Citroen C4 Picasso

Teknolojik gelişimlerin otomobil dünyasına kazandırdığı yenilikler ve fonksiyonellik özelliklerinin bütünleştiği MPV sınıfındaki gelişen rekabete Fransa’dan gelen farklı bakışın adı Citroen C4 Picasso. Picasso isminin 20. yy’nin en ünlü ressamlarından biri olan İspanyol ressam Pablo Picasso’yu çağrıştırması da hem ressamın hem de C4 Picasso’nun farklı ruhunun yansıması.

İlk olarak 2006 yılında Paris Otomobil Fuarı’nda tanıtılan Citroen C4 Picasso’ya bindiğiniz anda “oh be dünya varmış” diyebilirsiniz. Picasso öyle geniş ki trafikte sıkıldığınızda bir anda evinizdeymiş gibi hissediyorsunuz.

 

Tamamen farklı

 

Citroen Picasso’nun farkını tek bakışla anlayabiliyorsunuz. Sınıfındaki otomobillere oranla standartları aşan bir dış tasarıma sahip Picasso. Citroen tasarımcıları belli ki Citroen C4 Picasso ‘yu tasarlarken rahatı ve konforu herkes için düşünmüşler. Sürücü koltuğuna oturduğunuzda geniş görüş açıları yola daha iyi hakim olmanızı sağlıyor. Standart MPV’lerde 35 derece olan dikey görüş açısının Picasso’da 70 dereceye çıkartılmış olması da bundan kaynaklanıyor. 6,4 m2‘lik panaromik cam ile birlikte Picasso sınıfının en iddialısı. Otomobile bindiğinizde 4.6 metrelik uzunluk ve 1.6 metrelik genişlik aradığınız geniş iç mekanı size layıkıyla sunuyor. 1.66 metrelik yükseklik ile Picasso o kadar derin ki 1.81 metre boyunda olmama rağmen kendimi kısa hissediyorum. Picasso arka koltukta oturanlar için de oldukça cömert, 3 kişilik arka koltuk istenirse oturma düzenine göre 5’li oturma düzenine göre değiştirilip Picasso 7 koltuklu hale dönüştürülebiliyor. Picasso’nun iç tasarımında fonksiyonellik Citroen’de hiç de alışık olmadığımız kadar düşünülmüş.

Otomobilin ön konsolda direksiyonun hemen ardına  yerleştirilmiş oldukça pratik bir saklama gözü bulunuyor. Tabi ki tek saklama gözü bu değil, otomobilin ön konsolunda neredeyse her yerde bir saklama cebi fonksiyonelliği arttırıyor. Picasso’ya bindiğimde en çok dikkatimi çeken standart otomobillerde ön yolcu ve sürücü arasında bulunması gereken vites ve el freninin bulunmayışı. Bulunmayışı derken Citroen tasarımcıları otomobilde kullanım alanını genişletmek adına, elektronik el frenini ön konsola, vites kolunu da “ eski Amerikan otomobillerini anımsatan” direksiyonun hemen arkasına entegre etmişler. Bu da Picasso’nun kullanım açısından zevkine zevk katmış. Vites kolunun çok da ergonomik olduğunu söyleyemeyiz.

Otomobilde herkes için bir keyif

Otomobilde herkes için bir keyif düşünülmüş, panaromik cam tavan ile Picasso çevre ile iç içe bir sürüş imkanı veriyor.  Ön konsolda dikkat çeken bir diğer detay da kullanıcının tercihine göre değişebilen ekran rengi. Renk demişken park esnasında herhangi bir kaza yapıp da yüzünüzün renginin solmaması için Citroen Picasso’nun park sistemi devreye giriyor ve otomatik olarak sağ ayna kendini ayarlayıp park kolaylığı sağlıyor. Picasso’da ayrıntılar bitmiyor, mp3 çalar bulunmasına rağmen bir de ön yolcu koltuğunun önüne entegre edilmiş bir cd changer ünitesi bulunuyor. Dijital havalandırma üniteleri 4 kişi için ayrı seçim şansı sunuyor ve bunun yanı sıra parfüm koyabileceğiniz bir bir havalandırma ünitesi yine ön konsolda yerini alıyor. Fonksiyonellik demişken Citroen Picasso’nun kullanıcısını bir spor otomobildeymiş gibi hissettiren ve hemen hemen tüm ayarların kontrol edilebildiği, MCP şanzımanın da kulakçıklar sayesinde elinizin altına sunan, sabit göbekli bir direksiyonu bulunuyor.

Citroen Picasso’nun tam oldukça heybetli görüntüsünün ardından sevecen bir aile otomobil olma duygusu ağır basıyor. 576 litrelik bagaj hacmi ile tatillerde valiz sorunu yaşamanız pek de olanaklı gözükmüyor.

 

Keyifli kullanım

 

Fransız üreticinin ülkemize tek donanım ve tek şanzımanla sunduğu Picasso,  53.606 YTL’lik baz fiyat ile satılırken kullanmış olduğumuz test aracının fiyatı panaromik cam tavan, aydınlatma paketi gibi ilave donanımlarla 56.106 YTL’ye ulaşıyor. 1.6 litrelik 110 HP güç üreten tek motor donanımıyla satılan Picasso, 1750 d/d’de 240 Nm tork verileriyle keyif veriyor. Alt devirlerde çok da istekli olmayan motor karakteri 2000 d/d’den itibaren daha verimli bir tempo yakalıyor. Citroen’in MCP olarak adlandırdığı şanzıman sisteminin sürüş kolaylığı sağladığı Picasso’da 6 kademeli otomatikleştirilmiş şanzıman hem direksiyondan hem de direksiyon arkasındaki kulakçıklardan kontrol edilebiliyor. MPV sınıfında üretilen diğer otomobiller gibi sportif karakterden uzak ve konfora yönelik kullanılmış süspansiyon sistemi rahat bir kullanım sunarken, hızlı girilen virajlarda sağa ve sola yatarak biraz da olsa tedirginlik yaratıyor. Sürüş esnasında oldukça sessiz bir karaktere sahip olan 1.6 litrelik HDi motor 5.7lt/100km/s yakıt verileriyle de tutumlu.

180km/s maksimum hız oranları da bir MPV için oldukça yeterli. 13.4 saniyelik 0/100km/s hızlanma verileri de sınıf ortalamalarında. Güvenlik açısından da Picasso ABS, ESP, EBA, sürücü ve yolcu havayastıkları, yan ve perde havayastıkları gibi donanımları standart sunmasıyla hem sürücü hem de yolcu güvenliğini maksimum standartlara ulaştırmayı hedefliyor.

 

Genel Değerlendirme

İşçilik  7  İşçilik seviyesi yüksek.
Görüş  8  Görüş açıları çok başarılı.
Performans  6  1.6 litrelik turbodizel motorun performansı yeterli.
Tüketim  7  Sınıfı için ekonomik sayılabilecek değerlere sahip.
Konfor  8  Konfor düzeyi üst seviyede.
Frenler  6  Sınıf standartlarında.
Yalıtım  7  Ses yalıtımı iyi fakat motor sesini içeriye fazla alıyor.
Donanım  9  Donanım seviyesi oldukça yüksek.
Fiyat  7  Bu donanımda dizel bir araç için gayet iyi.
Sonuç  7,2 Citroen Picasso, dışarıdan bakıldığında oldukça ilgi çeken tasarımı, SUV’u andıran oldukça geniş gövde yapısıyla bütünleştirdiği fonksiyonellik, konfor ve kalite unsurlarıyla oldukça başarılı. 1.6 litrelik 110 HP gücündeki tutumlu dizel motoruyla satılan Picasso, MCP şanzımanıyla da şehir hayatında kolay bir kullanım vaadediyor. 53.606 YTL’lik fiyatı da donanım, konfor ve standart güvenlik donanımlarıyla cazip.
İkinciel

Test ve Teknik Verileri

STANDART DONANIM
FABRİKA VERİLERİ TEST VERİLERİ
Motor: Sıralı 4 silindirli turbo dizel, 16V Hızlanma
Motor Hacmi:  1560 cc 0-50 km/s :  4.3 sn
0-100 km/s :  13.8 sn
Motor Gücü:  110 HP – 4000 d/d 0-120 km/s :  19.3 sn
Fren mesafesi
Max. Tork:  240 Nm – 1750 d/d 100-0 km/s:  40 m
Frenler:  Hava kanallı disk/disk
Bagaj:  208-1951 lt Ara hızlanma / Tüketim
Boyutlar (u/g/y):  4590/1680/1830 mm 60-100 km/s (D’de):  8.3 sn
Ağırlık:  1539 kg 80-120 km/s (D’de):  10.5sn
Lastikler:  185/65 R 15 Menzil:    851 km
Test tüketimi:  8.0 lt/100 km

İkinci El Otomobil İlanları

Volkan DEMİRKUŞAK

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here