Ana Sayfa Testler Daihatsu YRV 1.3 Turbo

Daihatsu YRV 1.3 Turbo

0
8247

İlk kez 2001 yılında düzenlenen Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tanıtılan Daihatsu YRV , Türkiye’ye 1.3 litre 86 HP ve yine 1.3 litre turbo beslemeli 130 HP motor seçenekleri ile ithal edilmişti. Avrupa’da ise bu motorların dışında bir de 1.0 litre 64 HP’lik motor seçeneği bulunuyor. Direksiyondan kumandalı tiptronic otomatik şanzıman sistemine sahip olan Turbo versiyonun dışında bu ekipman opsiyonel olarak alınabiliyordu.

 

Karoser, iç mekan

Yüksek bir yapıya sahip olan Daihatsu YRV, önden incelendiğinde sportif aksesuarlarıyla ilgi çekiyor. Özellikle motor kaputunun üzerindeki intercoolerı soğutma görevli hava girişi, otomobilin adeta gücünü vurgular nitelikte. Avrupalı otomobilleri çağrıştıran farlar ise ön tasarıma agresiflik katıyor.
Yüksek yapısı nedeniyle yan bölümden bir stationwagonu andıran YRV’nin arka tasarımıysa en az ön bölüm kadar etkileyici. Daha önce testini yaptığımız YRV 1.3 modelinden farklı olarak saydam tasarlanmış stop lambalarına sahip olan otomobilin sıra dışı bir tarza sahip tasarım grubunun kaleminden çıktığı belli oluyor.

Otomobilin iç mekanı ise dış tasarımla karşılaştırıldığında tam bir hayal kırıklığı. Test otomobilimizde yer alan ve iç mekanı ferahlatan panoramik tavan camı dışında aracın sportif yapısını destekleyen hiçbir ekipman yok denilebilir. Daihatsu’nun ön konsolunda kullanılan malzemenin kalitesi vasat ve sert bir yapıya sahip.
Orta konsolun en üst bölümünde havalandırma ızgarası ve analog saat yerleştirilmiş. Bunların hemen altındaysa bir eşya gözü ve radyo teyp bulunuyor. Radyo teybin hemen altındaysa sırasıyla havalandırma kumandaları, çakmak ve küllük yerleştirilmiş. Vites kolu önündeyse bardaklık yer alıyor.
YRV’nin viteslerini direksiyondan değiştirmeyi sağlamak için kullanılan ‘Steer Shift’ butonu 1.3 litrelik versiyonda direksiyonun solunda yer alıyordu. Turbo versiyonda ise bu buton orta konsoldaki çakmağın yanına taşınmış. Açıkçası bu butonu bulabilmek için de daha önce aracı kullanmış birinden ipucu almak gerekiyor.


Otomobilin kapılarına yerleştirilen cam açma-kapama butonlarının kullanımı problemsiz. Fakat direksiyonun soluna yerleştirilen sis farı, ayna kumandaları gib ibutonların kullanımıysa problemli.
Daihatsu YRV’nin koltukları konforlu ve yan destekleri yeterli ölçüde. Arka koltukların öne arkaya hareket ettirilebiliyor olmasıysa değişken bir bagaj hacmi sunuyor. Koltuklar en ön pozisyondayken 238 litre olan bagaj hacmi, en arkaya alındığında 166 litreye düşüyor. Koltuklar tamamen yatırıldığındaysa bagaj hacmi 1075 litreye yükseliyor.

Minik samurai performansıyla rakiplerini kıskandıracak

YRV Turbo’da Toyota ile birlikte geliştirilmiş olan1.3 litre hacminde 16 supaplı ve turbo destekli bir motor kullanılıyor. Teknolojik açıdan gelişmiş olan motor değişken zamanlı supap sistemine sahip. 6400 d/d’de130 HP güç, 2400 d/d’den itibaren de 170 Nm’lik maksimum tork üreten bu motor her devirde istenilen performansı gösteriyor. Ancak özellikle turbonun devreye girdiği devirden itibaren motor adeta çıldırırcasına çalışıyo rve otomobili büyük bir hızla ileri atıyor. Performans testlerinde YRV Turbo ile 0’dan 100 km/s hıza 9.5 saniyede ulaştık. Ara hızlanma testlerinde ise 60-100 km/s hızlanmasını5.9, 90-120 km/s hızlanmasını ise 6.5 saniyede tamamladık. Motor ile uyumlu çalışan otomatik şanzıman ‘kick down’ esnasında hızlı bir şekilde vites ufaltıyor. Direksiyondan vites değiştirilmesine olanak tanıyan manuel mod konumunda ise sportif karakter artıyor. Testimiz süresince 100km’de 8 litre kurşunsuz benzin tüketen YRV Turbo, sunduğu performansın yanında ekonomik bir otomobil olarak da kendini kanıtladı. 40 litrelik deposu ile YRV Turbo’nun menzili 500 km.

Kullanım, konfor

YRV Turbo sunduğu performans ile kullanım zevki yüksek bir otomobil. Ancak otomobilin yüksek yapısı sebebi ile çok sert tutulan süspansiyon sistemi yoldan gelen darbeleri ememiyor. Bu da bozuk yol şartlarında rahatsızlığa yol açabilir. Virajlarda başarılı bir yol tutuşa sahip olan YRV Turbo, çok zorlandığında arkasını bırakabiliyor. Özellikle bu ıslak zeminde daha kolay hale geliyor. Ayrıca otomobilin yüksek gücü ani hızlanmalarda ön tekerleklerin patinaja düşmesine sebep olabiliyor. Önde yeterli iç mekan sunan YRV Turbo’nun arkası ise uzun boylular için biraz dar. YRV Turbo başarılı fren sistemiyle test süresince güven verdi. ABS devreye girdiğinde sertleşmesinin dışında başarı ile çalışan fren sistemi 100 km/s hızla giderken yapılan ani frende otomobili 39 metrede durdurmayı başardı.
Testini yaptığımız Daihatsu YRV Turbo’nun 2. El fiyatı;       45.000 TL‘den başlamakta.

Genel Değerlendirme
Konfor Sert süspansiyonlar konfor konusunda başarısız.
İçmekan Arkada diz mesafesi kısıtlı.
Görüş Açı kullanışlı .
İşçilik Orta tatmin edici.
Yoltutuş Küçük olmasına rağmen başarılı
Performans 130HP’lik motor yüksek bir performans sunuyor.
Frenler Kullanışa göre değişir ama kısa mesafede uygun
Kabin Gürültüsü İçeriye çok ses alıyor
Donanım Orta
Tüketim Orta Sınıf .
Fiyat Uygun.
Genel Sunduğu performans ile kullanımı çok zevkli bir otomobil.

Tulu DARICAN 21/06/2002

Test ve Teknik Verileri

 

HENÜZ YORUM YOK