Güneş enerjisi ile çalışan otomobil Lightyear One karşınızda. Lightyear One tavanındaki ve kaputundaki güneş pilleri sayesinde güneş ışığını emecek ve o enerji ile kendi kendisini şarj edecek.
Ekonomide her yeni gün bambaşka dalgalanmalar olurken yakıta para vermeden ücretsiz seyahat etmek mi? Düşüncesi bile harika! Bu sistem aynı elektrikli evlerde olduğu gibi güneşten aldığı enerjiyi, elektriğe dönüştürerek çalışıyor. Daha sonra bu ürettiği elektriği aynı günümüzde hybrid arabalarda olduğu gibi güç organlarına iletiyor.
Nasıl Yapabiliyor Bunu?
Solar araba, güneş panelindeki PVC’ler (photovoltaic cells) sayesinde Güneş enerjisini elektriğe dönüştürebiliyor. Yarı iletken ve ışığı emebilme potansiyeline sahip bu PVC’lere gelen ışınlardaki elektronlar serbest bırakılıp bir elektron akışı meydana getirilir. Sonuç olarak da bu akış akü ve motora elektrik enerjisi olarak gönderilir.
1970’lerde ilk denemeleri gerçekleştiren güneş enerjili araba projeleri, çeşitli yarış arabalarıyla da denense de şimdiye kadar pek başarılı olanlar olmadı. Fakat başarısızlıklar bugünkü geliştiricilere sayısız avantaj kazandırdı.
Çok büyük markalar da bu durumun dışında kalmadılar tabi. 2000 yılında özellikle Ford ve Mazda olmak üzere birçok marka içerisinde güneş paneli bulunan konsept arabalar üretti. Özellikle Cadillac’ın ürettiği konsept araba bence başarısız olmadı. O arabadaki güneş paneli aracın sadece elektrikle çalışan, iç ışıklar gibi, özelliklerini destekledi ve yakıttan tasarruf edildi. Fakat bu projelerden hiçbiri seri üretime geçmedi.
Bugün elektrikli arabalardaki bu gelişim güneş paneli projesini yeniden gündeme almak için oldukça müsait bir ortam oluşturuyor.
Gerçekten İşe Yarar Mı?
EnergySage adlı bir Güneş enerjisi firmasının yaptığı açıklamaya göre tamamı güneş paneli ile kaplı olan (sadece çatısı değil.) bir elektrikli otomobilin menzili günde yaklaşık 40 km artabilir. Hava şartlarına ve aracın boyutuna göre değişebilen bu durum büyük bir yatırıma değer mi tartışılır. Muhtemelen bugün sokaklarda bu araçları göremememiz bu soruyu net bir şekilde cevaplıyor.
Hangi Şirketler Bu Teknolojiye Yatırım Yapıyor?
Lightyear, haziran ayında iki test otomobilini yollara çıkarttı bile ve Lightyear tarafından yapılan açıklamaya göre 2021 yılının sonlarına doğru Güneş enerjisi ile donatılmış özel bir otomobil serisi çıkartma planı gündemde.
Bir Alman markası Sono Motors, 2017’de çalışmalarına başlanan ve Sion adı verilen elektrikli otomobile Güneş enerjisini entegre etmek için çalışmalarını sürdürüyor. Hatta 30 Haziran 2020’de bu konu ile ilgili olarak “Roding Automobile GmbH” ile bir ortaklık anlaşması imzaladılar.
Toyota cephesinde ise bu macera daha önceden başlamıştı. Ancak bu otomobil kendisini yalnızca park halindeyken şarj edebiliyor. Ancak son günlerde Japonya’da satılık olmayan özel bir prototipi Toyota Prius’a eklediler. Evet bu kez araç hareket halindeyken de şarj edilebiliyor.
Hyundai ise 2020 Hyundai Sonata Hybrid ile bu teknolojiyi birleştirdi. Ancak panel sadece tavanda olduğu için boyutu çok büyük bir enerji üretmesine müsaade etmiyor. Gelen verilere göre Hyundai Sonata, günde yaklaşık 3 km yetecek kadar enerji üretebiliyor.
Böyle bir teknolojiden bahsediliyorken Tesla’nın bunun dışında kalması da pek olası değil. Tesla’nın CEO’su Elon Musk’a göre arabalarda güneş paneli kullanmak çok anlamsız ve verimsiz. Ancak buna rağmen Tesla’nın 2021 yılında çıkaracağı CyberTruck solar enerji fikrine açık durumda. Menzil olarak ekstra katkısı olmasa da CyberTruck’ın elektrikle çalışan birçok aksesuarı için bu durum faydalı olabilir.
gerçekten gelecek geliyor.. şu tasarımlara teknolojilere bir bakın.. süper sistem güneş enerjisi ile çalışma olayı.
Hakikaten başlıktaki gibi okudum yazıyı “nasıl yapabiliyor bunu” haha