C Segmenti sedan piyasasında iki önemli model olan Opel Astra ve Ford Focus ikilisinin iyi ve kötü oldukları yönlerini öğrenmek istemez misiniz? Eğer cevabınız evet ise yazımızı okumaya devam edin. Güzel bir karşılaştırma yazısı hazırladık.
Sedan aşığı bir ülkeyiz; bu aşikâr! Peki ya C sedan liginin en güçlü ismi kim? Bu segmentte güçlü olmak için neler gerekli? Müşterilerin beklentileri neler? İşte bu soruların cevaplarını aramak için C sınıfının iddialı iki otomobili Ford Focus ve Opel Astra’yı karşı karşıya getirdik.
Tasarım
Ford Focus tasarım anlamında oldukça iddialı. Aston Martin’den esinlenen ızgara grubu krom detaylarla süslenmiş. Öne doğru uzanan farlara kaş şeklinde gündüz LED’leri eklenmiş. Dinamik ön far sistemi ile Ford Focus direksiyonun hareketine göre yön değiştiren farlarıyla virajda maksimum aydınlatma sağlıyor. Ayrıca sokak manevralarında döneceğiniz yönü aydınlatan sis farları da ek olarak geliyor.
Yan bölümde 16 inç jantlar göze çarpıyor. Dilerseniz yine aynı büyüklükte sunulan 2 seçenek daha mevcut. Önden arkaya uzanan keskin hatlar ile sportif hava ön plana çıkarılmış. Kabartma kaputta modeli sportif kılan diğer detay arka bölümde de parçalı stop grubu göze çarpıyor. Selefine göre daha inceltilmiş.
Donanım olarak başlangıç paketiyle test konuğumuz olan rakip Astra’yı Cosmo donanım olarak değerlendiriyoruz. Modelin makyajla birlikte özellikle ön yüzünde değişimler yaşanmış. Selefine göre agresif değişimler yaşamamışsa da rakibi Ford Focus’dan daha özgün bir tasarım diline sahip. Opel Astra’da rakibi Ford Focus’a göre daha oval hatlar kullanılmış. Bu sayede model sportiflik konusunda fazla iddialı değil.
17 inç büyüklüğündeki jantlar ile rakibinin önüne geçen Opel Astra, seçenek konusunda da Ford Focus’un bir adım önünde. Arka bölümde de ise Astra, rakibi Ford Focus gibi yatay konumlanmış stop grubunu tercih etmiş. Astra burada da oval tasarım hatlarına yer verirken rakibi keskin çizgileri ile ön plana çıkmış.
İç Mekân
Kokpit konusunda Ford Focus daha yenilikçi bir yapıyla karşımıza çıkarken, Astra’da aileden alışık olduğumuz bir iç mekân bizleri karşılıyor. İki modelin de gösterge paneli okunaklı ancak Ford Focus bu ekranın orta bölümünde sunduğu dijital yol bilgisayarı ile rakibinden bir adım önde. Modellerin ikisi de 3 kollu direksiyon sunarken tasarım anlamında Focus daha başarılı. Ek olarak bir önceki neslinde hız sabitleyicisinin yeri konusunda eleştiriler alan Ford yeni neslinde bu bölümü fazlasıyla iyileştirmiş.
Orta konsolda Opel Astra karmaşık bir yerleşim sunarken Ford Focus’da daha düzenli bir yapı göze çarpıyor. Astra’da Cosmo donanımda sunulan ekran kullanışlı. Geri park kamerası olarak da işlev görüyor. Ancak Ford Focus bu özelliklerin üzerine bir de dokunmatik olmasıyla öne geçiyor.
Vites önünde ve kapı iç ceplerinde modellerin ikisi de tatminkâr alan sunarken vitesin gerisinde el freni koluna rağmen Ford Focus’un rakibinden daha başarılı boş alanlara yer verdiği gözlerden kaçmıyor. Ford Focus rakibine otomatik park asistanıyla da fark atıyor. Arka diz ve baş mesafesi konusunda her iki model de eşit alan sunarken, Ford Focus geniş camlarıyla daha ferah bir atmosfere sahip. Bagaj disiplininde ise Opel Astra sadece 1 litre fark ile rakibinin gerisinde kalıyor.
Motor
Opel Astra’da markanın yeni nesil 1.6 litre dizel ünitesi yer alıyor. 3500 d/d’de 136 Bg güç üreten ünite, 320 Nm tork değeriyle de dikkat çekiyor. Alt devirlerde çok az bir cansızlık yaşansa da 2000 devirden itibaren yaşanan güç patlaması etkileyici. Astra Sedan, 136hp’lik motoruyla fabrika verilerine göre 0’dan 100km/s hıza 10.1 saniyede ulaşıyor. Sessiz çalışan motor karma kullanımda fabrika verilerine göre 3.9 litre tüketim ortalamasına sahip. Ama biz testimiz boyunca 5.8 litrenin altına indiremedik. Performanslı kullandığımızdaysa tüketimin 7 litreye yaklaştığını gözledik.
Rakip Ford Focus ise markanın bilinen 1.6 litre TDCi ünitesiyle test konuğumuz oluyor. 3600 d/d’de 115 Ps güç üreten motor 1750 d/d’de ise 270 Nm tork değeri sağlıyor. 0-100 Hızlanmasını 10.9 saniyede tamamlarken maksimum 195 Km/s hız değerine sahip. Fabrika verilerine göre karma tüketim değeri ise 4.5 litre olarak belirlenmiş. Model ile sakin kullanımlarda 5.6 litre yakıt tüketim değeri elde ederken performanslı kullanımlarda 6,8 litrelik tüketim değerine imza attık. Opel’in yeni motoru hiç kuşkusuz ki kâğıt üzerinde Ford Focus’dan daha güçlü. Bunu sürüşe de yansıtan Opel Astra rakibi Focus kadar ekonomik olamıyor.
Konfor ve Yol tutuş
Modellerden Opel Astra orta sertlikte bir süspansiyona sahip. Hemen her zeminde başarılı sönümlemeler yapan süspansiyon sistemi konfor anlamında başarılı. Ford Focus’da ise Astra’dan biraz daha sert bir süspansiyona sahip. Konfor anlamında Astra kadar olmasa da genel anlamda başarılı bir süspansiyon. Yol tutuş konusunda ise hem süspansiyon hem de direksiyon sistemiyle Focus daha önde. Yol ve rüzgâr sesi yalıtımı konusunda modeller eşit performans sunarken, Astra’nın motor sesi kabin içine daha çok yansıyor. Modellerde sunulan ESP sistemi işler karışınca size fazlasıyla destek oluyor. Ancak başarılı yol tutuşu ile Focus bu sisteme fazla ihtiyaç duymuyor.
Güvenlik
Opel Astra 2009 yılında girdiği testlerden 5 yıldız almayı başardı. Ancak modelin yeni kriterlere uygun çarpışma testi bulunmuyor. Ford Focus, EuroNcap çarpışma testinden 5 yıldız alarak güvenliğini kanıtladı. Önden çarpışma testinde Ford Focus’un kabini sağlam kaldı. Mankenlerin göğüs, uyluk ve diz bölgesi gayet iyi korundu. Sadece sürücünün bir ayağı biraz daha fazla darbe aldı. Farklı boydaki mankenler ve farklı oturma pozisyonlarında yapılan testlerde de Ford aynı başarıyı gösterdi. Yan çarpışma testinde de mankenleri iyi koruyan Focus’un sürücüsünün alt kısmı hafif darbe aldı. Tekrarlı yan direk çarpışma testinde ise mankenin göğüs bölgesi sınır değerlerde korundu. Ford Focus koltukları, arkadan çarpışmalarda etkili olan kamçı etkisinde iyi koruma sağladı.
Yorum – Alper Güler
Lafı uzatmandan söylemeliyim. Bu karşılaştırmanın galibi bence Ford Focus. Neden mi Focus? Tasarım olarak model her ne kadar Aston Martin’den alma bir tasarım gibi gözükse de oldukça etkileyici. Keskin hatlar modeli dinamik göstermiş. İçeriye geçiyorum ve daha şık ve sade bir tasarım Focus’da sizleri karşılıyor. Gerek gösterge paneli gerekse orta konsoldaki panel Astra’dan daha başarılı. Orta konsoldaki ekran dokunmatik olma özelliğiyle bir adım önde.
Motor konusunda ise hiç tereddütsüz kâğıt üstündeki ve sürüşe yansıttığı performansı ile Astra daha başarılı. Ancak burada altını çizmem gereken bir nokta var. Model performans anlamında Focus’dan daha iyi ancak motor sesi yalıtımı ve ekonomi konusunda Focus bir adım önde. Tabi ki şunu diyebilirsiniz motor 136 bg tabiî ki fark olacak. Focus gücüyle tatmin ederken ekonomisiyle göz dolduruyor.
Gelelim Focus’u birinci seçmemin diğer başlığına. Yol tutuş Ford’un yol tutuşu ailenin her modelini yıllarca bir adım öne taşımıştır. Direksiyon virajın her noktasında sizinle iletişim halinde. Yol tutuşunuza katkı sağlayan bir özellikte Dinamik Tork Kontrol sistemi. Tüketiciyi ilgilendiren bir başka konu ise fiyat. Ford Focus Şerit takip, şeritte kalma asistanı, navigasyon paketi, elektrikli sunroof ve bi-Xenon far sistemi dâhil 91 Bin TL’yi biraz geçen bir fiyat etiketine sahip. Astra ise en dolu paketiyle Focus’dan 1000 TL daha ucuz. Fakat Astra’da şerit takip, şeritte kalma yardımcısı, otomatik uzun far vb. donanımı içeren bir paket yok. İki modeli de eşit donanıma getirdiğimizde Focus 3600 TL gibi daha avantajlı duruma geçiyor. Hesap ortada; tercih tabii ki sizin.
Yorum – Tulu Darıcan
Otomobil satın almak zaten zor bir karar. Hele bir de böyle iddialı iki model arasında bir tercihte bulunmak daha da zorlaşıyor. Makyaj gerçekten Ford Focus’a iyi gelmiş. Araç hem güzel görünüyor ve en sonunda iç mekanı daha başarılı. Ama bence bu karşılaştırmanın sonucunu tek şey etkiliyor. O da performans. Kağıt üstünde Opel Astra güçlü ve teknolojik motoruyla Focus’un çok önünde. Ama ya gerçek hayata dönersek. Dikkat ederseniz aralarında 21 beygirlik bir güç farkı var. Bu hiç de azımsanmayacak bir rakam. Hele tork farkı daha büyük. Fakat Astra neredeyse 100 kg daha ağır. Yine de 0-100 km/s verilerine bakarsak Astra 0.8 saniye ile Focus’un önünde.
Pek çok kişi bu küçük fark virajlarda Focus’un daha iyi yol tutuşu ile kapanır diyecektir. Bu fikre hak veriyorum ama Astra’nın ara hızlanma süreleri de etkileyici. Araç yüksek torkunun avantajını ciddi anlamda yaşatıyor. Üstelik Opel Astra daha fazla performansı Focus’tan az da olsa daha uygun fiyata sunuyor. Bu sebeple benim tercihim Opel Astra olurdu. Evet; elektronik oyuncağı daha az ama performansı daha fazla. İki modeli eleştireceğim en büyük nokta ise rakiplerine göre aşırı küçük kalan bagajları. Sedan otomobil alıp neredeyse hatchback bagaj hacmiyle yaşamak anlamsız.