Enduro ve arazi için tasarlanmış olan Honda CRF 250 L, 250cc, tek silindir, su soğutmalı, enjeksiyonlu ve 6 vites olarak karşımıza çıkıyor. Performans olarak sınıfındaki rakiplerine göre nispeten güçlü olan CRF, DOHC motor yapısına sahip. 250cc’lik CRF enduro bir motosiklete göre çok iyi performans sergiliyor. 7.8 Litrelik yakıt deposuna sahip olan CRF, bir scooterdan hallice. Bu durum kullanıcılara yetersiz gelse de bir arazi motosikletinin hafif olması gerekiyor. Ayrıca yakıt tüketimi konusunda oldukça verimli olan CRF, bu durumu telafi edebiliyor. 22.6 Nm’lik bir tork kapasitesine sahip olan CRF 250 L, özellikle kalkışlarda ciddi anlamda başarılı. İlk 100 km’ye ulaşana kadar oldukça seri hızlanabiliyor, sonrasında ise biraz sakinleşiyor. Toplam boş ağırlığı 146 kg olan CRF, hafif tarafta kalıyor.
2017 ve sonrası modellerde ön, arka ABS sistemiyle birlikte başarılı bir fren sistemi mevcut. Gidondaki bir tuş yardımı ile ABS iptal edilebiliyor. Asfalt bir yolda ABS’yi kapatmak önerilmezken, arazi koşullarında kapatılması sürücüye önemli avantaj sağlıyor.
Ön tarafta 43 mm’lik teleskobik ters çatal amortisör ile gelen CRF, arazi şartlarında oldukça konforlu gözüküyor. Amortisörlerin yapısı gereği arazide güzel çalıştığını söyleyebiliriz. Ancak yumuşak olmasından ötürü asfaltta nispeten yetersiz kalabiliyor. Fabrika çıkışlı lastiklerin asfaltta ve arazide çok başarılı olmaması önemli bir sorun yaratmıyor.
Motosikletin sahip olduğu tüm aydınlatmalar LED değil. Aydınlatmalar sonradan değiştirilebilse de orijinal olarak LED far opsiyonunu isterdik. Ayrıca CRF’de dikkat çeken detaylardan bir diğeri, arka amortisörün ayarlanabilir olması. Motosikletin yük durumuna veya yol şartlarına göre arka amortisörü sert ya da yumuşak olarak ayarlayabilirsiniz.
Honda CRF 250 L Sürüş
Honda CRF 250 L, arazi, uzun yol, şehir içi için keyifli bir şekilde kullanılabilecek bir motosiklet. Tabii ki seçilen yol şartlarına göre limitleri zorlanınca belli dezavantajlar sunsa da tüm yol şartları için genel anlamda sizi mutlu edebilecek bir motosiklet. CRF 250 L şehir içinde oldukça pratik, atik ve performans anlamında yeterli. Yakıt tüketimi olarak şehir içinde 250cc bir motosiklete göre son derece cazipken, sportif kullanıma da olanak sağlıyor. Yakıt tankı CRF sürücülerinin en büyük kabuslarından biri olarak kabul edilirken, selesinin biraz rahatsız olması da bir diğer dezavantajı. Sürücülerin mutlaka kalan yakıtını, ileride nereden benzin alacaklarını hesaplaması gerekiyor. Tüm bunlara rağmen CRF Asya ve Afrika gibi zorlu kıtaları geçen birçok gezgin motosikletçiye eşlik edebiliyor.
Motosiklet arazi şartlarında oldukça konforlu. Performans anlamında yeterli ve memnun edici. Gerek motor gücü, gerek amortisörleri ve gerekse fren performansı arazi şartlarında sürücüsüne herhangi bir problem yaratmıyor.