Honda Jazz 4.jenerasyonu ile oldukça iddalı. Hybrid çalışma sistemi ve birçok yeniliği ile tam bir şehir aracı. 4.jenerasyon ile Executive ve Crosstar Executive donanım seviyelerinde bulunan Jazz hakkında test sürüş deneyimimiz hakkında detaylar yazımızın devamında.
Honda Jazz Crosstar 1.5 Hybrid Tasarım
4.jenerasyon ile Honda Jazz Crosstar, gövde aksesuarları, yerden yüksekliği, tampon ve çamurluklarında bulunan detaylar ile oldukça dikkat çekici bir hale gelmiştir.
Özgün ön ızgarasıyla kolayca fark edilen Yeni Honda Jazz, bir önceki nesle göre daha güçlü ve kaslı bir tasarıma sahiptir. Tamponun alt bölümünden başlayıp arka tampona kadar giden siyah plastik detaylar görünümü tamamlamış ve araca farklı bir hava katmıştır.
Aracın yerden daha yüksek olması araca sportif bir görünüm kazandırmış araçta bulunan jantların modeli ise son zamanlarda birçok araçta görmüş olduğumuz papatya janttır. Jantların üzerinde bulunan siyah detayların mat olması ise araç çevresini kaplayan siyah plastiklerle uyum sağlamıştır. Aracın arka tekerlekleri disk fren sistemine sahiptir. B sınıfı otomobillerde genelde kampana olduğu için bu farklılık dikkatlerden kaçmıyor. Aracın depo kapağı klasik Japon araçları gibi kabin içerisinden açılmıyor. Üzerine basarak açılabiliyor. Aracın C sütununda bulunan kelebek camların küçük olması tavan bölümünü daha çok ön plana çıkarmaktadır. Ayrıca tavan rayları da aracı Cross görünüme dönüştüren detaylardan biridir.
Araçta bulunan led stop lambaları aracın teknolojiyle yakınlığını gösteriyor. Yine arka tamponun alt bölümünde de görmüş olduğumuz siyah detaylarda bulunan reflektörler de tasarımla bütünleşmiştir. Aracın bagaj bölümünün dik bir şekilde inmesi araca MPV görünümü sağlamış. Honda ambleminin mavi tona sahip olması hybrid çalışma sisteminin bir getirisi olarak kullanıcısını karşılıyor.
Honda Jazz Crosstar Bagaj Hacmi
Bagaj kapağı manuel bir şekilde kaldırıldığında 298 litrelik bir bagaj kullanıcıları karşılıyor. Rakiplerine göre daha düşük bir bagaj hacmi olsa da aracın hybrid olması nedeniyle pillere sahip olması hesaplandığında bagaj hacmi gayet başarılıdır. Arka koltuk katlandığında 1205 litrelik bagaj hacmi oluşuyor. Bagaj döşemesinin alt bölümünde bulunan bölüme de bir göz koyulması bagajın kullanışlılığını arttırmıştır. Ayrıca bagaj yükleme eşiğinin alçak olması yüklemeyi de kolaylaştırmaktadır.
Arka Koltuk
Honda Jazz Crosstar’ın sihirli arka koltukları 2 yöne doğru da katlanmaktadır. Koltuğun yukarı doğru katlanması arka bölümde büyük bir yükleme alanı oluşmasını sağlar. Ayrıca arka kapının yaklaşık 90 derece kadar açılması arka bölüme çocuk koltuğu gibi eşyaların kolay bir şekilde yerleştirilmesini sağlıyor. Çocuk koltuğu demişken koltuklarda bulunan isofix bağlantıları direkt açıkta bulunmaktadır. Bu durum kolay bir şekilde bağlantı yapılmasını sağlamaktadır. Koltuk diğer araçlar gibi öne de yatabilmektedir. Koltuk öne yatınca uzun boyutlara sahip eşyalar yüklenebiliyor. Aracın arka koltuklarına oturulduğunda süngerlerin orta sertlikte olduğu anlaşılıyor. Diz mesafesi 1 karış, baş mesafesi de yaklaşık 4 parmak bu veriler, b sınıfı otomobillere göre oldukça iyi, şaft tüneli alçak, yani arkaya 3 kişi rahatça oturabiliyor. Ancak koltuğun orta bölümü sağ ve sol bölüme göre bir tık daha sert. Araç içerisinde 10 adet airbag de bulunmaktadır. B sınıfı otomobillerde çok fazla rastlanmayan bir durumdur. Koltuğa oturulduğunda ön koltukların arkasında bulunan 2 adet göz yolcuları karşılıyor. Alt bölümde olan göz, birçok araçta bulunurken üst bölümde bulunan göz, telefon koymak için tasarlanmış ve oldukça iyi düşünülmüştür.
Motor Bölümü
Aracın kokpit bölümüne geçmeden önce motor kaputunun altından bahsedelim; Motor kaputu süspansiyonlu değil. Ancak ağır bir kaput da değil kaput çubuğu ile kolay bir şekilde takılabilmektedir. Motor bölümünde bulunan turuncu kablolardan araçta bir elektrik teknolojisi olduğu anlaşılabiliyor. Araçta bulunan 1.5 litrelik benzinli motor 98 hp’lik güç üretiyor. Bu güç elektrik motoru ile desteklendiğinde 109 hp oluyor. B sınıfı küçük bir otomobil için oldukça yeterli bir güç, aynı şekilde elektrikli motor desteği ile aracın torku 253 Nm olarak belirtilmiş. Motorun üst bölümünü kapatan bir kapak bulunmuyor. Klasik Japon arabalarından bildiğimiz küçük bir aküsü bulunmaktadır.
Kokpit
Sürücü bölümüne geçildiğinde aracın torpido bölümünün düz yapıda olması aracın daha ferah olmasını sağlamıştır. Sağ ve sol bölümde bulunan bardaklıklar, hemen klima menfezleri önünde konumlanmış. Bu, yolculuk esnasında içeceklerinizin soğuk kalmasını sağlayacaktır. Honda mühendisleri tarafından tasarlanan ince A sütunları, gizlenmiş silecekleri ve panoramik ön camı ile sürüş pozisyonundan taviz vermeden benzersiz bir görüş açısı sunuyor. Böylece hem hayata geniş çerçeveden bakmanızı sağlıyor hem de kör noktaları azaltıp sürüş güvenliğinizi artırıyor. Aracın gösterge paneline geldiğimiz zaman ise Honda logosu ile bizleri karşıladığını görüyoruz. Gösterge paneli küçük gibi gözükse de gayet hoş bir hava katmış. Araç, ilk çalıştığında benzinli motor devreye girmiyor. Elektrikli motor çalışmasına rağmen klima gayet güzel soğutuyor.
Sürüş
Aracın hızlanması gayet etkileyici. Zaten fabrika verisi 0-100 değeri de 9.5 saniye. Bu değer oldukça başarılı. Aracın hızlanması ile elektrik motorunun çalıştığını anlaşılabiliyor. O ses ufaktan var. Cidden keyif verici. Ancak araç hızlandıkça rüzgar sesi oluşmaya başladı. B sınıfı bir otomobil için oldukça normal. Araç standart versiyona göre daha yüksek, süspansiyon sistemlerinde de farklılık var. Ön tekerleklerde McPherson süspansiyon, arka bölümde ise torsiyon adı verilen yarı sabit aks bulunmaktadır. Süspansiyonların sönümlemesinde normal şartlarda problem yok yani gayet güzel sönümlüyor. Sert bir araba da sayılmaz. Ancak bozuk yollarda sert bir şekilde boşluktan geçerken sönümleme sesi duyuluyor. Aracın frenleme kuvvetinden de bahsetmek gerekirse araç stabil ve hızlı bir şekilde durabiliyor. Arka tekerleklerin disk fren sistemine sahip olması bu noktada oldukça önemlidir. Kampana olsa özellikle uzun rampa inişlerinde çabucak ısınmasına neden olacak ve aracın frenleme kuvveti azalacaktı. Aracın multimedya sistemi, kokpiti oldukça güzel gösteriyor. Apple car play’e telefonumuzu bağlayarak kolay bir şekilde kullanım sağlanabiliyor. Aracın tavan aydınlatmalarının mavi renk olması da göze çok güzel hitap ediyor. Ön koltuklardan bahsedecek olursak; ön koltukların yanal desteği pek yok. Yani koltuk sürücüyü tam kavramıyor. Orta sertlikte bulunan süngerleri, sürücüyü yormuyor. Gayet kullanışlı bir araç.
Kapanış
Genel bir değerlendirme yapılacak olursa; Honda Jazz 4. Jenerasyonu ile tasarım konusunda biraz beklentileri tam karşılamamış olsa da beraberinde gelen donanımlar, sürüş keyfi, kullanışlılık, yakıt tüketimi olarak oldukça iyi bir seçenektir. Performans puanı 4, Tasarım puanı 3.5, Konfor 4, Teknoloji 4.5, Yakıt Tüketimi 4.5 Bu aracın arabam puanı 5 üzerinden 4.1 puandır. Honda Jazz Crosstar model aracı sizler için denedik, beğendiğimiz hoşumuza gitmeyen detaylara yer verdik.Peki siz bu araç hakkında ne düşünüyorsunuz? İyi Sürüşler.