Otomobil segmentleri farklı beklentileri karşılamak için tasarlanmış. Peki ya konu D segmenti olunca beklentiler ne yönde oluyor? Konfor, performans, ergonomi veya geniş iç hacim? Bu sorulara cevap bulabilmek için segmentin güçlü, iki rakibini bir araya getirdik. VW Passat mı daha iyi? Yoksa yeni Ford Mondeo onu bu konuda geçiyor mu?
Ford Modeo ve Volkswagen Passat Tasarım
Volkswagen Passat ve Ford Mondeo yenilenmiş halleriyle karşımızda. Ancak her iki modelde selefinden izler taşıyor. İki modelde de inceltilmiş farlar dikkat çekiyor. U şeklini andıran LED gündüz aydınlatmaları da benzer tasarım yönleri arasında. Volkswagen Passat ‘ta iki far arasında uzatılmış ve aydınlatma grubuyla birleştirilmiş bir ızgara göze çarpıyor. Rakibi Mondeo ise Aston Martin’den esinlenmiş ızgara ile tasarlanmış. İki modelde de gündüz farı dışında normal aydınlatma grupları da LED teknoloji ile donatılmış ve bu konuda çok başarılılar. Ancak Ford Mondeo dönüş sinyallerine kattığı orijinal hareket ile bir adım önde.
Ford Mondeo kaput üzerindeki tasarım çizgileriyle birlikte rakibinden daha heybetli görünüyor. Rakibi ise bu bölümde akıcı bir tasarım sunmuş. Yan bölüm de çok kollu alaşımlı jantlar dikkat çekiyor. İki modelde de seçenekler mevcut ancak Volkswagen Passat sunduğu tasarım ve boyut seçenekleriyle rakibinin bir adım önünde. Ford Mondeo yan bölümde aerodinamik yapı için yapmış olduğu tasarım çizgileriyle dikkat çekiyor. Rakibi ise sadece önden arkaya doğru uzanan keskin hatla öne çıkıyor. Arka bölümde iki modelde LED teknolojisini kullanıyor. İki modelde de selefinden hatırladığımız bir tasarım kullanılmış. Bagaj girişi olarak iki modelde eşit bir alan sunarken Mondeo’nun plakalığı bagaj kapağı üstüne alması yükleme eşiğini daha aşağı çekerek kullanıcının işini kolaylaştırmış. 4767 mm uzunluğa sahip Volkswagen Passat, 1832 mm genişliğe, 1456 mm yüksekliğe ve 2791 mm aks mesafesine sahip. Bu değerlerle yeni Ford Mondeo’dan uzunluk, yükseklik ve aks mesafesi disiplininde daha küçük kalıyor.
Ford Mondeo ve Volkswagen Passat İç Mekân
Volkswagen Passat’da daha sade ve ailedeki otomobilleri hatırlatan bir iç mekân sunarken, Ford Mondeo’da daha komplike ve yenilikçi bir kokpit bizleri karşılıyor. Passat’ta sunulan direksiyon simidi ailedeki modellerden tanıdık gelirken Mondeo’da ki direksiyon daha şık ve otomobilin ağırlığını yansıtır nitelikte. İki modelde de kullanılan dijital göstergeler modellerin teknolojik karakterlerini vurguluyor. Görsel olarak sunduğu jeneriklerle Volkswagen Passat’ın daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Direksiyon üzerindeki kumandalar ile iki modelin de birçok özelliği kontrol edilebiliyor. Passat burada daha sade bir yerleşim ile tüm özellikleri sunabilirken Ford Mondeo kafa karıştıran bir yerleşime sahip. Orta konsolda iki modelde 8 inç’lik ekrana yer verilmiş. Ekranların dokunmatik hassasiyetlerini karşılaştırdığımızda Volkswagen Passat daha başarılı olurken, Ford Mondeo sunduğu sesli kontrol sistemiyle de göz dolduruyor. Ek olarak burada altı çizilmesi gereken özellik ise Volkswagen Passat bu ekranda MirrorLink özelliğini sunuyor olması. Bu detay sayesinde cep telefonunuzu orta konsoldaki ekrandan yönetmeniz mümkün.
Klima kumandaları konusunda yükseğe konumlandırılan konsol sayesinde yeni Mondeo daha başarılı. Bunlara ek olarak tasarım anlamında da farklılık olması Volkswagen Passat’ta ki klişe tasarımın önüne geçmesini sağlamış. Ek olarak klima sisteminin sesle kontrol edilebilmesi de ekstra avantaj. Modellerin ikisinde de otomatik park freni kullanılmış. Bu sayede iki modelde de orta konsolda geniş eşya gözlerine yer verilmiş. Kapı içleri de iki modelde yeterli seviyede. Önde ve arkada sunulan alan iki modelde de yeterli seviyede. Baş ve diz mesafesi konusunda da herhangi bir sıkıntıya rastlamadık. Volkswagen Passat, Ergo-Comfort koltuklarla göz dolduruyor. Rakibine göre daha başarılı baldır desteğiyle de Mondeo’yu ekarte ediyor. Masaj fonksiyonu olan Passat bu özelliği ile de rakibinden önde görünse de, ekstra donanım olarak satın alınan Mondeo’da ki masaj özelliğinin bölgesel olması rakibinin bir adım önünde. Ford Mondeo 429 litrelik bagaj hacmi sunarken rakibi Passat, 586 litre ile açık ara Mondeo’yu geride bırakıyor.
Motor
Test otomobillerimiz eşit motorlara sahip değildi. Bu sebepten dolayı sadece teknik verilerinden bahsedeceğiz. Volkswagen Passat’da 2.0 litrelik dizel bir motor sunuluyor. Selefine göre yüzde 20 ekonomikleştirilen motor 4000 devirde 150 HP güç, 1750 ila 3000 devir bandı arasında 340 Nm tork değeri sağlıyor. 6 ileri DSG şanzıman ile kombine edilen Passat, 0-100 Km/s hızlanmasını 8,9 saniyede tamamlarken maksimum 216 Km/s hız değerine sahip. Fabrika verilerine göre karma tüketim değeri de 4,5 litre olarak kayıtlara geçmiş. Yüksek torkun avantajıyla alt devirlerde maksimum performans gösteren Passat üst devirleri çevirmeye de fazlasıyla istekli. Vites geçişleri sarsıntısız ve hızlı. Testimiz sırasında performanslı kullanımlarda 7,8 litre tüketim verisi elde ederken sakin kullanımlarda bu değeri 5,7 litrelere düşürmek çok zor değil.
Ford Mondeo’da ise markanın yeni geliştirdiği 1.5 litre Ecoboost motor yer alıyor. 1600 ila 2400 d/d’de 240 Nm tork, 6000 d/d’de ise 160 Ps güç üreten motor 0-100 Km/s hızlanmasını 9,1 saniyede tamamlıyor. Maksimum hızı ise 214 Km/s olarak belirlenmiş. Fabrika verilerine göre karma tüketim değeri ise 7,2 litre olarak göze çarpıyor. 6 ileri otomatik şanzıman rakibine göre daha yavaş geçiş hızına sahip. Sarsıntısız geçişlere sahip şanzımanın vites üzerinden kontrolü sağlanamıyor. Model ile sakin kullanımlarda 9,4 litre performanslı kullanımlarda 11.7 litrelik değerler elde ettik.
Konfor ve Yol Tutuş
Volkswagen Passat yumuşak süspansiyon karakterine sahip. Konforlu sürüşler vaat eden bu durum jant çapı büyüdükçe özellikle büyük çukurlarda konforunuzu törpüleyebiliyor. Mondeo’da da kullanılan süspansiyonların yumuşaklığı iyi ayarlanmış. Kalın yanaklı lastikler sayesinde konforlu sürüşün tadını sonuna kadar çıkarabiliyorsunuz. Yol tutuş konusunda modeller eşit seviyede görünse de Volkswagen Passat rakibi Mondeo’dan daha başarılı bir performans çiziyor. Konforlu süspansiyonları sebebiyle Ford Mondeo az da olsa gövde salınımı yapıyor. Limitleri zorlanan iki model önden kayma yaşatıyor. Ancak burada Mondeo’nun önden kayma eğilimi Passat’dan önce başlıyor.
Güvenlik
Volkswagen’in yeni Passat’ı Euroncap’den en yüksek puan olan 5 yıldız ile ayrıldı. Önden çarpmalarda sürücünün iki kaval kemiği ve göğüs kafesi dışında tüm uzuvlarına maksimum koruma sağlarken, yolcunun ise tüm eklemlerine tam koruma sağlamıştır. Yandan araç ile çarpmalarda tam koruma sağlayan Volkswagen Passat, sabit bariyer çarpmalarında ise göğüs kafesi ve bel bölgesi dışında tüm eklemlere tam koruma sağlamıştır. Önden ve arkadan çarpmalarda boyun bölgesine de maksimum koruma sağlayan Volkswagen Passat Euroncap çarpışma testlerinden 5 yıldızı kaptı.
Ford Mondeo Euroncap çarpışma testlerinden 5 yıldızla ayrıldı. Önden çarpışmalarda sürücünün iki kaval kemiği dışında tüm uzuvlarına tam koruma sağlayan Mondeo, yolcunun ise sol kaval kemiği dışında tüm eklemlerine maksimum koruma sağlamıştır. Yandan araç ile çarpmalarda göğüs kafesi dışında tüm eklemlere tam koruma sağlayan Ford Mondeo, sabit bariyer çarpmalarında ise göğüs kafesine sınırlı koruma sağlamıştır. Önden ve arkadan çarpmalarda boyun bölgesine sağladığı tam koruma ile Ford Mondeo Euroncap çarpışma testlerinden 5 yıldızı kaptı.
Yorum – Alper Güler
D segmentinin dişli iki rakibiyle karşı karşıyayım. Modellerin ikisi de tasarım olarak yeni. Tasarım konusunda Ford mühendisleri uzun süre çalışmış ve her ne kadar Aston Martin’e benzetilse de Mondeo’nun tasarımını daha çekici kılmışlar. İçeriye geçtiğimizde Mondeo’nun daha yenilikçi bir iç mekân sunduğu apaçık belli oluyor. Ancak kalite algısı yüksek olan kabin; Passat olarak kayıtlara geçiyor. İki model de dijital göstergeleriyle göz dolduruyor ancak Passat gerek jenerikleri gerekse kaliteli çözünürlüğü ile bir adım önde. Passat’ta sunulan Ergo-Comfort koltukların yan ve baldır desteği Mondeo’ya göre daha başarılı. Modellerin ikisi de kolçak, orta konsol ve kapı iç ceplerinde yeteri kadar eşya gözü sunuyor. Ancak burada Ford Mondeo vites önünde sunduğu geniş alan ile farkını ortaya koyuyor. Bagaj alanı olarak ise Volkswagen Passat rakibini geride bırakıyor.
Sürüşe geçtiğimizde Mondeo konforlu, Passat ise daha sportif bir sürüş vaat ediyor. İki modelde sınırları zorlandığında önden kayma yaşatıyor. Süspansiyon yapısı gereği Mondeo kayma eğilimine rakibinden daha erken başlıyor. Gelelim fiyat konusuna Şu an 2.0 litre dizel otomatik Mondeo’nun fiyatı konusunda bayilerden bilgi alamadık. 1.6 dizel manuel ve en dolu donanım Mondeo 121 Bin TL’yi biraz geçiyor. Passat’ıysa 1.6 dizel otomatik en dolu donanımla 140 Bin TL’ye satın alabiliyorsunuz. Karşılaştırmada oyumu sunduğu avantajlar, performans ve seçenekleriyle Passat’tan yana kullanıyorum. Ancak 26 Bin TL fark ile Mercedes-Benz C serisi alınabilineceğini ve şimdi Passat’ınızı sipariş ettiğinizde Temmuz ayı gibi teslim alabileceğinizi unutmamanız gerek.