Panda’nın doğumu 80’li yılların başına dayanıyor. Fiat’ı mini sınıfta temsil eden otomobilin 2003 yılında yeni jenerasyonu tanıtıldı. Panda, 2004 yılında Avrupa’da Yılın Otomobili ödülüne layık görülmüştü. Modelin dört tekerlekten çekiş sistemine sahip versiyonuysa geçtiğimiz yıl sergilendi. Fiat Panda 4×4 Türkiye’de sadece 1.2 litre 60 HP benzinli motorla satılırken, Trekking ve Climbing isminde iki farklı donanım seçeneği bulunuyor.
Fiat Panda 4X4 Güvenlik
Geçtiğimiz yıl Euro-NCAP testlerine katılan Panda üç yıldızlık performans gösterdi. Panda’nın karoseri güçlüydü ve çarpışmanın ardından sağlamlığını kanıtladı. Fakat ön bölümde gergili emniyet kemerleri ve basınç limitleyicisiyle donatılmış olmasına rağmen, önden çarpışmada yolcunun göğüs kısmında yüksek şiddette darbe gözlemlendi. Aynı bölgede yandan çarpma testinde de hasar tespit edildi. Panda, çocuk ve yaya güvenliği konusunda zayıftı.
Konfor, İşlevsellik ve donanım
- Panda’nın iç mekanını kaliteli olarak nitelendirmek güç. Fakat işçilik kusurlarına rastlanmıyor.
- Kokpite yerleştirilen vites kolu kullanımı kolaylaştırıyor. Ancak aynı bölgedeki cam açma butonlarının kullanımı alışkanlık gerektiriyor.
- Direksiyonun şehir içi kullanımda yumuşamasını sağlayan City modu oldukça işlevsel.
Öndeki diz mesafesi yeterli. - Arka koltuklar ileri-geri hareket ettirilme özelliğine rağmen kısıtlı alan sunabiliyor..
Sürüş İzlenimi
Fiat Panda 4×4 kardeşlerinden oldukça farklı bir otomobil. Yüksek yapısı ilk bakışta dikkatlerden kaçmıyor. Köşeli farlar, plastik kaplamalı çamurluklar ön bölümü farklılaştırmış. Panda 4×4’in tavan raylarıysa tasarıma dinamik bir hava katmış. Arka bölümündeyse tamponun üst kısmına kadar uzanan plastik kaplama dikkat çekiyor. Bunun dışında belirgin bir farklılık bulunmuyor. Otomobil iç mekanı sınıfına göre yeterli genişlik sunuyor. Ancak koltukların yan desteklerinin yetersiz oluşu virajlarda kaymaya sebep oluyor. Standart olarak 200 litre olan bagaj hacmi arka koltukların kaydırılmasıyla 230 litreye artırılabiliyor. Koltuklar katlandığındaysa hacim 780 litreye ulaşıyor.
Fiat Panda 4X4 Teknik Verileri
Test otomobilimizde 1242 cc hacminde 8 supaplı bir motor görev yapıyordu. 5000 d/d’de 60 HP güç, 2500 d/d’yse 102 Nm tork üreten bu motor sakin karakteriyle dikkat çekiyor. Motordan performans bekleyenlerin hayal kırıklığına uğrayacağı kesin. Yaptığımız testte 0’dan 100km/s hıza 17.5 saniyede ulaştık. Bu sonuç motor gücünün dışında yüksek karoser ağırlığından da kaynaklanıyor. Ağrılığın bir diğer handikabı da yakıt tüketimi disiplininde karşımıza çıkıyor. Testimiz süresince 100 km’de ortalama 8 litre kurşunsuz benzin tüketen otomobilin 35 litrelik deposuyla menzili 437 km. Panda’nın çekiş sistemi normal yol koşullarında gücün yüzde 98 ‘ini ön tekerleklere, kalanıysa arka tekerleklere aktarıyor. Tekerleklerin dönüşünde problem olduğundaysa güç viskoz yapı sayesinde patinajda olmayan tekerleklere aktarılıyor. Hafif arazi koşullarında sorunsuz olan otomobilin yapısı sebebiyle ağır arazi şartlarında bir iddiası bulunmuyor. Ayrıca kısa şasi yapısı dik tepelerden bile geçilmesini sağlıyor. Orta sertlikteki süspansiyonlar yeterli konforu sunarken hızlı virajlarda yana yatmayı engelleyemiyor. Otomobilin fren sistemi daha iyi olmalıydı. 100km/s’den durma konumuna gelmek için harcadığımız 41.5 metre bir hayli uzun.
çok tatlı bir görünümü var gerçekten