Ana Sayfa Testler 2018 Hyundai Kona 1.6 T-GDİ Detaylı İnceleme

2018 Hyundai Kona 1.6 T-GDİ Detaylı İnceleme

1
17235

Hyundai Kona

Hyundai Kona 1.6 turbo GDI benzinli 4×4 7 ileri DCT testi arayanlar için Murat Tosun, keyifli bir test sürüşü yaptı. Benzinli Hyundai Kona’nın yakıt tüketim miktarına baktı. Hyundai Kona fiyatı ve teknik özelliklerini değerlendirdi. Euro NCAP Çarpışma testlerinde Hyundai Kona’yı değerlendirdi ve Kona motor özellikleri hakkında bilgi verdi. İşte detaylar…

Murat Tosun’un Hyundai Kona hakkında yorumları içinde “atom karınca” benzetmesi dikkat çekiyor. Çünkü bu araç hiç beklenmeyecek türden güçlü yapısıyla ön plana çıkıyor. Peki, Hyundai Kona testi nasıl geçti?


Hyundai Kona Test Sürüşü

HYUNDAI KONA 1.6 Turbo GDI Benzinli 4×4 7 ileri DCT tam bir performans makinesi. Elbette Super Sport araçlardan söz etmiyoruz ama bu tip araçlar arasında onu farklı bir yere koyan 177 beygirlik turbo benzinli bir motora, çift kavramalı otomatik şanzımana ve dört tekerlekten çekiş sistemine sahip.


Tasarım Özellikleri

İlk etapta ona haksızlık ettiğimizi açık bir şekilde dile getirmek isteriz. Hyundai i20’nin SUV’laştırılmış hali diye düşünmeden edemedik. Karşımıza çıktığında  durumun hiçte öyle olmadığını bu aracın tamamen kendine ait bir karakteri olduğunu gördük. Her detayı ona has olarak tasarlanmış durumda. Tasarım konusunda Hyundai Kona’yı sevip sevmemek tamamen sizin bileceğiniz bir durum. Hyundai Kona’nın tasarımına baktığımız zaman çok ciddi bir şekilde agresif göründüğünü düşünüyoruz. Saydığımız detayların dışında yüz tasarımı çok çekici.

2. El Hyundai Kona fiyatları için buraya tıklayın!

Devasa havalandırma ızgarası, çekik gözlü ve yine ona eşlik eden büyük aydınlatma elemanlarıyla adeta açılın beyler Kona geldi diyor. Bu aracın yüz tasarımını biraz da Transformers filminden fırlamış ve her an robota dönüşebilecekmiş gibi gördüğümüzü de sözlerimiz arasına ekleyelim.

Bol katlı tasarım detayları, aydınlatma elemanlarının sivri formlu yapısının yanında devasa bir boyuta da bürünüyor olması onun yüzünü çekici kılan detaylar arasında yer alıyor.

Profil görünümünde başarılı ütü izleri ve çamurluk kaplamaları ile iyi görünüyor. Şişkin çamurluk kaplamalarının kullanılması bu tip bir tasarıma çok yakışmış. Bütünü tamamlayan detaylar olarak beğenimizi kazandı.

Arka tasarımda da yine çekik gözlü aydınlatma ve ona eşlik eden büyük detayların kullanılması bu bölümden de çekiciliği artırıyor. Arta tarafta da sivri aydınlatmalara yine devasa tasarlanmış aydınlatma elemanları eşlik ediyor.


Hyundai Kona İç Mekan Özellikleri

İç mekanda renkli tasarım detaylarının kullanılması ferahlık hissini artırmış aracın yaşam alanının karanlık görünmesinin önüne geçmiş. İtiraf ediyoruz bu tip küçük dokunuşlarla elde edilen renklendirmeleri çok seviyoruz. Tasarım sıradan bir yapıda olsa bile kokpit üzerinde ve Kona’da da olduğu gibi koltuklarda önemli bir hareketlilik hemen ön plana çıkıyor. Genişlik açısından sürücü ve yolcu kısmında herhangi bir sıkıntı yaşamadık.

Arka tarafta sunulan yaşam alanı konusunda da özellikle baş ve omuz mesafesi konusunda beğenimizi kazandı. Arka tarafta 3 kişi yolculuk yaptığında biraz sıkıntı olabilir ama bu çok önemli bir sorun olarak karşınıza çıkmaz.

Ortada oturan için biraz küçük bir alan kalıyor ama bu onu çok rahatsız edecek bir durum olarak karşımıza çıkmadı. Koltukların kalitesi uzun süreli yolculuklar sırasında da rahat ettirecek türden. Yaşam alanı tasarımını da sevdik. Göze hoş görünüyor ve aradığınız her türlü detayı yerinde buluyorsunuz. Eşya gözlerinin sayısını ve kullanışlılığını da sevdik. Bu tip bir direksiyon simidi yerine araçta daha sportif ve daha iyi görünen bir direksiyon simidi yer alıyor olmasını isterdik.

Ayrıca kullanılan plastik kalitesi açısından iyi ama bazı yerlerde kalan sert plastik malzemeler meraklı gözlerden kaçamıyor.


Hyundai Kona Motor Özellikleri

Biraz abartılı mı bilmiyoruz açık bir şekilde kararsız kaldık. Çünkü motor kaputunun altında yatan ünite hiçte ondan beklediğimiz türden değil. Hyundai Kona motor kaputunun altında 177 beygir güç üreten turbo benzinli bir motor yatıyor. Bu gücü 5500 d/d’de üreten motor 1500 gibi son derece iyi bir devir bandında da 265 Nm gibi yine oldukça iddialı bir tork üretiyor.

Yüksek devirlere çıkıldığı zaman oldukça keyifli olan bu turbo benzinli 1.6 litrelik ünite başarılı test sonuçlarını da ortaya koyuyor. Matematiksel veriler açısından son derece iddialı ve güçlü bir motor seçeneğinin araçta kullanıldığını görüyoruz.

Bu motorun dışında bir ünite satın almak isteyenleri 1.0 litre turbo 120 HP güç üreten seçenek manuel şanzımanla bekliyor. 1.6 lt turbo benzinli motorda 7 ileri oranlı DCT çift kavramalı şanzıman sunuluyor.

Motorun şanzımanla uyumu oldukça iyi. Açıklanan fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanma için 7.9 saniye yeterli. Bu hızlanma karakteri onu sınıfının en iddialılarından biri yapmaya yetiyor.

Yapmış olduğumuz performans testleri sırasında ayağımızın altında her zaman biraz dahasını sunmayı bekleyen bir gaz pedalı bulduk. Fabrika verilerine göre ortalama tüketim 7.1 litre olarak açıklanıyor ama buna gerçek yol kullanımında ulaşılamıyor. Biz yapmış olduğumuz 100 km karma yol şartlarındaki tüketimde 8.9 litre gibi bir tüketim sonucuna ulaştık. Yakıt tüketimi uzun yol şartlarında daha mantıklı verilere ulaşıyor.


Konfor ve Yol Tutuş Özellikleri

Sizlerin olduğu gibi bizlerin aklına da hemen bu kadar güçlü bir aracın sürüş ve duruş karakterinin de iyi olması gerektiği geldi. 100 km/s hızla yaptığımız 100-0 fren testlerinde günlük yol ortalamalarını zorlanmadan yakalayan bir fren performansı karşımıza çıktı. Aşırı sıcak olmadığı durumlarda da bu mesafeyi korumayı başardı. Sürüşü olumsuz etkileyecek herhangi bir durumla karşılaşmadık. İzine tam basan, verdiğiniz komutlara sadık kalacak bir otomobil olduğunu ispatladı.

Herhangi bir sıkıntı olması durumunda elektronik yardımcıların zamanlaması da son derece iyiydi. Sürüş karakteri açısından Hyundai’nin geldiği başarılı noktayı da bizlere göstermiş oldu. Viraj dönüş kabiliyeti açısından son derece kabiliyetli ve kendine güvenen bir araç olmuş. Yaptığımız testlerde virajları zorlanmadan dönerken aynı zamanda güven de duyduk. Biraz sert ayarlara sahip süspansiyon sisteminin kullanılması konfordan çalmış diye düşünüyorduk.

Yaptığımız uzun süreli yolculukların ardından konfor konusunda da bir eksiği olmadığını gördük. Ayağınızın altında sürekli bir güç olduğunu bilmeniz de iyi hissettirecek. Dört tekerlekten çekiş sistemine sahip olması sürüş güvenliği konusunda karşımıza iyi sonuçlarla çıkmasını sağladı.


Güvenlik Özellikleri

Hyundai Kona EuroNCAP çarpışma testinden beş yıldız alarak ayrılmış modellerden biri. EuroNCAP tarafından Hyundai Kona 2017 yılında teste alınmış. Bu beş yıldızı alırken yetişkin yolcu güvenliği konusunda önemli bir başarı elde etmiş. Yetişkin yolcu güvenliğinden yüzde 87, çocuk yolcu güvenliğinden yüzde 85, yaya güvenliğinden yüzde 62 puan almış. Güvenlik yardımcılarının aldığı puansa yüzde 60.


Hyundai Kona 1.6 Turbo GDI Benzinli 4×4 7 ileri DCT Otomatik Yorumları

Murat Tosun’un Hyundai Kona yorumları şöyle: Küçük sınıf SUV araçlar arasında Hyundai Kona’yı farklı bir yerde konumlandırmamız gerekiyor. Güçlü motor seçeneği ile performanslı bir SUV olarak ön plana çıkmayı başarıyor. Sadece güçlü olmakla da kalmıyor gücü de iyi kontrol edebilen bir araç olarak testimizden ayrılıyor.


Sıfır Kilometre Hyundai Kona Kaç Para?

Küçük SUV sınıfında performansıyla iddialı olan bu seçenek 123 bin seviyesinden başlayarak 145 bin TL bandına kadar çıkan bir fiyatlandırmaya sahip. 1 litre manuel şanzımanla satın almak isterseniz de fiyat 104 bin TL olarak açıklanıyor. İlk etapta fiyat yüksekmiş gibi geliyor ama bu sınıfta yer alan farklı görünümlü bir araç aradığınız zaman fiyatların bu seviyelerde olduğunu görüyorsunuz.


Hyundai Kona 1.6 Turbo GDI Benzinli 4×4 7 ileri DCT Teknik Özellikleri

  • Motor: 1.6 lt
  • Motor Hacmi: 1591 cc
  • Silindir Adedi: 4
  • Maksimum Güç: 177 HP
  • Maksimum Tork: 265 Nm

Performans Verileri

  • 0-100 km/s Hızlanma: 7.9 sn
  • Maksimum Hız: 205 km/s

Frenleri

  • Ön: Hava kanallı disk
  • Arka: Disk

Yakıt Tüketimi Miktarı

  • Yakıt Türü: Dizel
  • Şehir İçi: 8.4 lt/100 km
  • Şehir Dışı: 6.2 lt/100 km
  • Karma: 7.1 lt/100 km
  • Test: 8.9 lt/ 100 km
  • CO2 Emisyonu: 160 gr/km

Boyutlar

  • Uzunluk: 4165 mm
  • Genişlik: 1800 mm
  • Yükseklik: 1565 mm
  • Dingil Mesafesi: 2600 mm
  • Bagaj kapasitesi 361 lt
  • Yakıt Depo Kapasitesi: 50 lt
  • Boş Ağırlık: 1477 kg
  • Lastik Boyutu: 235/45 R18

Sıfır Kilometre Hyundai Kona 1.6 Turbo GDI


 

1 YORUM