Ana Sayfa Testler 2018 Hyundai i20 Active 1.0T Detaylı İnceleme

2018 Hyundai i20 Active 1.0T Detaylı İnceleme

0
16701

Hyundai i20 Active 2018, 5 kapılı HB kardeşiyle aynı karoseri paylaşsa da kullanılan ekipmanlarla görsel anlamda ayrılıyor. Küçük sınıf bir SUV diyebileceğimiz i20 Active, 1.0 litrelik turbo benzinli motoruyla da göz dolduruyor.

Hyundai i20 Active Testi

Hyundai i20 Active her ne kadar i20 ailesinin bir üyesi olsa da ilk anda kardeşlerinden ayrılmayı başarıyor. Önden bakıldığında markanın artık imzası niteliğinde olan altıgen panjurla karşılaşıyoruz. Ancak asıl dikkat çeken detay tampon altı koruması. Altıgen panjuru vurgulamakla kalmayan bu parça aracın sportif ruhunu da temsil ediyor.

Daha geniş tasarlanan dairesel sis farları da arazi şartları düşünülerek daha alçakta konumlandırılmış. Bu detaylarla önden bakıldığında i20 Active daha cesur ve güçlü bir karaktere kavuşmuş.

En dikkat çekici ayrıntılardan birisi de yan etekler. Daha önce birkaç otomobilde gördüğümüz etekler aracın alt kısmını darbe ve çiziklere karşı koruyor.

Arka tampona da eklenen koruma parçası ve dairesel geri vites ile arka sis lambalarının aracın sert görünümüne yaptığı katkı gözlerden kaçmıyor. Hem ön hem de arkadaki tampon altı korumaları gibi gümüş renkteki tavan rayları ile 17 inçlik alüminyum alaşım jantlar aracın sağlam karakterini yansıtıyor. Aracın standart i20’den en önemli farklılıklardan birisi de yeniden tasarlanan arka tamponu. Üç boyutlu tasarlanan bu tampon araca güçlü ve dinamik bir hava katmış durumda.

Hyundai i20 Active İç Mekan Özellikleri

Versiyona göre iki renkte tasarlanan konsol ve metal pedal takımı dışında standart i20 ile herhangi bir farklılığın olmadığı iç mekan gene sınıf ortalamalarını yakalıyor. Genel anlamda sade ve sürücü odaklı bir kokpit tasarımı sizi karşılıyor. Gösterge paneli şık ve okunaklı çizgilere sahip. Orta konsolda yer alan 7 inç boyutundaki dokunmatik ekrandan navigasyon sistemi, bluetooth telefon bağlantısı ve müzik sistemi gibi birçok özelliği kontrol edebiliyorsunuz. Bu ekran hemen hemen bütün Hyundai modellerinde gördüğümüz ekran. Ekranın dokunma hassasiyeti başarılı ama menü geçiş hızları bazen yavaş kalıyor.

Aracın önde sunduğu yaşam alanı yeterli. Torpido gözü ise ufak. Arkada sunulan diz mesafesi segment standartlarının üzerinde. i20’nin arka koltuklarının da tıpkı standart versiyonda olduğu gibi sınıfının standartlarında bir konfor ve rahatlık sunduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Hyundai i20 Active’in bagaj hacmi de standart versiyonu ile aynı. Yani 301 litrelik alanda herhangi bir büyüme ve değişim yok. Hyundai i20 Active’de cruise control, navigasyon gibi donanımlar varken dijital klima bulunmuyor olması ise çok ilginç bir tasarruf önlemi.

Hyundai i20 Active Motoru Hakkında

Test otomobilimizin kaputunun altında i20 ailesinde ilk kez kullanılan 1.0 litre hacminde turbo beslemeli benzinli bir motor görev yapıyordu. 3 silindirli olarak tasarlanan bu motor 120 HP güç ve 172 Nm maksimum torka sahip. 6 ileri manuel şanzımana sahip test otomobilimizin bu yeni turbo motoruyla test sürüşümüz esnasında son derece atik ve performanslı olduğunu gözlemledik. Üstelik Hyundai i20 Active bu motor kombinasyonunda fabrika verilerine göre 100 km’de ortalama 5.1 litre yakıt tüketimi ile kullanıcısını da üzmüyor. Test kullanımımızda yakaladığımız 6.5 litrelik tüketim ortalamasını uzun yolda 6.1 litreye kadar da düşürebildik.

Alt devirlerinde turbo gecikmesi yaşatan araç, ardından atmosferik ünitelerin çok üzerinde bir performans sunuyor. Bu turbo gecikmesine uzun tutulan şanzıman oranları da eklenince performans anlamında aracın iddialı olmaması ortaya çıkıyor. Ancak uzun tutulan şanzıman oranları, maharetini akaryakıt istasyonuna çok sık uğramamasıyla gösteriyor.

Hyundai i20 Active Konfor ve Sürüş Dinamikleri

Diğer i20 modellerine göre, aracın süspansiyon konforu yükseltilen ayarlar nedeniyle kayda değer biçimde geride kalıyor. Bunda hiç kuşkusuz 17 inçlik jantlar ve dar lastik yanaklarının etkisi var. Özellikle kısa darbeler, iç mekanda ciddi sarsıntıya sebep oluyor. Süspansiyon sistemi için de orta sertlik seçilmiş ve özellikle İstanbul gibi asfalt kalitesi düşük yollara sahip şehirlerde i20 Active’in çoğu rakibinden daha sarsıntısız bir yolculuk vaat ettiği söylenebilir. i20Active’in direksiyon sistemi orta sertlikte bir yapıya sahip.

Yol tutuş konusunda da genel anlamda başarılı olan i20Active’nin direksiyon sistemi direkt çalışsa da zemin hakkında bilgi aktaramadığı için limitlerini keşfetmek kolay olmuyor. Zorlandığında kaymaya başlayan aracı ESP kısa sürede izine sokuyor onu çizgisinde tutmayı başarıyor.

Genel olarak gürültü konusunda eksikleri olan i20 Active iç mekana lastik ve rüzgar sesini alıyor. Özellikle kapılarda kalın fitiller kullanılmasına rağmen km’ler arttıkça oluşan aşınma bu sorunun artmasına neden oluyor.

Hyundai i20 Active Güvenlik Özellikleri

Hyundai i20 Active Euro NCAP çarpışma bizzat katılmadı. Aracın kardeşi i20 HB modeli 2015 yılında bu teste alındı ve 4 yıldız almaya hak kazandı.

Hyundai i20 Active de birçok güvenlik unsuru bulunuyor. ABS + EBD + BAS, Elektronik Denge Kontrol Programı (ESP), Araç Stabilite Yönetim Programı (VSM), Yokuş Kalkış Destek Sistemi(HAC), Lastik Basınç Göstergesi (TPMS), Acil Durum Fren Sinyali (ESS), sürücü ve ön yolcu havayastıkları gibi pek çok aktif ve pasif güvenlik elemanı standart olarak sunuluyor.

Hyundai i20 Active Yorumları

Murat Tosun’un Hyundai i20 Active yorumları şöyle:

Hyundai i20 Active 1.0 litrelik motoruyla övgüyü hak ediyor. Çünkü yıllardır bu sınıfta atmosferik ünitelerle mücadele veren Hyundai sonunda günümüzün beklentilerini karşılayan bir motor geliştirmiş. Sakin kullanıldığında dizelleri aratmayan bir ekonomi sunan araçta keşke en azından ilk 3 viteste şanzıman oranları daha kısa tutulsaydı. Çünkü uzun oranlar nedeniyle şehir içinde vitesle fazlaca oynamanızı gerektiriyor.

2018 Model Hyundai i20 Active Teknik Özellikleri

  • Motor: 1.0
  • Motor Hacmi: 998 cc
  • Silindir Adedi: 3
  • Maksimum Güç: 120 HP 6000 d/d
  • Maksimum Tork: 172 Nm 1500 d/d

Performans

  • 0-100 km/s Hızlanma : 10.4 sn
  • Maksimum Hız : 183 km/s

Frenler

  • Ön: Hava kanallı disk
  • Arka: Disk
  • Yakıt Türü: Benzin

Yakıt Tüketimi

  • Şehir İçi: 6.2 lt/100 km
  • Şehir Dışı:  4.5 lt/100 km
  • Karma: 5.1 lt/100 km
  • Test : 6.5 lt/ 100 km
  • CO2 Emisyonu: 119 gr/km
  • Boyutlar: Uzunluk: 4065 mm
  • Genişlik: 1760 mm
  • Yükseklik:1529 mm/
  • Dingil Mesafesi  :2570 mm
  • Bagaj Hacmi : 301 lt
  • Yakıt Depo Kapasitesi: 50 lt

HENÜZ YORUM YOK