Küçük SUV sınıfının iddialı oyuncusu Hyundai Kona, 177 HP güç üreten seçeneğiyle bu sınıfın en performanslı seçeneklerinden biri. Onu satın aldıysan güç sende artık.
Hyundai Kona Tasarım Özellikleri
Sportif görünümü ile dinamik bir imaj çizen Hyundai Kona, güçlü ve yüksek performanslı motorlarını destekleyen tasarım çizgisi ile karşıma çıktı. Hyundai Kona’nın tasarımına baktığım zaman agresif görünün ve sportif hissi son derece yüksek bir tasarım gördüm. Gerçekten de yüz tasarımı çok çekici. Devasa havalandırma ızgarası, çekik gözlü ve yine ona eşlik eden büyük aydınlatma elemanlarıyla adeta açılın beyler Kona geldi diyor. Bu aracın yüz tasarımını biraz da Transformers filminden fırlamış ve her an robota dönüşebilecekmiş gibi gördüğümüzü de sözlerimiz arasına ekleyelim.
Profil görünümünde başarılı ütü izleri ve çamurluk kaplamaları ile iyi görünüyor. Arka tasarımda da yine çekik gözlü aydınlatma ve ona eşlik eden büyük detayların kullanılması bu bölümden de çekiciliği artırıyor. Geniş altıgen ızgarası, ızgaranın güçlü imajını pekiştiren ön far grubu, agresif görünümlü LED gündüz sürüş farları gibi detayları sayesinde çarpıcı bir tasarım sunan Hyundai Kona, modern görünümü ile gelecekten bugüne markanın tasarımı hakkında en belirgin özellikleri taşıyor.
Hyundai Kona İç Mekan Özellikleri
İç mekanda renkli tasarım detaylarının kullanılması ferahlık hissini artırmış ve aracın yaşam alanının karanlık görünmesinin önüne geçmiş. Renk seçenekleri açısından Hyundai Kona modelini istediğiniz seçeneklerde satın alma şansınız var. Bu durum onun iç mekan konusunda ön plana çıkan bir model olmasını sağlıyor. Güneşli havalarda bile kolayca görülebilecek şekilde tasarlanmış gösterge paneli, tüm bilgileri rahatça takip etmemi sağladı. 4.2 inç büyüklüğe sahip LCD ekran ile araç dışı sıcaklığı ve yakıt tüketimi gibi değerleri rahat bir şekilde takip ettim. Kadran ve dijital gösterge bilgi ekranında kullanılan kırmızı, mavi ve beyaz renkler ise siyah zemin üzerinde hem kolay seçiliyor hem de gözü yormuyor. Genişlik açısından sürücü ve yolcu kısmında herhangi bir sıkıntı yaşamadım.
Arka tarafta sunulan yaşam alanı konusunda da özellikle baş ve omuz mesafesi konusunda beğenimi kazandı. Arka tarafta 3 kişi yolculuk yaptığında biraz sıkıntı olabilir ama bu çok önemli bir sorun olarak karşınıza çıkmaz. Koltukların kalitesi uzun süreli yolculuklar sırasında da rahat ettirecek türden. Eşya gözlerinin sayısını ve kullanışlılığını da beğendim. Bu tip bir direksiyon simidi yerine araçta daha sportif ve daha iyi görünen bir direksiyon simidi yer alıyor olmasını isterdim.
Motor Özellikleri
Bu küçük SUV aracın motor kaputunun altında 177 beygir güç üreten turbo benzinli bir motor yatıyor. Bu gücü 5500 d/d’de üreten motor 1500 gibi son derece iyi bir devir bandında da 265 Nm tork üretiyor. Matematiksel anlamda gerçekten de son derece iyi veriler. 1.6 T-GDI turbo benzinli motor seçeneğiyle çalışma karakteri oldukça iyi olan 7 ileri oranlı DCT çift kavramalı şanzıman sunuluyor. Motorun şanzımanla uyumu performansın törpülenmesinin önüne geçiyor.
Açıklanan fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanma için 7.7 saniye yeterli. Bu hızlanma karakteri onu sınıfının en iddialılarından biri yapmaya yetiyor hatta artıyor. Fabrika verilerine göre ortalama tüketim 6.3 litre olarak açıklanıyor. Yapmış olduğum 100 km karma yol şartlarındaki tüketimde 8.3 litre gibi bir tüketim sonucuna ulaştım. Bu performansa ve sürüş keyfine göre ben bu tüketim sonucunu son derece tatminkar buldum.
Konfor ve Yol Tutuş Özellikleri
Bu araçla yaptığım test sürüşünün ardından sürüş karakteri konusunda Hyundai’nin geldiği başarılı noktayı görmüş oldum. Viraj dönüş kabiliyeti açısından son derece kabiliyetli ve kendine güvenen bir araç olmuş. Yaptığım testlerde virajları zorlanmadan dönerken aynı zamanda güven veren bir karakter ortaya koydu. Sert ayarlara sahip süspansiyon sisteminin kullanılması konfordan çalmış olabilir diye düşünüyordum ama tüm ailemle birlikte yaptığım uzun yol sürüşlerinin ardından konfor konusunda da beklentilerimi karşılayan bir araç oldu. Ayağınızın altında sürekli bir güç olduğunu bilmeniz kendinizi gerçekten çok iyi hissettirecek. Araçta bulunan tüm mekanik sistemler görevlerini başarıyla yaparken, elektronik yardımcılar da sürüş keyfini törpülemeden görevlerini yerine getiriyor.
Güvenlik Özellikleri
Hyundai Kona, EuroNCAP çarpışma testinden beş yıldız alarak ayrılmış modellerden biri. Bu beş yıldızı alırken yetişkin yolcu güvenliği konusunda önemli bir başarı elde etmiş. Yetişkin yolcu güvenliğinden yüzde 87, çocuk yolcu güvenliğinden yüzde 85, yaya güvenliğinden yüzde 62 puan almış. Güvenlik yardımcılarından aldığı puan yüzde 60.
Hyundai Kona Yorumları
Küçük SUV sınıfında bir model arıyor ve biraz da performanslı olmasını istiyorsanız tam yerine denk geldiniz. 177 HP güç üreten motor ile birlikte sunulan 7 İleri DCT otomatik şanzıman beklentilerinize çok rahat cevap verecek. 7.7 saniyede 0’dan 100 km/s hıza ulaşırken, aile kullanımlarınız sırasında da sizi rahat ettirecek bir araç.
Hyundai Kona Fiyat Özellikleri
Hyundai Kona fiyat listesine baktığım zaman sınıfının en iyilerinden biri diyebileceğim bir başlangıç fiyatına sahip olduğunu görüyorum. 198 bin TL başlangıç fiyatına sahip olan Kona test otomobilindeki kombinasyonla 299 bin 700 TL’ye satılıyor. Dizel otomatik seçeneğini gözüne kestirmeniz durumunda karşınıza çıkacak olan en uygun fiyat 278 bin 400 TL olacak.