980’li yıllar Hot Hatch kültürünün en çok kullanıldığı dönemdir. Bu yüzden sınıflarında rekabet çok fazlaydı ve alıcılar, diğer seçenekleri göz önünde bulundurduğu zaman Renault 5 Turbo modeline yanaşmamaktaydı. Anlayamadığımız noktaya gelecek olursak Renault 5 modelleri, rakiplerinden hem daha hafif hem de daha güçlüydü. Bu avantajın, alıcıları etkilememesi oldukça şaşırtıcı.
Renault 5 GT Turbo Neden Üretimden Kaldırıldı?
Renault GT 5 Turbo, 1990’da tamamen yeni Clio’ya yer açmak için üretimden kaldırıldı. Üretimden kaldırılana kadar 5 GT Turbo, Fransız üreticinin en iyi modellerinden biriydi. Ancak zamansız gelen yeni Clio modelleri, aracın üretimden ve satıştan kaldırılmasına sebep oldu.