Sonuçta bu sınıf otomobiller ortalama kullanıcılar düşünülerek tasarlanır ve geliştirilir. 2005 Cenevre Otomobil Fuarı’nda yeni Civic Hatchback radikal tasarımıyla boy gösterdiğinde birçok kişi Civic’in bu şekilde seri üretime geçebileceğine fazla ihtimal vermemişti. Fakat kısa zamanda radikal tasarımlı konsept Civic HB ‘in neredeyse hiç değişmeden seri üretim olarak bantlardan inmesi şaşkınlık yarattı.

 

Modern Tasarım

 

Civic HB

 

Otomobile dışardan bakıldığında geometrik formların bol miktarda kullanılmış olmasının yanı sıra, yatık burnu çevreleyen kaplama ve spoyler formlu arka cam dikkat çekiyor. Kama tarzında bir tasarıma sahip olan otomobilde sis farları ve egzoz çıkışlarının üçgen şekilleri ilginç görünümü kuvvetlendiriyor.

 

Parlak renkli mızrak başını andıran plastik kapı kolları dokunduğunuzda biraz ucuz his veriyor. Kapıyı açıp sürücü koltuğuna kurulduğunuzda kendinizi uçak kokpitinde sanabilirsiniz. Modern görünümüyle beğeni toplayan konsol aslında kullanımda avantaj sağlamıyor. Hatta biraz karmaşık ve ergonomik yönden kusurları olduğu da söylenebilir. Mesela havalandırma kumandalarının direksiyon simidi tarafından perdelenmesi gibi.

 

Farklı İç Düzen

Civic HB

Civic HB ‘i bu sınıftaki diğer otomobillerden ayıran en büyük özellik arka koltuklarda gizli. Honda Jazz’daki gibi katlanan arka koltuklar sayesinde iç mekan değişkenliği arttırılmış. Bu sayede arka koltuk minderi katlanıp saksı vb. yüksek yükler taşınabiliyor.

 

Son dönemde popülerleşmeye başlayan düğmeli çalıştırma sistemi Civic HB ‘te de var. Fakat bizce kullanım şekli biraz mantıksız. Motoru çalıştırmak için yapmanız gereken geleneksel metal anahtarı yuvasına soktuktan ve çevirdikten sonra direksiyonun solundaki start düğmesine basmak. Anahtarı çevirdikten sonra bir de düğmeye basmak zorunda olmak çalıştırma sürecini uzatıyor. Motoru stop etmek içinse düğmeye tekrar basmayın, çünkü motoru kapatma görevi anahtarda. Oysa ki diğer markalarda anahtar vazifesi gören kartı yuvasına yerleştirdikten sonra motoru çalıştırmak veya stop etmek için düğmeye basmak yeterli.

Görüş Açıları Yetersiz

Civic HB

 

Civic Hatchback ‘in kullanımı sırasında en fazla rahatsızlık veren nokta ön çapraz ve arka görüş açılarının yetersiz olması. Gelelim kullanım keyfi veren yönlerine Direksiyon tepkileri direkt olan otomobilin yol tutuş limitleri de başarılı. Direksiyon simidinin küçük olması ve ele tam oturması sportif hisleri kuvvetlendiren bir etken.

 

Özellikle bozuk zeminli virajlarda zaman zaman arkadan kayma eğilimine giren otomobilde kullanılan elektronik sürüş destek sistemleri zor durumlarda üzerlerine düşen görevleri başarıyla yapıyorlar.

 

Değişken supap zamanlamalı 1.8 litrelik 140 HP motor alt devirlerde çekiş sorunu yaratmazken, üst devirlerde sürücüsünün gerçek anlamda yüzünü güldürüyor. Test sürecinde elde edilen 9.5 lt/100 km’lik yakıt tüketimi 1.8 litrelik motor için fazla sayılmaz. Başarılı motor karakteristiğinin yanı sıra motorla uyumlu şanzımanın vites geçişlerinin net ve vites yollarının kısa olması da sürüş zevkini arttıran etkenlerden.

Tarık Akagün

Genel Değerlendirme
İşçilik  7  İngiltere’de üretilen otomobilin işçilik seviyesi yerinde.
Görüş  5  Özellikle arka görüş problemli.
Performans  7  1.8 litrelik motorun performansı tatminkar.
Tüketim  7  Normal seviyede karşılanabilir.
Konfor  7  Sert süspansiyonlar konfor seviyesini düşürüyor.
Frenler  8  Dozlaması gayet iyi.
Yalıtım  7  Yol sesini içeri fazla alıyor.
Donanım  8  Donanımı fiyatıyla karşılaştırıldığında iyi.
Fiyat  5  Sınıfına göre yüksek bir fiyatla satılıyordu.
Sonuç  6,8 Yurtdışında 1.4 litre benzinli, 1.8 litre benzinli ve 2.2 litre turbodizel motor seçenekleriyle satılan Civic ülkemizde sadece 1.8 litrelik motorla satılıyor. Tasarımıyla baktıran, sürüş özellikleriyle keyif veren otomobilin en büyük dezavantajı, motorunun yüksek vergi dilimine girmesi. Sonuç olarak kompakt sınıfta keyifli bir otomobil isteyenlerin beklentilerini karşılayabilecek bir otomobil.
İkinciel Fiyatlar için Tıklayınız

 

 

Teknik Özellikler

STANDART DONANIM
FABRİKA VERİLERİ TEST VERİLERİ
Motor: Sıralı 4 silindirli, 16V Hızlanma
Motor Hacmi: 1799 cc 0-50 km/s :  3.0 sn
0-100 km/s :  9.3 sn
Motor Gücü: 140 HP – 6300 d/d 0-120 km/s :  13.3 sn
Fren mesafesi
Max. Tork: 174 Nm – 4300 d/d 100-0 km/s:  40 m
Frenler: Hava kanallı disk/disk
Bagaj: 415 lt Ara hızlanma / Tüketim
Boyutlar (u/g/y): 4248/1765 /1460 mm 60-100 km/s : (5.  viteste)  11.7 sn
Ağırlık: 1205 kg 80-120 km/s : (6.  viteste)  18.7 sn
Lastikler: 225/45 R17 Menzil:  526 km
Test tüketimi:  9.5 lt/100 km

 

3 YORUMLAR

  1. 6 ay önce aldım ve iyi ki almışım diyorum. Ninja Kaplumbağa adını verdiğimiz araç Hatcback (hatcback araç almayı hiç ama hiç düşünmüyordum) olmasına rağmen şaşırtıcı bir iç genişlik ve bagaj genişliğine sahip. Kullanma zevkini ise açıklamada da belirtmişler, kendinizi bir uçak kokpitinde hissediyorsunuz. 9.5 lt bana biraz çok geldi, çünkü uzun yolda 120 km sabit hızda tüketim 7.5 kadar düşüyor (test ettim). Hatta inanılmaz gibi gelebilir ama 140 km hızla giderken dahi tüketimi azaltmaya devam ettiğini gördüm. Bana göre olumsuz denebilecek tek özelliği yokuş yukarı çıkışlarda hızınız düşük ise vites geçişleri daha fazla belli oluyor ama yokuşta Vitesi Manuel’e alarak bu olumsuzlukta görmezden gelinebilir ki ben öyle yapıyorum..
    Saygılar..

  2. 5 senedir kullanıyorum 1.8 manuel en güzel artısı heryerde göremezsiniz bmw gibi özellikle beyazından gına gelmiştir bana.. herseyi güzel yakıt tüketimi 1.6 dan az yakıyor 10000 km ortalamam 7.4 içi geniş ufacık durduğuna bakmayın kolay arıza vermez i shift için olumsuz yorum cok manuel farklı eksileri ankara sokakları heryer cukur tak tak ses gelmesi süspansiyon adamı deli eder cok sert ben alıştım gerci hergüzelin bit kusuru vardır ben birsey bilmesem söylemem saygılarımla..

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here