Ana Sayfa Testler Daihatsu Terios 1.3 Arazinin Ufak Yıldızı

Daihatsu Terios 1.3 Arazinin Ufak Yıldızı

0
8449

 

Minik cip Daihatsu Terios ilk kez 1997 yılındaki Cenevre otomobil fuarında tanıtıldı. Türkiye’ye 1.3 litrelik 83 HP gücündeki motorla ithal edilmiş. Terios’un yurtdışında 1.3 litrelik turbo beslemeli 140 HP’lik bir motor seçeneği daha bulunuyor.

Daihatsu Terios Karoser ve İç Mekan

Daihatsu Terios ufak-tefek boyutlarıyla hemen dikkat çekiyor. 3845 mm’lik boyu ile küçük sınıf otomobilleri andırırken, 1555 mm’lik genişliği pek çok otomobilden daha küçük. Terios önden incelendiğinde, desensiz farları ve yeniden tasarlanan tamponlarıyla şık bir tasarıma sahip. Arka tasarıma geçildiğindeyse renkli stop lambalarından ve yedek lastikten oluşan sade bir tasarımla karşılaşıyoruz. Terios’un içi de dışı gibi abartıdan uzak ve sade bir tasarıma sahip. Orta konsolun plastik kalitesi pek çok küçük sınıf otomobilden daha kaliteli. Kokpitin orta bölümünün en üstünde iki adet havalandırma çıkışı yer alıyor. Bunların hemen altında ise dairesel havalandırma kontrolleri yer alıyor. Radyo-teyp ise bu kumandaların hemen altına konumlandırılmış. Terios’un ön cam kumanda düğmeleri kapılardaki dairesel bir kapağın üzerine yerleştirilmiş. Bu göze hoş görünmese de kullanımı engelleyecek bir unsur olarak göze çarpmıyor. Kapılardaki harita ceplerinin darlıktan ötürü kullanımı zor.  Daihatsu Terios, dar tasarımı nedeniyle iç mekanda da geniş bir kullanım alanı sunamıyor.

Motor ve Performans

Terios’un teknolojik motoruysa kullanıcısına sunduğu en büyük nimet olsa gerek… Toyota bünyesinde bulunan Daihatsu, Terios’ta Toyota’nın geliştirdiği akıllı motor olarak adlandırılan VVT-i teknolojisine sahip bir motor kullanmış. Daihatsu’nun DVVT olarak adlandırdığı teknoloji, supapların açık kalma süresini motorun devri, motorun sıcaklığı gibi pek çok parametreden yaralanarak elektronik olarak ayarlıyor. Bu sayede her devirde minimum yakıt tüketimi elde ediliyor. Terios’ta 1298 cc hacminde dört silindirli 16 supaplı bir motor kullanılmakta. Bu motor 6000 devirde 83 HP güç, 3200 devirde ise 120 Nm tork üretiyor. Bu güç ile makul bir performans sunan Terios yaptığımız performans testlerinde 0’dan 100 km/s hıza 13 saniyede ulaştı. Test süresince 100 km’de ortalama 7.5 litre yakıt tüketen  Daihatsu Terios, ekonomik bir araç olduğunu da kanıtladı. Terios, 46 litrelik deposuyla 613 km menzile ulaşabiliyor.

2.El Daihatsu Terios İlanları

6000 devirde 83 beygir güç üreten değişken supap zamanlamalı 1.3 litrelik motor.

Kullanım ve Konfor

Daihatsu Terios, küçük ve atak yapısı ile şehir içinde kullanımı keyifli bir otomobil. Diferansiyel kilidinin de yardımıyla çok zor olmayan arazi koşullarında rahatça ilerleyebilen otomobil zevkli bir hobi aracı görünümü çiziyor. Yüksek yapısı ve kısa aks mesafesi yüzünden ani manevralarda tedirginlik yaratan Terios, limitleri çerçevesinde kullanılmalı. Terios’un iç mekanında sürüş dinamiğini bozan tek unsur olarak göze çarpan vites kutusu, kullanışsız yapısıyla hayal kırıklığı yaratıyor. Vites yolları net değil. Bu yüzden vitesler karıştırılabiliyor. ABS desteği olmayan test otomobilimizin 100 km/s hızla giderken yaptığımız ani frenlerdeki duruş mesafesiyse 45.5 metreydi. Bu değer günümüz otomobilleri için fazla görünse de ABS’siz bir arazi aracı için makul kabul edilebilir.

Daihatsu Terios Standart Donanım

Sürekli dört tekerlekten çekiş sistemi, diferansiyel kilidi, sürücü ve yolcu hava yastığı, hidrolik direksiyon, radyo-teyp, elektrik kumandalı ön camlar, elektrik kumandalı yan aynalar, immobilizer, merkezi kilit, sırtlıkları ayarlı ve katlanabilir arka koltuklar, ön ve arka koltuk başlıkları, arka cam resistansı ve sileceği, üçüncü fren lambası, bardaklık, içeriden açılabilir depo kapağı, arka kapılarda çocuk kilidi, tavanda bagaj rayları, gümüş rengi tampon ve yan korumalar, alüminyum alaşım jant, klima.

 

HENÜZ YORUM YOK