Hyundai markasının tasarım anlamında yeniden şekillenmesi yeni i20 modeliyle başlamıştı. Aynı çizgileri Hyundai Tucson tasarımında da görmek zor değil. Tucson’un ön bölümde altıgen formlu bir radyatör ızgarası kullanılmış. Farlarsa markanın genlerine göndereme niteliğinde ince tasarlanmış. Farların üst kısmında, kaş formlu LED gündüz aydınlatmaları dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.
Eğer bir Off- road aracı arıyorsanız Hyundai Tuscon, beklentinize özellikle tasarımıyla net olarak yanıt veriyor. Off-road kimliğe vurgu yapmak adına tamponun alt kısmında siyah plastik kaplama kullanılırken bu kaplama arkaya doğru devam ettirilmiş. Çamurluk ve marşpiyelerde siyah plastik kaplamaya yer verilirken arkada da tamponun alt kısmındaki kaplamayla arazi kimliği öne çıkartılmış.
Hyundai Tuscon yan görünüme baktığımızda klasik SUV hatları konusunda düşük tavan profili ile sportif bir görünüm sağlanmış. Ayrıca araçta Elite Plus donanımla birlikte 19 inçlik jantların sunulması da bu SUV araç olma hissini desteklemiş durumda.
Hyundai Tucson’nun arkadan görünümünü incelediğimizde ise, stop grubu i20 modeliyle büyük benzerliklere sahip. Yağmur damlası formlu büyük stoplar bagaj kapağına kadar uzanıyor. Çift egzoz çıkışı, aracın sportif yönünü vurgularken, bagaj kapağındaki Turbo yazısı da aynı amaçla kırmızı yazılmış.
Hyundai Tuscon bagaj kapağının tampona kadar iniyor olması yükleme yapmayı kolaylaştıran bir detay.
İç Mekan
Hyundai, ix35 modelinden Tucson’a geçerken iç mekan kalitesini belirgin bir şekilde iyileştirilmiş. Tucson’un iç mekanında kullanılan malzemeler önceki modelden daha iyi seviyede. Ayrıca işçilik ve montaj kalitesi de yerini aldığı modele göre bariz bir şekilde daha iyi. Ancak hala yer yer sert plastik malzeme göze çarpan detaylar arasında. Kaliteli deri döşemelere sahip olan Tucson’da üst paketleri tercih ettiğinizde arkalar da dahil olmak üzere ısıtmalı koltuklarla birlikte ısıtmalı direksiyon simidi sizi bekliyor. Soğuk kış günlerinde çok faydalı olan özellik iç mekandaki kalite algısını da önemli ölçüde yükseltiyor.
İki renkli kokpit ferahlık hissini artıran en önemli detaylardan. Sunroof ve geniş camlar sayesinde iç mekana giren ışık miktarı da yüksek. Üç kollu direksiyonu ise diğer Hyundai modellerinden tanıyoruz. Vites kolunun yanında bardaklık ve küçük bir göz bulunuyor. Önündeyse USB girişi ve çakmak girişi yer alıyor. Yukarı çıktıkça dijital klima ve 8 inçlik büyük ana ekran bizi karşılıyor. Ekranın kullanımı ve dokunma hissi başarılı. Ekrandan müzik sistemini ve nagivasyonu kontrol etmek kolay.
Hyundai Tucson yerini aldığı ix35 modeline göre 65 mm daha uzun, ayrıca aks mesafesi ise 30 mm artmış. Bu sayede önde ve arkada geniş bir yaşam alanı sunuyor. Tucson 488 litrelik bagaj hacmine sahip. Bu hacim kimi rakiplerini geçse de ix35’in 591 litrelik hacminin bayağı gerisinde kalmış. Zeminin düz oluşu sayesinde yükleme yapmak ise çok kolay.
Motor
Hyundai Tucson, Türkiye’de 1.6 litrelik atmosferik, 1.6 turbo benzinli ve 2.0 litrelik dizel motorla satılıyor. Dizel motorun yüksek vergi diliminde yer alması nedeniyle en çok tercih 1.6 litrelik motordan yana. Biz de bu motorun turbo destekli versiyonunu kullandık.
Daha önce 4×4 çekiş sistemiyle donatılan bu motor artık 4×2 çekiş sistemiyle de alınabiliyor. Direkt enjeksiyonlu bu motor 5500 d/d’de 177 HP güç ve 1500 d/d’de ise 265 Nm tork üretiyor. Motorun gücü markanın DCT ismini verdiği çift kavramalı, otomatikleşmiş 7 ileri şanzımanla ön tekerleklere iletiyor. Hyundai Tucson, fabrika verilerine göre 0 – 100 km/s hıza 9.1 saniyede ulaşıyor. Fabrika verilerine göre ortalama yakıt tüketimi ise 7.1 litre olarak açıklanıyor. Bizim karma parkurdaki yakıt tüketimiz ise 8.5 litre oldu. 4×4 versiyona kıyasla bu değer oldukça ekonomik. Ancak rakipler dikkate alındığında Tucson’un daha iyisini yapması lazım. Turboya sahip olması sebebiyle otomobil yakıt tüketimi konusunda gaz pedalına dokunmaya karşı çok hassas.
Güvenlik
Hyundai Tucson ilk kez 2006 yılında EuroNCAP çarpışma testine alındı. Tucson o tarihte 4 yıldız almıştı. Güncel model ise 2015 yılında çarpışma testine alınarak 5 yıldız almaya hak kazandı.
Araç test sonunda yetişkin koruması alanında %86, çocuk korumasında % 85 başarı sağlarken yaya güvenliğinden % 71 almaya hak kazandı. Modelin donanımında ABS+EDB, ESP, fren destek sistemi, devrilme önleyici sistem, yokuş iniş destek sistemi, yokuş kalkış destek sistemi, sürücü ve yolcu ön-yan-perde havayastıkları gibi donanımlar standart olarak sunulurken versiyona bağlı olarak bu donanımlara kör nokta uyarı sistemi, şeritte kalma asistanı, otomatik acil fren sistemi gibi teknolojik yardımcılar ekleniyor ve eksiksiz bir güvenlik donanımı sunuluyor.
Konfor & Yol Tutuş
Hyundai Tucson, markanın bugüne kadar bu tarz araçlarındaki en başarılı süspansiyona sahip. Önde McPherson, arkadaysa çok bağlantılı bir süspansiyon kullanılmış. Sistem orta sert karakterde olmasına karşın dar yanaklı lastikler izin verdiği düzeyde yeterli konforu sunuyor sizlere. Darbe emiş performansı iyi ve en önemlisi sistem sessiz çalışıyor.
19 inçlik jantlar ve dar yanak bozuk zeminlerde özellikler arka koltuklarda konfor problemi ortaya çıkarabiliyor. Aracın yol tutuşu tamamen asfalt kalitesi ile ilgili. Normal kullanımlarda Tucson yola çok iyi tutunuyor. Ancak asfalt kalitesi düştükçe veya zemin ıslandıkça önden belirgin bir kayma yaşanıyor. Bu gibi durumlardaysa ESP hemen devreye giriyor ve aracı izine sokuyor. Her ne kadar Tucson heybetli bir model olsa da yan rüzgarlardan pek etkilenmiyor. Aracın yalıtım konusunda önemli eksikleri bulunmuyor.
Hız artmaya başladıkça içeriye bir miktar gürültü gelse de bu sınıftaki rakiplerden geri kalınan bir durum söz konusu değil. Direksiyon sistemi konfor odaklı hazırlanan Hyundai Tucson’da sürücüden gelen istekler biraz gecikmeli de olsa yola aktarılıyor. Araç performanslı kullanımlarda sürücüden gelen isteklere sorunsuz cevap verebilirken fren pedalının dozlama hassasiyeti ise daha iyi olmalıydı dedirtiyor.
Hyundai Tucson Teknik Özellik
Hyundai Tucson Teknik Özellikleri
- Hyundai Tucson Motor Özellikleri: 1.6
- Motor Hacmi :1591 cc
- Silindir Adedi : 4
- Maksimum Güç : 177 HP 5500 d/d
- Maksimum Tork : 265 Nm 1500 d/d
Hyundai Tucson Performans Özellikleri
- 0-100 km/s Hızlanma : 9.1 sn
- Maksimum Hız : 201 km/s
Hyundai Tucson Fren Özellikleri
- Ön : Hava kanallı disk
- Arka : Disk
Hyundai Tucson Yakıt Tüketimi Nasıl?
- Yakıt Türü : Benzin
- Yakıt Tüketimi
- Şehir İçi : 9.0 lt/100 km
- Şehir Dışı : 6.0 lt/100 km
- Karma : 7.1 lt/100 km
- Test : 8.5 lt/ 100 km
- CO2 Emisyonu : 165 gr/km
Hyundai Tucson Boyutlar
- Uzunluk : 4475 mm
- Genişlik : 18450 mm
- Yükseklik : 1660 mm
- Dingil Mesafesi : 2670 mm
Tucson Bagaj Hacmi :
- 488 lt
- Yakıt Depo Kapasitesi : 62 lt
- Boş Ağırlık : 1550 kg
- Lastik Boyutu : 225/55 R19
1.6 dizel otomatik olsaydı yok satardı nissan koymuş olmuş adamlar yok satıyor benzinli arac her zaman öok yakar 4×2 az yakarmış hikaye