Ana Sayfa Testler Ford Galaxy 2.0 TDCi Test ve İnceleme

Ford Galaxy 2.0 TDCi Test ve İnceleme

1
8724

Avrupa’da 90’lı yıllar MPV’lerin yükselişe geçtiği dönem olarak da tarihte yerini aldı. Renault’nun 1984 yılında piyasaya sunduğu Espace modeli en büyük sıçrayışını 1991 yılında tanıtılan ikinci nesliyle yapmıştı. Ford da Avrupa pazarında Espace’a rakip olarak 1995 senesinde Galaxy modelini piyasaya sundu. 2006 yılında ikinci nesline kavuşan Galaxy, 2015’te üçüncü versiyonuyla sahneye çıktı. Ülkemizde 1.5 litrelik EcoBoost ve Ford Galaxy 2.0 TDCi dizel motorla satılan yeni Galaxy, altı ileri otomatik şanzıman seçeneğini sadece dizel motorda sunuyor.

Renault Espace’in Türkiye’de satılmıyor oluşuyla en büyük rakibini kaybeden Galaxy’yi, Seat Alhambra ve Citroen Grand C4 Picasso yedi kişilik olmalarıyla zorluyor. Başlangıç fiyatlarına baktığımız zaman, Galaxy 162 bin 525 TL’lik etikete sahipken, Seat Alhambra 146 bin 400 TL’ye satılıyor. Aslında bir alt sınıfta olan Citroen Grand C4 Picasso ise 123 bin 500 TL’lik fiyata sahip. Ford ülkemizde en geniş MPV model seçeneğini sunan marka olarak dikkat çekiyor. B-Max’tan başlayan yelpaze C-Max, S-Max ve Galaxy’ye kadar uzanıyor. İlk nesil Galaxy, Volkswagen Sharan ve Seat Alhambra ile aynı platformda üretilmişti. Yeni Galaxy ise S- Max ile aynı platformda üretiliyor ve Mondeo ile aynı motorları paylaşıyor.

Ford Galaxy 2.0 Tasarımı

Galaxy’nin ön kısmı markanın diğer modelleriyle benzer çizgilere sahip. Arka tarafta ise dik inen bagaj çizgisi Galaxy’i diğer modellerden ayıran en büyük özellik. Yüksek yapısına rağmen sportif görünmeyi de başaran Galaxy, özellikle önden görünümüyle oldukça etkileyici. Arka taraf ise S-Max kadar sportif hatlara sahip değil ve bir aile MPV’si olduğunu vurguluyor. 18 inçlik jantlar da otomobilin kaslı görüntüsüne katkıda bulunuyor. Ford Galaxy’nin dinamik LED ön far teknolojisi, direksiyonu çevirdiğiniz açıyı farlarınıza da yansıtıyor. Bu da görüş bölgesini artırıyor. Dinamik farlar aynı zamanda hızınıza, hava ve yol koşullarına bağlı olarak aydınlatma tipini de otomatik olarak ayarlıyor. Sekiz farklı aydınlatma modunun yanında, yansıma önleyici uzun far özelliği de dikkat çekiyor.

 

İç Mekan

Ford Galaxy kabinde yedi kişinin de rahat yolculuk etmesini sağlayacak alanı fazlasıyla sunuyor. Opsiyonel olarak sunulan panaromik cam tavan iç mekâna ferahlık katıyor. Bu tip araçlardan en önemli beklenti fonksiyonelliktir. MPV konusunda tecrübeli olan Ford, geniş ailelerin ihtiyacı olan değişkenliği sunuyor. Gerek saklama gözleri gerekse de arka koltukların yapısı sayesinde Galaxy’nin içinde çocuklarla bile rahat etmek mümkün. Ön konsola bakıldığında iç mekân tasarımının markanın diğer modelleriyle benzer çizgilere sahip olduğu görülüyor. Bu doğru bir karar çünkü önemli bir ergonomi problemi yok. Ford Galaxy, kaliteli kabiniyle de dikkat çekiyor. Fırçalanmış alüminyum kaplamalar ve geometrik şekilli havalandırma delikleri kabinde kalite hissini artırıyor. Standart olarak sunulan sekiz inç ekran yüksek çözünürlüğüyle övgüyü hak ediyor. Sekiz hoparlörlü müzik sistemi de başarılı çalışıyor.

Galaxy’de yer alan ve Sync sisteminin en gelişmiş versiyonu olan Sync3, fonksiyonelliği bir üst seviyeye taşımış. Eski modellere oranla daha kolay olan arayüzü ile istediğiniz bilgiye ulaşmak kolaylaşmış durumda. Sesli kontrol sistemi ve dokunmatik ekran özelliğine sahip Ford Sync3, AppLink ile birlikte Apple CarPlay ve Android Auto sistemleriyle de uyumlu. Koltuk ısıtma ve soğutma donanımı da Galaxy’i her mevsimde kullanmayı keyifli hale getiriyor. Üçüncü sıra koltukların bile elektrikli olarak indirilmesi bunun en büyük kanıtlarından biri. Kolay katlama sistemi sayesinde ikinci sıra koltuklar tek tek veya hepsi birlikte katlanabiliyor, eğimli bırakılabiliyor ve bu sayede üçüncü sıra koltuklara rahat geçiş sağlanabiliyor.

300 Litrelik bagaj hacmi

Kullanım kolaylığı ve konfor sunan elektrikli kolay katlama sistemi, iki ve üçüncü sıradaki koltukların, bagajda bulunan bir düğmeyle son derece basit bir şekilde tekli olarak yatırılmasına olanak tanıyor. Üçüncü sıradaki koltuklar elektrikli olarak aynı konuma 10 saniyeden kısa bir sürede tekrar kaldırılabiliyor. Ford Galaxy, üçüncü sıra koltukları kalkıkken dahi 300 litrelik bir bagaja sahip. Beş kişilik konumda bagaj hacmi 1260 lt’ye ulaşırken, arka koltuklar tamamen yatırıldığında ise 2339 litrelik bir hacim ortaya çıkıyor. Bu değer tatmin edici olsa da 2430 litre sunan Seat Alhambra’nın yanında biraz düşük kalıyor.

Bagaj kapağının yükleme eşiğinin düşük oluşu eşyalarınızı yerleştirirken kolaylık sağlıyor. Ayrıca anahtar cebinizde ya da çantanızdaysa arka tamponun altına doğru ayağınızın hafif bir hareketiyle bagaj kapağını hiçbir yere dokunmadan otomatik olarak açabiliyorsunuz. Style ve Titanium paketleriyle satılan Ford Galaxy’nin baz modelinde bile donanım zengin. Ayrıca otomobilin genel olarak sessiz bir karakteri var. Sonuç olarak, Galaxy’nin kabininde vakit geçirmek oldukça keyifli. Geniş bir aile bile uzun yolculuklarda hiçbir problem yaşamayacaktır.

Ford Galaxy 2.0 Motor ve Performans

Test aracımızda yer alan 2.0 litrelik TDCi motor, Galaxy’nin 1760 kilogramlık ağır gövdesini hareket ettirmekte zorlanmıyor. Bunda 180 HP’lik güçten ziyade 400 Nm’lik tork daha önemli bir role sahip. 2000 d/d’de ortaya çıkan yüksek tork, alt devirlerden itibaren Galaxy’yi rahatça ileri itmeye başlıyor. Altı ileri çift kavramalı Powershift şanzımanla uyumlu çalışan motor, performans anlamında beklentileri yerine getiriyor. 205 km/s’lik maksimum hız ve 9.6 sn’lik 0-100 km/s hızlanma değeri, bu tarz bir araç için fazlasıyla yeterli.

Yüksek tork sayesinde esnek bir yapısı olan Galaxy, hangi viteste olursa olsun gaza bastığınızda hızlanmaya başlıyor. Çift kavramalı şanzımanın geçişleri oldukça hızlı ve sarsıntısız. Ayrıca yokuş gibi zorlayıcı bölgelerde kararsızlık yaşamıyor. Yüksek yapılı, ağır ve performansı tatmin edici bir aracın çok yakması gerektiğini düşünebilirsiniz. Fabrika verisi ortalama yakıt tüketimi 5.4 lt/100 km olarak veriliyor. Biz ise testimiz boyunca 6.7 lt/100 km’lik bir ortalama elde ettik. Bu değer elbette bir Fiesta ya da Focus’a göre yüksek ama bu tarz bir araç için kabul edilebilir boyutta. Kısaca Galaxy için ekonomik demek mümkün.

Güvenlik

Ford Galaxy, EuroNCAP’ten aldığı beş yıldızla güvenli bir otomobil olduğunu kanıtlıyor. Sunduğu pasif ve aktif sürüş asistanlarıyla ailenizin güvenle seyahat edebileceği bir otomobil olmayı başarıyor. Yaya algılama özellikli çarpışma önleme yardımcısı, yoldaki veya aracın yoluna çıkabilecek kişileri ve araçları algılayarak sürücüyü uyarıyor. Olası bir çarpışma fark edildiğinde, aracın ön camına kırmızı LED ışık ile görsel uyarı veriliyor ve hemen ardından sesli uyarı da sağlanıyor. Sürücünün tüm bunlara tepki vermemesi üzerine fren sistemi otomatik olarak devreye giriyor ve çarpışmaları engellemeye ya da şiddetini azaltmaya yardımcı oluyor.

Ford Galaxy’nin önünde bulunan küçük bir kamera aracın dokunmatik ekranında bölünmüş bir ekran görüntüsü oluşturuyor, böylece aracın önünde kör noktada kalan araçları, bisikletleri veya yayaları görmek mümkün. Dar bir park alanından yavaş yavaş çıkmaya çalışıyorsanız veya görüşünüzün engellendiği kalabalık bir yoldaysanız, bu yeni teknoloji sürüş güvenliğini artırıyor. Galaxy’nin güvenlik donanımında trafik işaretlerini tanıma, kör nokta uyarı, şerit takip ve akıllı hız sınırlandırıcı gibi donanımlar da bulunuyor. Tabii bu özellikler Style’da yok, Titanium’da ise opsiyonel. Otomatik park sistemi ise Titanium’da standart olarak alınabiliyor. Galaxy’de dikey park özelliği daha da geliştirilmiş. Sistem, paralel veya dikey park seçiminize göre uygun park yerini buluyor ve park etmeniz için tüm direksiyon manevralarını kendisi yapıyor.

 

Konfor & Yol Tutuş

Ford markası genellikle eğlenceli sürüş sunan modelleriyle ön plana çıkmayı seviyor. Gerçekten de birçok Ford modelini virajlı yollarda kullanmak büyük keyif. Fakat Galaxy’nin üretildiği yeni platform artık daha konfor odaklı bir sürüş karakteri sunuyor. Ford’un diğer modellerinden alışık olduğumuz sert süspansiyon Galaxy’de yerini daha yumuşak bir sisteme bırakmış. Direksiyon sistemi sınıfının en iyilerinden, tepkileri oldukça başarılı. Bir MPV ile virajlarda hızlı olmaya çalışmak pek tercih edilen bir sürüş tarzı değil. Yine de Galaxy, boyutlarına rağmen dinamik bir sürüş karakteri sunuyor. Fakat diğer Ford modelleri gibi bir yol tutuş beklemek hayal olur.

Ford Galaxy 2.0 Teknik Özellikler

Motor DOHC, 16V, turbo dizel
Motor Hacmi 1997 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç 180 HP 3500 d/d
Maksimum Tork 400 Nm 2000 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma : 9.5 sn

 

Maksimum Hız 205 km/s
Frenler
Ön Hava kanallı disk
Arka : disk
Yakıt Türü : Mazot
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi 6.1 lt/100 km
Şehir Dışı 4.9 lt/100 km
Karma 5.4 lt/100 km
Test 6.7 lt/100 km
CO2 Emisyonu 139 g/km
Boyutlar
Uzunluk 4848 mm
Genişlik 1953 mm
Yükseklik 1747 mm
Dingil Mesafesi 2848 mm
Bagaj Hacmi 300/1260/2339 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 70 lt
Boş Ağırlık 1760 kg
Lastik Boyutu 235/50 R18

 

İkinci El Ford İlanları

1 YORUM