Ülkemizde çokça sevilen, geniş servis ağı ve de yüksek talepli ikinci el fırsatları ile Citroen C4 ve tüm özellikleri yazımızda
Rekabetçi Etiketiyle Citroen C4
2004 yılı Paris Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkan Citroen C4, Xsara modelinin yerini almıştı. ‘C’ isim yelpazesinin son üyesi markayı kompakt sınıfta temsil ediyor. Sabit direksiyon göbeği, şerit ihlallerinde titreşim yayan koltuk sistemi gibi sıra dışı donanımlara sahip olan C4, Türkiye’ye 1.4 litre 92 HP, 1.6 litre 110 HP, 2 litre 180 HP benzinli, 1.6litre 92 ve 110 HP dizel motor seçenekleriyle ithal ediliyor. 1.6 litrelik benzinli versiyonda otomatik şanzıman opsiyonu sunuluyor.
Konfor, İşlevsellik ve donanım
C4’ün iç mekânında kullanılan malzeme kalitesi memnuniyet yaratacak düzeyde yüksek. Diz mesafesi önde ve arkada yeterli. Ancak tavan yüksekliği uzun boyluları tatmin edemeyebilir. Sabit göbekli direksiyon sistemine alışmak gerekiyor. Ayrıca direksiyon simidi ince tasarlanmış. Korna butonunun kullanımı pratik değil.
Güvenlik
2004’ün sonunda Euro-NCAP testlerine giren C4, beş yıldızlık bir performans gösterdi. Çarpışma sonrası rijitliğini yitirmeyen yaşam hücresi yolcuların korunmasını sağladı. Karoser çarpışma sonunda minimum deformasyona uğradı. Çarpışmanın ardından kapıların açılıp kapanmasında herhangi bir sorun görülmedi. Çocuk ve yaya güvenliği disiplinlerinde yüksek performans gösterdi.
Sürüş İzlenim
Citroen C4 alışılmamış çizgileriyle uzun yıllar güncelliğini koruyacak bir otomobil. Ön farlar ve iki şerit halindeki radyatör ızgarası dikkat çekiyor. Otomobilin arka tasarımı da önü kadar kendine özgü ve modern. Ön ve arkada sunulan diz mesafesi yeterli. Koltukların yanal yükseklikleriyse hızlı virajlarda bile kullanıcısını yerinde tutmayı başarıyor.
Otomobilin genel anlamda görüş problemi bulunmuyor. Ancak ön çapraz görüşte otomobilin bittiği yeri anlamak alışkanlık gerektiriyor. Yan aynalar yeterli büyüklükte. 320 litrelik bagaj sınıfı için biraz küçük kalıyor. Ancak arka koltukların katlanmasıyla bu hacmi yükseltmek mümkün.
C4’ün kaputun altında PSA grubu ve Ford’un ortaklaşa geliştirdiği common-rail teknolojili bir dizel motor görev yapıyor. DV4 kodlu1.4 litrelik motordan sonra ikilinin son ürünü olan DV6 kodlu 1.6litrelik motor, PSA ürün gamı haricinde Ford Focus ve Volvo S40/V50modellerinde de kullanılıyor. Bu motor 4000 d/d’de 110 HP güç, 1750d/d’de 240Nm tork çıkışı sunuyor. Alt devrilerden itibaren yüksek çekiş gücü sunan motorun nefesi 4000 d/d’den sonra azalmaya başlıyor. Yaptığımız testte 0’dan 100 km/s hıza 10.7 saniyede ulaştık. Performansıyla sürücüsünü memnun eden motorun yarattığı bu olumlu hava akaryakıt istasyonunda da devam ediyor. Testimiz süresince 100 km’de ortalama6 litre motorin tüketen C4, 60 litrelik deposuyla 1000 km’lik menzile sahip. Otomobilin orta sertlikteki süspansiyonu yeterli konforu sunuyor. Yol tutuş konusundaysa belirgin bir problemi bulunmuyor. Otomobilin ABS destekli frenleri başarılı bir performans gösterdi. Yaptığımız testte 100 km/s hızdan durma konumuna 37.5 metrede geldik.
Standart Donanım
ABS,ESP, acil fren destek sistemi, sürücü, yolcu, yan ve perde hava yastıkları, çift bölgeli otomatik klima, kokulandırma sistemi, hıza duyarlı yükseklik ve derinlik ayarlı direksiyon, sis farları, elektrikli camlar, uzaktan kumandalı merkezi kilit, immobilizer, elektrik kumandalı aynalar, hız limiti sesli uyarı sistemi, hız sabitleme ve sınırlama sistemi, direksiyondan kumandalı ve hıza duyarlı müzik sistemi, yükseklik ayarlı sürücü koltuğu, soğutmalı torpido gözü, asimetrik katlanabilen arka koltuklar, kaza durumunda otomatik açılan kilitler ve yanan flaşörler, follow-me-home özellikli farlar, gecikmeli sönen aydınlatma
Yazan: Tulu Darıcan
Düzenleme: Ahmet Alperen Yıldırım
Dizeli candır bu arabanın…hem az yakıyor. hem geniş hem parçası ucuz ve son dönemde inanılmaz uygun fiyatlarda satmışlardı bu araçları…