İlk kez 2001 yıl eylül ayında düzenlenen Paris Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkan Fiat Doblo, Fiat’ın sadece Tofaş Bursa Fabrikası’nda üretiliyor. Cargo adında ticari versiyonu da bulunan Doblo’nun binek versiyonu sadece 1.2 litre 65 HP’lik benzinli motorla satılıyor. Fiat Doblo 1.2 aracın sürüş deneyimini sizlerle paylaştık.
Fiat Doblo 1.2 Tasarım
Fiat Doblo Binek’in görünümü yan camlar ve arka bagaj camı dışında ticari versiyonu ile aynı. Doblo Binek önden incelendiğinde tampondaki koyu plastik korumalar ve şişkin çamurluklar ile adeta bir arazi aracını çağrıştırıyor. Büyük desensiz farlar da bu büyük benzerliği perçinliyor. Arka tasarımda yer alan koyu plastik kaplama ve büyük stop lambaları dikkat çeken öğeler. Doblo Binek’in iç mekanı da dış mekanı kadar radikal. Fakat özellikle ön konsolda kullanılan kalitesiz malzemeler nedeniyle Doblo Binek ucuz bir otomobil gibi görünüyor. Doblo’nun konsolu iki renkten imal edilmiş. Tüm kumandalar orta konsola yerleştirilerek dağınıklık engellenmeye çalışılmış. Ancak cam açma-kapama düğmelerinin de orta konsolda olması kullanımını zorlaştırıyor. Kontrol düğmelerinin dışında vites kolunun da orta konsolda olması ilginç bir özellik. Doblo Binek’in iç mekanında pek çok yararlı göz bulunuyor. Bunların en büyüğü tavana boydan boya yerleştirilen raf. Otomobilin arka tarafı ise yüksek yapısı ve büyük camları sayesinde ferah bir ortam sunuyor. Doblo Binek’in 750 litrelik bagaj hacmi fazlası ile yeterli.
Doblo Binek’in kalbini Fiat ailesi içinde pek çok modelde kullanılan 1242 cc hacme sahip 8 supaplı bir motor oluşturuyor. Bu motor 5500 d/d’da 65 HP güç 3500 d/d’da ise 102 Nm tork üretiyor. Doblo Binek gibi ağır bir araç için oldukça zayıf kalan bu motor aracın fazlasıyla ağır kalmasına neden oluyor. Yaptığımız performans testlerinde Doblo Binek 0’dan 100 km/s hıza 19 saniyede ulaştı. Otomobilin son üç vitesinin uzun oranlı seçilmesi son hıza ulaşama süresini hayli uzatıyor. Ayrıca ara hızlanmalarda da ağır kalan Doblo Binek’te sollama yapmak için uzun düzlükler beklenmeli. Doblo Binek performansı zaafını ise yakıt tüketimi ile gölgeliyor. Test süresince ortalama 100km’de 7.7 litre benzin tüketen Doblo Binek 60 litrelik deposu ile 779 km’lik bir menzile sahip.
Kullanım ve konfor
Doblo Binek rahat kullanımı, geniş ve ferah iç mekanı ile büyük ailelerin tercihi olabilecek bir otomobil. Sunduğu performans ile sahibini üzüyor olsa da akaryakıt istasyonunda bir o kadar sevindiriyor. Yumuşak süspansiyon sistemi yoldaki bozuklukları iç mekana yansıtmaması için seçilmiş. Düz yol için konforlu bir yolculuk sunan süspansiyonlar hafif engebeli yollarda ise bu karakterinden ödün veriyor. Ayrıca hızlı virajlarda otomobilin fazlaca yana yatmasına sebep oluyor. Çok zorlandığında arkadan kayan Doblo Binek’i yeniden çizgisine döndürmek fazla zor değil. Otomobilin pek çok bölgesine yerleştirilen küçük gözler çok kullanışlı. İki tarafta da bulunan sürgülü kapılar arka tarafa iniş binişi kolaylaştırıyor. ABS desteği olmayan fren sistemi ağır otomobili durdurmakta zorlanıyor. Hatta tekerleklerin erken bloke olmasına neden olarak sürücüyü paniklendiriyor. 100 km/s sabit hızla yaptığımız ani fren sonucunda Doblo Binek’i 49 metrede durdurabildik. Bu mesafe ABS’siz dahi olsa modern bir otomobil için oldukça uzun.
Ülkemizdeki efsanelerden bir tanesi Doblo.