Audi A3, Ülkemizde fazlasıyla sevilen ve tutulan bir Audi modeli olmuştur.
Hatchback gövde versiyonu ile daha dinamik yaş grubu ve kullanım alışkanlıkları olan kitleyi, sedan gövde seçeneği ile de daha sakin ve şık bir görünüme sahip olmak isteyen kullancılara hitap edebiliyor.
1 Audi A3, Dört Dörtlük A3
– İlk kez ’96 yılında tanıtılan A3’ün Türkiye macerası ’97 yılında başladı.
– ’99 yılında dört tekerden çekiş sistemi Quattro’nun uygulandığıA3’ün ikinci jenerasyonu ise 2003 yılında satışa sunuldu.
– Tüm dünyada önemli satış rakamları yakalamayı başaran A3 ülkemize1.6 FSI 102 HP, 2.0 TFSI 150 HP, 3.2 FSI 250 HP benzinli ve 1.9TDI 105 HP, 2.0 TDI 140 HP dizel motor seçenekleriyle ithal ediliyor.
– Üç ve beş kapılı gövde tipleriyle satışa sunulan A3’de servotronic, tiptronik ve manuel şanzıman sistemleri tercih edilebiliyor. Attraction, Ambition ve Ambiante donanım paketlerine sahip olan A3’de turbo motor sadece 2.0 litrelik benzinli versiyonlarda bulunurken, Quattro sistemi de yine 2.0 TFSI ve 3.2 FSI benzinli versiyonlarda kullanılıyor.
2 Konfor, İşlevsellik Ve Donanım
‘ Üç kapılı A3 geniş iç mekanıyla rahat yolculuk ve ferah bir ortam sunuyor.
‘ Orta konsol ve gösterge paneli basit ve anlaşılır bir yapıya sahip.
‘ Aracın çift açılı dış dikiz aynaları ve geniş tasarlanan ön ve yan camları sayesinde görüş problemi bulunmuyor.
‘ Dört tekerden çekiş sistemine sahip A3 başarılı yol tutuşuyla güven veriyor.
‘ Aracın içinde ergonomik bir sorun bulunmuyor.
3 Audi A3 Sürüş İzlenimi
Audi’nin lüks kompakt sınıftaki temsilcisi A3 ilk kez ’97 yılında ülkemizde satışa sunuldu.
2003 yılında yenilenen A3 sınıfında dört tekerden çekiş sistemi sunan tek model olarak öne çıkıyor. Dış tasarımında kardeşlerinden farkı bulunmayan A3 Quattro bagaj kapağının üzerindeki Quattro yazısıyla farkını ortaya koyuyor.
Üç kapılı modelin ön koltuklarının katlanması iniş ve binişleri kolaylaştırırken, direksiyondan kumanda edilebilen müzik sistemi konforu artırıyor. Geniş bir iç mekan sunan A3’te koyu renk ve deri döşemeler sportif tasarımlı koltuklarla birlikte performansı çağrıştırıyor.
Geniş ön ve yan camlar ile çiftaçılı dış dikiz aynaları sayesinde oldukça iyi bir görüş alanı sunan A3 Quattro sertliği iyi ayarlanmış süspansiyon sistemi sayesinde yol tutuştaki başarısını geliştirmiş.
Sert girilen virajlar ve ani manevralarda Quattro sisteminin etkisini fazlasıyla hissedebiliyorsunuz. Aracın 350 litrelik bagaj hacmi de arka koltukların katlanmasıyla 1100 litreye kadar artırılabiliyor.
Test ettiğimiz modelde kullanılan 2.0 litrelik dizel motor 4000d/d’de 140 HP güç ve 1750 ile 2500 d/d aralığında 320 NM tork sağlıyor. Alt devirlerden itibaren gücünü hissettiren motor 1340 kilogramlık aracı çekmekte zorlanmıyor.
Yaptığımız testlerde 0’dan 100 km/hıza 9.4 saniyede ulaşırken, son hızı 205 km/s olarak ölçtük.
Sakin kullanımda 100 km’de ortalama 5.9 litre yakıt tüketen A3 2.0 TDIQuattro’da bu oran agresif kullanımda artış gösterebiliyor.
55 litrelik deposuyla 932 km’lik menzil sunan araç 100 km/s hızla giderken yapılan panik frende 36 metrede durmayı başardı.
4 Audi A3 Güvenlik Donanımları
İkinci jenerasyon A3 2003 yılında katıldığı Euro-NCAP güvenlik testlerinden dört yıldız aldı. A3’ün yolcularına güvenlik sağlayan kafesi genel anlamda sağlamdı. Bunun kanıtı testten sonra sürücünün kapısının açılabilmesiydi.
Emniyet kereleri ve hava yastıkları araçtakileri korurken sürücünün göğsünü ve başını direksiyona vurmasını engelledi.
Aracın yandan çarpma testinde gösterdiği performans etkiliydi. İk inoktalı ISOFIX bağlantısı bulunan çocuk koltukları güvenli bulundu fakat kaza sırasında 18 aylık çocuğun göğsüne fazla ağırlık bindi. Araç yaya güvenliği sağlamada zayıf bulundu.
Tekerinize taş değmesin.
Yazar: Tulu Darıcan