Dacia Logan modeli gerek Türk, gerekse Avrupalı tüketiciler tarafından sevildi ve talep görüyor.
Hal böyle olunca firmanın tüketici isteklerine yönelik donanım paketleri oluşturmaktan başka çaresi de kalmıyor.
Test otomobilimiz de bu isteklerin bir ürünü klimadan ABS’ye kadar zengin bir donanım sunan Logan’ın fiyatını hak ettiğini düşünüyoruz.
Akıl oyunu Logan’ın üretim maliyetlerini düşürmek için köşeli bir tasarım tercihe dilmiş.
Bunun yanı sıra bir çok parça ortak kullanım hedefiyle yaratılmış.
Sağ ve sol yan aynalar, kapı içi plastikleri bunlar arasında sayılabilir. Önden görünümü Solenza modelini anımsatan otomobil dinamik hatlara sahip. Radyatör ızgarasının üzerinde büyük Dacia logosu marka kimliğini vurguluyor.
4250 mm uzunluğuyla rakipleri Renault Clio Symbol (4171 mm) ve Fiat Albea’nın (4186 mm) ilerisinde. 2630 mm’lik dingil aralığıyla da liderliği yakalıyor.
Melez iç mekan Logan Renault modellerinden tanıdık parçalar taşıyor.
Orta konsoldaki kumandalar, direksiyon simidi, kapı kolları, havalandırma ızgaraları ve vites topuzu bunun örnekleri.
İç mekanın malzeme kalitesi vasat seviyede. İşçilikse tatminkar düzeyde.
Orta konsolun en üstünde havalandırma kumandaları bulunuyor. Müzik sistemi ve klima kumandalarıysa daha alta yerleştirilmiş.
Logan’ın dış mekanındaki ölçüleri iç mekana fazlasıyla yansımış. Önde ve arkada diz mesafesi yeterli. 510 litrelik bagaj hacmi de yüksek.
Arka koltukların katlanamamasıysa olumsuz bir özellik. Motoru yaşlı Logan’ın kalbinde Renault imzalı 1.6 litre hacminde bir motor görev yapıyor. 8 supaplı motor fazla modern değil.
5500 d/d’de ürettiği 90 HP’lik güç bunun bir göstergesi. Motorun torku 3000 d/d’de 128 Nm. 980 kg’lik ağırlığıyla birleştiğinde motor yeterli performansı sunuyor.
Yaptığımız testte 0’dan 100 km/s hıza 11.5 saniyede ulaştık.
Son hız ise, 180 km/s olarak ölçtük. Üst devirlerde motorun rahatsızlık yaratacak kadar gürültülü olduğunu belirtmemiz gerekiyor.
Yüksek seçilen vites oranları eski nesil motorun yeterli ekonomiyi sunmasını sağlıyor. Testimiz süresince elde ettiğimiz 7.5 litrelik tüketim makul kabul edilebilir.
Logan’ın 50 litrelik deposuyla menzili 666 km.
Otomobilin süspansiyonları darbe emmekte başarılı.
Ancak yerden yüksek yapısı sebebiyle hızlı virajlarda fazlasıyla yana yattığını belirtmemiz gerekiyor. Ayrıca özellikle viyadük geçişlerinde yan rüzgarlardan etkileniyor.
Yüksek hızlarda motor sesi rahatsızlık yaratacak düzeye ulaşıyor.
Logan’ın ABS destekli frenleri güncel standartları karşılayamıyor.
100 km/s hızdan durma konumuna 43 metrede getirebildiğimiz otomobil güven vermedi. Dacia Logan 1.6 Laureate’nin anahtar teslim satış fiyatı (2005 yılında) 21,979 YTL.