2004 model bir Citroen C2, bugün ihtiyaçlarınızı görecek özelliklere sahip mi?
Sizler için bir derleme yaptık ve bugün alınır mı? sorusuna cevap bulabilmeniz adına bir fikir vermek istedik.
1 Minik Ekonomi Profesörü Citroen C2
Citoren’in tohumlarını 2000 yılında attığı ‘C’ ürün serisi, minik bir yeni üye ile, daha da kalabalıklaştı.
C3’ü çağrıştıran bir yüze sahip C2, Fransız üreticinin Saxo modelinin ardından süper mini sınıfta yaşadığı eksikliğini doldurmayı hedefliyor.
Citroen C2 Türkiye’ye 1.4 litre ve 1.6 litre 16V VTR benzinli, 1.4 litre HDI dizel motor seçenekleriyle ithal ediliyor.
1.4 litrelik motorlar C3’te kullanılan motorlarla aynı ve 5 ileri manuel şanzımanla ithal ediliyor.
VTR ise sadece 5 ileri yarı-otomatik SensoDrive olarak adlandırılan şanzımana sahip. Sevimli ve sportif C2 yerini aldığı Saxo modeli kadar küçük bir otomobil. Son dönemin yüksek yapılı tasarım trendi test otomobilimizde de karşımıza çıkıyor.
Ön bölümün yuvarlatılmış yapısı C3’e benziyor, daha köşeli far tasarımıysa sportif yapıyı vurguluyor. Yandan incelendiğindeyse, B sütununun ayırdığı arka cam dikkat çekiyor.
C2’nin arka kısmı kendine özgü çizgilere sahip. Büyük yapıdaki stop grubu arka kısmın dikkat çekici özelliklerinden birisi. Test otomobilimizin dış görünümünde benzinli kardeşlerinden ayırıcı hiçbir unsura rastlanmıyor.
Dizel olduğunu anlamak için motor sesini dikkatli dinlemek gerekiyor. İç mekan C3’ten tanıdık C2’nin ön konsolu C3 modeliyle bire bir aynı.
2 İç Mekan Ve Genel Özellikleri
İç mekanda kullanılan malzeme kalitesi orta düzeyde. İşçilik konusundaysa göze herhangi bir kusur çarpmıyor.
Test otomobilimizde pastel renkli döşeme kullanılması otomobili sevimli kılmış. Orta konsolun en üstünde ince bir dijital bilgi ekranı bulunuyor.
Merkezi kilit ve dörtlü flaşör butonları, dairesel havalandırma ızgaralarının ortasında konumlandırılmış. Daha ortadaysa Clarion marka müzik sistemi ve klima kumandaları yer alıyor.
Oldukça orijinal bir tasarıma sahip küllük istendiğinde çıkartılabiliyor. Böylece bu bölüm bir bardaklığa dönüşüyor. Çakmak ve cam kumanda düğmeleri vites kolunun önünde bulunuyor. Cam kumandalarının bulunduğu yer kullanım açısından güçlük çıkarabilir.
C2’nin ön koltukları tıpkı ağabeyi C3 gibi yetersiz yanal destek sunuyor. VTS modelinde yarış araçlarını aratmayan yan destekler ne yazık ki HDI’da bulunmuyor.
Kapağı iki parça halinde açılabilen bagajın hacmi 193 litre. Arka koltukların, ön koltukların arkasına katlanmasıyla bagaj hacmi 879 litreye kadar çıkarılabiliyor.
Motoru yabancı değil, C2 1.4 HDI’da PSA Peugeot-Citroen grubunun pek çok modelinde kullanılan modern bir dizel motor görev yapıyor.
1398 cc hacmindeki common-rail teknolojisine sahip motor 4000 d/d’de 70 HP güç üretiyor. Motorun 1750 d/d’de ürettiği tork ise 150 Nm.
Kağıt üzerinde ortalama bir güç üreten C2, testlerimiz esnasında bizi oldukça etkiledi.
Özellikle hızlanma değerleri bu hacimdeki bir motor için yeterli düzeyde. 0’dan 100 km/s hıza 13.6 saniyede ulaşan otomobilin son hızını da 160 km/s olarak ölçtük.
Testimiz süresince 100 km’de 5.5 litre motorin tüketim verisi sundu.
Sakin kullanımda bu tüketimi 5 litre civarına düşürmek mümkün.
Viraj kabiliyeti yüksek C2, konfor ve ekonomik motor özellikleriyle gençlerin ilgi gösterebileceği bir otomobil. Başarılı bir yol tutuşa sahip olan aracı yoldan çıkarmak kolay değil.
Selefi Saxo’ya göre çok daha iyi yol tutan C2’nin süspansiyonu darbeleri emmekte de zorlanmıyor. Hassas çalışan direksiyon sistemi test süresince beğenimizi kazandı.
Ancak direksiyonun ince yapısı elden kaymasına sebep olabiliyor. Ayrıca koltukların yan desteklerinin düşük olması hızlı girilen virajlarda kullanıcısını tutmakta zorlanıyor.
ABS destekli fren sistemiyle dikkat çeken C2’yi 100 km/s hızla giderken 39 metrede durdurmayı başardık.
2004 yılında, Citroen C2 1.4 HDI’ın anahtar teslim fiyatı 27.666.000.000 TL.idi
Tekerinize taş değmesin
Yazar:Tulu Darıcan