Ana Sayfa Genel Lityum İyon Pil Teknolojisi Hakkında

Lityum İyon Pil Teknolojisi Hakkında

0
3944

Günümüzde elektronik aletler hiç olmadıkları kadar revaçta. Tabletler, laptoplar ve akıllı telefonlar vaat ettikleri pil ömürleri ile öne çıkmaktalar. Her yeni modelde daha da hafifleyen teknolojik aletler aynı zamanda daha da uzun batarya ömrü sunmaktalar. Gelişen pil teknolojisi sayesinde gün boyu sosyal medya kullansak dahi telefonlarımızı şarj etmeden günü tamamlayabiliyoruz. Ancak fark ettiyseniz eğer son 5 yılda tüketici elektroniği adına pek bir şey değişmedi. Öncelikli hedefin günü tamamlamak olduğu telefonlarda lityum iyonlu piller kullanılıyor. Artık belirli bir sınıra ulaşan lityum iyonlu piller yerine güçlü bir alternatif bulunması gerekiyor. Benzer sorun otomotiv sanayiinde de yaşanıyor. Sodyum iyon piller buna güzel bir alternatif olsa dahi bugünkü konumuz lityum iyon piller.

Elektrikli otomobillerin bataryaları gücünü lityum iyon pillerden alıyor.

Lityum İyon Piller Nasıl Çalışır?

Lityum iyonlu piller oldukça basit bir çalışma prensibine sahiptirler. Lityum iyonlarının anot ve katot arasında gidip gelmesi ile şarj veya deşarj gerçekleşir. Kullanım veya deşarj gerçekleşirken lityum iyonları anottan katota geçer. Şarj sırasında ise katottan anota geçen lityum iyonları hareketlerini tamamlar. Bu sayede pilde ihtiyaca bağlı olarak potansiyel fark yaratılmış olur.

Lityum elementinin otomotiv sektöründe kullanılmaya başlanması, alternatif pil teknolojisi araştırmalarını başlattı.

2. EL BMW İLANLARI

Lityum İyon Pillerin Dezavantajları

Her ne kadar işleyiş bakımından basit bir yapıya sahip olsalar dahi, güvenlik adına bazı ekstra devre elemanları barındırır lityum iyon piller. Pil konusunda belirli güvenlik standartlarını sağlamak oldukça önemlidir. Samsung Note 4 modelleri sahip oldukları pil tasarımları sebebi ile bir çok kullanıcının patlama şikayeti sebebi ile piyasadan toplatıldılar. Benzer durum otomotiv sektöründe yaşansaydı eğer sonuçları çok daha korkunç olabilirdi. Bu sebepten ötürü batarya üreticileri pil hücrelerini özel bir tasarıma sahip akıllı devre yapılarının içine yerleştirir ve güvenlik standartlarını sağlamayı hedefler. Ayrıca lityum iyon piller fazla şarj edildiklerinde, fazla ısındıklarında ve yaşadıkları kısa devrelerde patlama eğilimleri gösterebiliyorlar.

Aküler de benzer altyapıya sahip.

Nadir Bulunan Bir Element

Lityum doğada nadir olarak bulunur. Bu durum son zamanlarda artan elektrikli ve hibrit otomobil üretimlerinde lityum iyon pillerin kullanılması ile farklı alternatifler aranmasına yol açmıştır. Aynı zamanda sahip olduğu yüksek maliyet, sodyum metalinin alternatif olarak kullanılması fikrini ortaya çıkarmıştır.

 

HENÜZ YORUM YOK