Ana Sayfa Testler Citroen C5 2.0 BVA Sürüş İzlenimleri

Citroen C5 2.0 BVA Sürüş İzlenimleri

0
3256

Citroen C5 Kimlik Değiştirmiş

  • Citroen C5 ile tanışmamız 2000 yılı sonbaharına dayanıyor. ‘C’ kodlu ailenin ilk üyesi olan C5 Fransız üreticiyi orta sınıfta temsil ediyor
  • Geçtiğimiz yıl önemli bir operasyona tabi tutulan otomobil ailenin diğer üyelerini andıran bir yüze kavuşmuş.
  • Hydractive III olarak adlandırılan özel bir hidrolik süspansiyon sistemine sahip olan otomobil, Türkiye’ye 2 litre 143 HP, 3 litre210 HP benzinli ve 2 litre 138 HP dizel motor seçenekleriyle ithal ediliyor. Benzinli modellerde otomatik vites standart olarak sunuluyor. Dizel motor seçeneğinde otomatik vites opsiyonu bulunmuyor.

Konfor, İşlevsellik ve donanım

  • Makyaj operasyonu gösterge tablosundaki değişimler ve yeni müzik sistemiyle fark ediliyor.
  • Citroen bir kez daha PSA Grubu otomobillerinin parçalarından yararlanmış. Malzeme kalitesi ve işçilik sorunu yok.
  • Çift renkli kokpit ferahlık hissini artırıyor. Boyutları bir hayli büyük olan sunroofun bu ferahlıktaki katkısı büyük.
  • Müzik sitemi buton karmaşası yaratıyor. Ancak direksiyon üzerinden kontrol edilebilmesi güvenlik açısından olumlu.
  • Önde ve arkada sunulan diz mesafesi yeterli.

Güvenlik

Geçtiğimiz yılın son günlerinde Euro-NCAP testine katılan Citroen C5 beş yıldızlık performans gösterdi. Sağlam yolcu hücresi tüm yolcuları iyi şekilde korudu. Ön ve yan çarpışmalarda neredeyse en yüksek puanları elde etti. Ancak yandan çarpışmada arka kapılardan birisi açıldı ve bu durum puanını düşürdü. Çocuk güvenliği disiplininde yeterli performans gösteren C5, aynı sonucu yaya güvenliğinde gösteremedi.

Sürüş İzlenimi

Citroen C5’in dış tasarımı C4 modeline benzetilmiş. Çamurluklara kadar uzatılan bumerang şekilli farlar ve kromajlı iki banttan oluşan radyatör ızgarası ön tasarımda dikkat çekiyor. Arka kısımda da öndeki tasarım anlayışı devam ediyor. Stop grubu ön farların tam tersi bir görünüme sahip. Otomobilin iç mekanıysa dışı kadar ilgi çekici değil. Hatta iç mekan için ‘melez’ demek yanlış olmaz. Hemen hemen her parça PSA Grubu’nun bir diğer modelinde kullanılıyor. Örnek vermek gerekirse; müzik sistemine Peugeot 407’de, sinyal kolları ve cam açma butonlarınaysa Peugeot 307’de rastlamak mümkün. Bu kadar fazla ortak parça kullanımı kalite hissini düşürüyor. İç mekanın malzeme ve işçilik kalitesi sorunsuz. Küçük arka cam nedeniyle görüş problemi yaşandığı bir gerçek. Ön ve arkada sunulan park sensörlerine büyük yardımcı.

 

Otomobilin 471 litrelik hacmi rakiplerinin gerisinde.
Citroen C5’in kalbinde PSA grubunun pek çok üyesinde de kullanılan 2 litrelik bir benzinli ünite görev yapıyordu. 6000 d/d’de 143 HP güç üreten bu motorun torkuysa 4000 d/d’de 200 Nm. Alt devirlerde cansız kalan motor otomatik şanzımanın nazlı tavrı nedeniyle tatmin etmiyor. Yaptığımız testte 0’dan 100 km/s hıza 11 saniyede ulaştık. Vites geçişleri sorunsuz olan otomatik şanzımanın konfor düzeyi başarılı.
2.0 litrelik ünite yakıt tüketimi disiplininde de ortalama değerler gösterdi. Testimiz süresince 100 km’de ortalama 9.5 litre kurşunsuz benzin tükettik. 65 litrelik deposuyla 684 km’lik menzile sahip. Üçüncü nesil Hydractive süspansiyon sayesinde C5’i 15 mm alçaltmak veya 13 mm yükseltmek mümkün. Bu süspansiyon sisteminin sunduğu konfor düzeyi yüksek. Ancak hızlı virajlarda otomobilin fazla yana yattığını belirtmemiz gerekiyor. Acil durumlardaysa ESP sistemi otomobilin stabilitesini garanti artına alıyor. Otomobilin ABS destekli frenleri başarılı bir performans gösterdi.. Yaptığımız testte 100km/s hızdan durma konumuna 38 metrede geldik.
 

Genel Değerlendirme

İşçilik 7 Sorunsuz olarak nitelendirilebilir
Görüş 8 Park sensörü büyük yardımcı
Performans 7 Vasat sayılabilir
Tüketim 7 Ortalama düzeyde
Konfor 9 Kullanıcısını mutlu ediyor
Frenler 8 Duruş mesafesi kısa
Yalıtım 8 İç mekanda ses yok
Donanım 6 Oldukça zengin
Fiyat 7 Rakipleriyle eş düzeyde
61.293 YTL
Sonuç C5’in dış tasarımı fazlasıyla çekici. İç mekanda herhangi bir ergonomi problemi bulunmuyor. Süspansiyon sisteminin sunduğu konfor rakiplerinin ilerisinde. 2.0 litrelik motorsa ortalama bir performans sunuyor.
İkinciel Citroen’in ikinci el pazarındaki en zayıf üyesi. Bunun en önemli nedeni bir önceki versiyonun tüketicileri tatmin olmasa gerek.

 

 

Test ve Teknik Verileri

STANDART DONANIM
Sürücü, yolcu, yan ve perde hava yastıkları, ABS, fren destek sistemi, deri döşeme, park sensörü, hız kontrol sistemi, hız limitörü, ESP, HydractiveII süspansiyon, çift bölgeli otomatik klima, immobilizer, sis farları, far yükseklik ayarı, radyo-CD çalar, ISOFIX, yükseklik ve derinlik ayarı direksiyon, elektrik kumandalı ön koltuklar, elektrikli camlar, far sensörü, elektrokrom ayna, follow me home far.

FABRİKA VERİLERİ

TEST VERİLERİ
Motor: Önde enlemesine yerleştirilmiş motor Hızlanma
Motor Hacmi: 1997 cc 0-50 km/s : 3.7 sn
0-100 km/s : 113 sn
Motor Gücü: 6000 d/d’de 143 HP 0-130 km/s : 17.6 sn
Hız
Max. Tork: 4000 d/d’de  200 Nm Max. hız : 210 km/s
Frenler: önde hava kanallı disk arkada disk
Bagaj: 471 lt İç gürültü
Boyutlar: 4745/1780/1476 mm Rölanti 41 dB(A)
Ağırlık: 1448 kg 100 km/s : 63 dB(A)
Lastikler: 215/55 R16 100 – 0 km/s 38 m
Test tüketimi: 9.5 lt/100 km
Depo kapasitesi: 65 lt
Menzil: 684 km

 

2.El Citroen C5 İlanları

HENÜZ YORUM YOK