Ana Sayfa Testler Ford Fiesta ASM 2003 Model İncelemesi

Ford Fiesta ASM 2003 Model İncelemesi

0
6221

Ford‘un ilk olarak 1976 yılından üretim bandına aldığı minik modeli Fiesta üçüncü nesliyle geçtiğimiz yılın sonunda Türk tüketicisinin karşısına çıktı. Türkiye’ye 1.4 litre 80HP benzinli ve 1.4 litre 68 HP TDCi dizel motor seçenekleriyle ithal edilen Fiesta’da Comfort ve Ghia olmak üzere iki farklı donanım opsiyonu bulunuyor. Testini gerçekleştirdiğimiz Ford Fiesta 1.4 ASM ise ailenin debriyajsız manuel kullanıma imkan tanıyan tek üyesi.

Ford Fiesta İlanları

Ford Fiesta ASM, Focus Genleri Taşıyor

Yeni Fiesta adeta minyatür bir Focus karakterine sahip. Ağabeyinin en belirgin özelliği olan ‘New Edge’ tasarım anlayışının son ürünü olan otomobil selefinden daha cesur çizgiler sunuyor.Otomobilin ön far grubu Focus kadar agresif bir görünüm taşıyor. Ford Focus ile başlayan ve Opel Corsa ile devam eden tavana yakın konumlandırılmış stop lambaları Fiesta’da yer alıyor.Yeni Fiesta’nın bagaj hacmiyse 284 litre. Arka koltukların yatırılması ile bu hacmi 950 litreye kadar yükseltmek mümkün.

Ergonomik İç Mekan

Fiesta’nın iç mekan aracın boyutları nedeniyle hayli ferah.Kullanılan malzeme kalitesi vasat düzeyde olmasına karşın herhangi bir işçilik problemine rastlanmıyor. Otomobilin orta konsolunun en üstüne yuvarlak formlu havalandırma ızgaraları yerleştirilmiş. Bu ızgaraların tasarımı Alfa Romeo ve Mazda 6 modellerini andırıyor. Radyo-teyp ise bunun altına konumlandırılmış.Klima kumandaları ise en altta bulunuyor. Fiesta’nın gösterge tablosu direksiyon simidi tarafından perdelenmiyor. Hız ve devir göstergesi analog tasarlanan otomobilin yakıt ve motor hararet göstergeleri dijital. Ön ve arka bölümde diz mesafesi yeterli düzeyde. Fiesta’da Fusion modelinde şikayetçi olduğumuz koltuk tipi yer alıyor. Koltukların yanal desteklerinin yeterli olmayışı virajlarda sürücü ve yolcuların yatmasına neden oluyor.Ayrıca pedal setinin sol bölümünde yer alması gereken ayak dinlendirme bölümü Fiesta’da bulunmuyor.

Şanzıman Heyecan Katıyor

Fiesta’da ‘Duratec’ ailesine mensup 1388 cc hacminde bir motor kullanılıyor. Selefinde de görev yapan bu motor geliştirilerek daha düşük yakıt tüketimi hedeflenmiş. 4 silindirli 16 supaplı motor, 5700 d/d’de 80 HP güç, 3500 d/d’de 124 Nm tork üretiyor. Fiesta’nın donanım seviyesi içinde yer alan ASM şanzıman ise kuşkusuz en önemli ayrıntı. ASM (Auto Shift Manuel) ismi verilen şanzıman debriyajsız olarak manuel vites değiştirmeyi sağlıyor.Geleneksel otomatik şanzımanlara göre farklı olan ASM vites değişimlerinde bir miktar yavaş kalıyor. Geçtiğimiz hafta testini gerçekleştirdiğimiz Toyota Yaris’in benzer şanzımanı daha verimli performans göstermişti. ASM’nin çalışma prensibi ise şöyle: kolun geri çekilmesi halinde vites artarken, ileri itilmesi ile vites düşüyor. Yaptığımız performans testlerinde Fiesta ASM ile 0’dan 100 km/s hıza 14.2 saniyede ulaştık.Testimiz süresince 100 km’de ortalama 6.7 litre kurşunsuz benzin tüketen Fiesta, 45 litrelik deposu ile 671 km’lik menzil sunuyor.

Yol Tutuş Ustası

Fiesta ASM modern görünümü ve işlevsel şanzımanı ile her kesime hitap edecek bir otomobil. Debriyaj pedalının otomobilde olmaması manuel versiyonlarda eleştiri alan sol ayak dinlenme bölümü problemini ortadan kaldırıyor. Sert bir süspansiyona sahip olan Fiesta tartışmasız sınıfının en iyi yol tutuş performansına sahip otomobillerinden birisi. Hata yapılmadığı sürece Fiesta’yı yoldan çıkartmak imkansız. Fiesta’nın ABS ve EBD destekli fren sistemi 100 km/s hızla giderken yapılan ani frende otomobili 40 metrede durdurmayı başardı.

İkinci El Otomobil Fiyatları

HENÜZ YORUM YOK