İlk kez 1998 yılında düzenlenen Paris Otomobil Fuarı’n da tanıtılan Picasso, Citroen’i minivan segmentinde temsil ediyor. Ülkemize 1.6 litre 90 HP motor ile ithal edilen Citroen Picasso modelinin yurt dışında bu motor seçeneği dışında 1.8 litre 110 HP benzinli ve 2.0 litre 90 HP HDI dizel motor seçenekleri bulunuyor.
Karoser
Xsara platformu üzerine geliştirilen Picasso, 4276 mm’lik boyu ile rakipleri Renault Scenic’ten uzun; Opel Zafira’dan kısa. Önden incelediğinde yukarı çekik farlarıyla Peugeot’yu andıran Picasso, radyatör ızgarasının ortasındaki büyük logosu ile bir Citroen olduğunu ispatlıyor. Picasso’nun yandan görünümüne geçildiğindeyse dikkat çeken en önemli özellik simetrik yapısı. Ön ve arka bölümün eğimli yapısı nedeniyle kullanılan kelebek camlar zarif dizaynı olumsuz etkilememiş.
Picasso İç mekan
Otomobilin iç mekanına geçildiğinde dikkatimizi çeken ilk özellik göstergelerin direksiyonun arkasına değil de ön konsolun tam ortasında yer alıyor olması. Picasso’nun gösterge paneli iki parçadan oluşuyor. Bunlardan sürücüye yakın olanında hararet, yakıt ve hız bilgileri yer alırken, diğer bölümde yol bilgisayarının bilgileri görüntüleniyor. Picasso’da bir diğer dikkat çeken özellikse vitesin otomobilin tabanına değil de radyo-teybin hemen altına; orta konsola yerleştirilmiş olması. Konsol üzerinde yer alan vites kolu güvenlik açısından da önemli bir çalışma. Böylelikle sürücü yolculuk esnasında dikkatini yoldan ayırmıyor. Picasso’nun iç mekanı kalite açısından vasatı aşamayan malzemelerle inşa edilmiş. Çift renkli ve şık ön konsolun malzemesi bu olumlu havayı baltalar nitelikte. Citroen’nin arka koltuklarıysa üç parçadan oluşuyor. Ayrıca ön koltukların arkasına yerleştirilen yemek masaları kullanışlılığı artırıyor. Citroen Picasso büyük boyutlarına bağlı olarak 500 litrelik bir bagaja sahip. Bagajda bulunan 12 voltluk elektrik soketi ve tekerlekli el arabası Picasso’nun bir aile otomobili olduğunu ispatlıyor.
Picasso Nasıl Bir Motora Sahip?
Peugeot ve Citroen’nin pek çok modelinde kullanılan 1587 cc hacminde 8 supaplı motor Picasso’nun de kalbini oluşturuyor. Teknolojisi bir hayli geri kalan bu motor 5600 d/d´de 90 HP güç, 3000 d/d´de 135 Nm tork üretiyor. Ayrıca motor yakıt tüketimi ve emisyon oranları açısından da başarılı değil. Motorun 16 supaplı motorlara göre tek avantajı düşük devirlerde atak bir karakter göstermesi. Ancak 1240 kg’lık ağırlığı sebebiyle hızlanmakta bir hayli zorlanıyor. Yaptığımız performans testlerinde Picasso’yu 0’dan 100 km/s hıza ancak 14 saniyede ulaştırabildik. Bunun yanında son süratine oldukça uzun zamanda ulaşabildik. Testimiz sonucunda Picasso ile elde ettiğimiz en yüksek hız 145 km/s oldu. Picasso böylesine kötü performans sonuçlarının yanında yüksek yakıt tüketimiyle de bizleri üzdü. Testimiz boyunca Picasso ile 100 km’de ortalama 9.5 litre benzin tükettik. Bu değer yer aldığı segmentteki otomobillere göre yüksek. Picasso, 55 litrelik deposu ile sürücüsüne 579 km’lik bir menzil sunuyor.
Kullanım ve Konfor
Picasso, sunduğu geniş iç mekan ve yine iç mekanında sunduğu kullanışlı materyallerle büyük aileler için ideal bir otomobil olduğunu kanıtlıyor. Picasso, konfora yönelik süspansiyon sistemiyle yoldaki bozuklukları iç mekana da fazlaca taşımıyor. Ancak konfor amaçlı süspansiyonlar hızlı virajlarda sürücüsünü bir hayli heyecanlandırıyor. Fazlaca yana yatan otomobil, çok zorlandığında arkadan kayıyor. Genelde ön görüş problemi yaşatmayan Picasso’nun tek handikabı kelebek camlar için kullanılan a sütunlarının fazlaca dikkat çekici olması. Bu nedenle virajlarda görüş açısı daralıyor. Dörtlü ikaz düğmesi dışında otomobilin iç mekanında kullanımı problemli bir düğme bulunmuyor. Dörtlü ikaz düğmesi konumlandırıldığı yer nedeniyle sürücünün fazlası ile öne uzanmasına neden oluyor. Picasso performans açısından kullanıcısını memnun etmese de başarılı fren sistemiyle güven veriyor. 100 km/s hızla yaptığımız fren testlerinde Picasso’yu 42.5 metrede durdurabildik. Bu mesafe Picasso’nun bulunduğu segmentin sınırları içerisinde.
Standart Donanım
Picasso´nun standart donanımında ABS, sürücü, yolcu ve ön yan hava yastıkları, klima, kuvvet sınırlayıcı ve ön gerilmeli ön emniyet kemerleri, yükseklik ve eğim ayarlı ön koltuk kafalıkları, yükseklik ayarlı hidrolik direksiyon, elektrikli ve ısıtmalı dış aynalar, sıkışma engelleme fonksiyonlu elektrikli ön camlar, uzaktan kumandalı merkezi kilit, yükseklik ayarlı farlar, yol bilgisayarı, direksiyondan kumandalı müzik sistemi, katlanabilir ve sökülebilir arka koltuklar, arkada 12 V´luk elektrik soketi, ön koltuk sırtlıklarında servis masası, çocuk koltuğu bağlantı ve dijital uyarı sistemi, immobilizer sunuluyor.
.
Citröen Xsara Picasso 2.0 Dizel 2001 model ilk sahibi olarak 2017 yılına kadar kullanıldı. Yukarıdaki yorumlara katılmıyorum. Araçta abs fren sistemi var 100 km ‘de fren yapıldığında 42.5 metrede durulduğu yazılmış bence aracı süren fren yerine debriyaja basmış olabilir. 100 km hıza 14 saniyede çıkmış bence pek inandırıcı değil ehliyeti yeni almış olabilir. virajlarda kayıyor denilmiş virajlara zaten hızlı girmemeniz gerekli trafik kuralları açısından bunuda ben test ettim.
Bizim araçtan herhangi bir şikayetimiz olmadı hiç yolda kalmadık hep orginal parça kullanıldı değişimlerde fevkalade güzel tam bir aile aracı. İlk sahibinden satın alınabilecek bir araba tabii kontrol ettirmeniz gerekli ilk kullanan kötü kullanmış ise arızaları size patlayabilir. Tavsiye ederim iyi günler.
62 Yaşındayım. Pek çok araba aldım, kullandım. Test sürücüsünün yorumlarının birçoğuna katılmıyorum. Yakıt konusu başta geliyor. Özellikle şehir dışı oldukça normal bir yakıt tüketimi var. 1600 km lik bir mesafede test ettim, şehir içi şehir dışı ortalaması 20 kuruş. yıl 2017. Şehiriçi hareketlerde oldukça da çevik. Viraj konusu ise bayağı güvenli geldi şükür Allah’a. Bunları laf olsun diye yazmıyorum, palavraya ihtiyacım da yok. Rahatlık ve genişlik mükemmel.