Jeep Compass her zaman ilgi gören bir model olmuştur.
Yol kenarında park etmiş bir Compass görüp te göz ucuyla bakmayan yoktur.
İkinci nesil Compass’ın tasarımı yuvarlak far yapısından kurtularak, şu an Jeep’in modern tasarımına sahip olmuş. Son model Jeep Compass olarak daha sert bakışlara ve olgun bir görünüme kavuşmuş.
Jeep modelleri gibi özüne dönerek, Compass sert Amerikan tavrı sergiliyor. Far yapısı aynı Cherokee’deki gibi eskisine göre daralmaya gidilerek tasarlanmış. Makyajlı versiyonda son halinin şekli biraz oturtturulmuştu. Compass’ın mercekli farları, etrafına kavisli şık bir LED aydınlatma ile imal edilmiş. Daraltma çalışmalarını bu kısımda görmek mümkün.
Eski Compass modellerini hatırlarsanız ön bakışları eski Grand Cherokee ile aynı olup, ızgara sade ve dikine çubuklardan oluşuyordu. Bu sefer Jeep klasik ızgara yapısında oynamalar yaparak, küçük kareler eklemiş.
Izgaranın arka planında ise parlak siyah uygulaması, krom çerçeve ile uyumlu olmuş. Eski nesilden kalan yorgun ve halsiz duruşları, yerini dinamik bir yapıya bırakmış. Yapı olarak biraz daha yüksek duran Compass, bunu arka kısımda hissettiriyor. Stoplar köşelerden alınarak üste çıkartılmış. Ve biraz daha büyük tasarlanmış. Stopların iki parçalı yapısı arka kısımda sportifliği pekiştiriyor. Aracın ikili egzoz çıkışı da bu görünümle uyumlu.
Profilden bakıldığında geniş çamurluklara sahip olduğu dikkat çeken Compass bu sayede büyük jantlara sorunsuzca ev sahipliği yapıyor. Konfor için büyük jant seçmek riskli olsa da göze güzel göründüğü de bir gerçek.
1 İç Mekan
Jeep Compass’ın iç mekanında Amerikalıların sevdiği iç mekan sadeliğini görmek mümkün. Amerikalı tüketiciler için sadece düğmelerin büyüklüğü ve gerekli olanların ellerinin altında olması yeterli. Onun için Jeep de kokpit için fazla detaya girmiyor. Stili fazla değiştirilmeyen direksiyonu, ortak malzemelerle hazırlanan orta konsolu öncü modelden izler taşıyor. Üç kollu direksiyonda ses sistemi kontrol, telefon özelliği ve hız sabitleme özelliklerinin kontrollerini yapabiliyorsunuz. Ayrıca, eskisine nazaran hassasiyeti biraz daha iyileştirilmiş.
Direksiyondaki ısıtma özelliği de kış ayları için iyi bir donanım. Konsolun merkezinde yer alan parlak siyah çerçeve içindeki ekran, 8.5 inç boyuta sahip.
Ancak çerçeve yapısından dolayı daha büyük algılanıyor. Uconnect dokunmatik ekranda kamera görüntülerini alabilir, internet özelliği sayesinde yol koşulları ve navigasyon bilgilerine erişebilirsiniz. Apple CarPlay ve Android Auto standart özelliklerinin içerisinde. Neredeyse bir önceki nesilden kalan çoğu malzeme değiştirilmiş.
Koltuklarda aynı şekilde farklı bir deri ile kaplanmış. Isıtmalı deri koltuklar olukça rahat. Vites kolunun önünde AWD sisteminin yönetildiği yuvarlak buton yer alıyor. Aux ve USB girişleri de hemen onun yanına konumlandırılmış. İki bölgeli klima ve müzik sistemi kontrolleri dokunmatik ekranın alt kısmında yer alıyor.
Bu kumandalar biraz aşağıda kaldığı için sürüş esnasında gözünüzü yoldan ayırmanıza neden oluyor.
2018 Model Jeep Compass Boyutları
Jeep Compass, 4394 mm uzunluğa, 1819 mm genişliğe, 1644 mm yüksekliğe ve 2636 mm aks mesafesine sahip. Compass’un bagaj hacmine ise 410 litre. Tüm bu değerler aracın ait olduğu sınıfın ortalamalarını karşıladığını da gösteriyor. Bagajın tek olumsuz tarafı yükleme eşiğinin yüksek oluşu.
2 Jeep Compass Motor
Jeep Compass’ın motor seçeneklerine baktığımızda, ülkemizde çok fazla motor alternatifine sahip olmaması üzücü. Benzinli cephesine baktığımız zaman sunulan 1.4 litrelik ünite 170 HP güç ve 250 Nm torka sahip.
9 ileri otomatik şanzımanla alınabilen Compass’da ayrıca 4×4 çekiş sistemi de mevcut. Dizel motor tarafına baktığımız da ise bizleri 1.6 litrelik motor karşılıyor. Bu ünite 120 HP güç ve 320 Nm torka sahipken manuel veya otomatik vitesle kombine edilebiliyor.
Ayrıca 1.6 litrelik motor sadece 4×2 çekiş sistemiyle alınıyor.
Bizim koltuğuna oturduğumuz Compass ise 1.4 litrelik benzinli olan versiyondu. Fabrika verilerine göre 0 – 100 km/s hızlanmasını 9.5 saniyede tamamlayan Compass, maksimum 200 km/s’ye ulaşabiliyor.
Aracın yüksek gücüne karılık 100 km’deki ortalama tüketimi ise 6.9 lt olarak açıklanıyor biz sürüşümüz esnasında 8 litrenin altına inmekte zorlandık. Bu değer de 4×4 çekiş sistemli ve otomatik vitesli bir model için kabul edilebilir bir sonuç.
Şanzıman Ayarları Başarılı!
Aracın şanzıman oranları oldukça iyi ayarlanmış. Hızınız çok yüksek olmasa da şanzıman hemen üst vitesleri seçtiği için iç mekandaki konfor artarken ekonomi yapmak da mümkün oluyor.
3 Güvenlik
Jeep Compass Euro NCAP çarpışma testine ilk kez 2012 yılında girdi ve 2 yıldız aldı. 2017 yılında girdiği yeni Euro NCAP çarpışma testinde ise 5 yıldız almayı başardı.
Yetişkin yolcu güvenliği % 90, çocuk yolcu güvenliği % 83, yaya güvenliği % 64 ve güvenlik yardımcısı ise % 59 başarılı bulunan model güvenli olduğunu kanıtlamış oldu. Jeep Compass’da güvenlik odaklı teknoloji oldukça başarılı.
Adaptif cruise control & etkin hız sınırlayıcı, kör nokta uyarı sistemi, paralel ve dikey park yardım sistemi, TPMS(lastik basınç görüntüleme sistemi), ön-yan-perde hava yastıkları gibi birçok güvenlik teknolojisi standart donanım dahilinde sunuluyor.
4 Jeep Compass Konfor & Yol Tutuş
Yeni Jeep Compass tepeden tırnağa yaşadığı değişimle öncüsünün o kötü imajını silmekte çok başarılı. Daha önceki modelin sallantılı sürüş karakteri göz önüne alındığında yeni modelin yola sağlam basan yapısını beğenmemek çok zor.
Virajlarda güvenle ilerleyen Jeep Compass, süratli kullanımlarda ise hala biraz ağırkanlı kalıyor.
Motordan gelen yüksek güç yola aktarmada gecikmeye uğruyor. Buna karşılık motorun şanzımanla uyumunun yüksek olması konfor konusunda aracın istenilen seviyeye ulaşmasını sağlıyor.
Gürültü konusunda iyileştirmelerin yapıldığı Compass’da sürüş esnasında karşılaşılan en büyük sorun kısa kasislerden geçerken aracın yeteri kadar yaylanmaması nedeniyle darbeyi iç mekanda hissetmeniz.
Özellikle arka koltukta oturanlar bu tümsek geçişlerini büyük jantların da etkisiyle bir hayli hissediyor ve konforları azalıyor. Öncüsünden farklı olarak rüzgar gürültüsünü iç mekana alma konusunda daha iyi bir yalıtım sunan Compass, sürücüden gelen istekleri de yola daha çabuk tepki veren direksiyonla aktarıyor.
Aracın farklı sürüş modlarının olması sayesinde hafif arazide veya farklı zeminlerde sorunsuz ilerlemesi ise Jeep markasının pek çok modelinde olduğu gibi en önemli başarısı.
5 Teknik Özellik
Jeep Compass Motor Özellikleri : 1.4
Motor Hacmi :1368 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç : 170 HP 5500 d/d
Maksimum Tork : 250Nm 2500 d/d
Jeep Compass Performans Özellikleri
0-100 km/s Hızlanma : 9.5 sn
Maksimum Hız : 200 km/s
Frenler
Ön : Hava kanallı disk
Arka : Disk
Yakıt Türü : Benzin
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi : 8.7lt/100 km
Şehir Dışı : 5.9lt/100 km
Karma : 6.9lt/100 km
Test : 8.1 lt/ 100 km
CO2 Emisyonu : 160 gr/km
Jeep Compass Boyutları
Uzunluk : 4394 mm
Genişlik : 1819 mm
Yükseklik : 1644 mm
Dingil Mesafesi : 2636 mm
Bagaj Hacmi : 410 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 60 lt
Boş Ağırlık : 1615 kg
Lastik Boyutu : 225/55 R18
İkinci El Jeep Compass İlanları
Tekerinize taş değmesin.
Yazar: Murat TOSUN/2018