Ana Sayfa Testler 2017 Kia Soul 1.6 CRDİ DCT Detaylı İnceleme

2017 Kia Soul 1.6 CRDİ DCT Detaylı İnceleme

0
8601

Kia Soul’un en çok dikkat çektiği nokta kuşkusuz dış tasarımı. Aracın kübik formdaki tasarımı onu şu an için satılan en dikkat çekici ve adı gibi kendi ruhu olan modellerden birisi haline getiriyor. Kia Soul tasarımı gerçekten dikkat çekiyor.

Farklı tasarımı olan bir SUV arıyorsanız, Soul iyi bir seçim. Arazi araçları kategorisinde adeta kendi imzasını taşıyor. Günümüzde tüm otomobillerin tasarımları birbirine benzerken Soul’un çizgileri biraz eski modelleri andıran köşeli hatlara sahip. Ancak bu farklılık zaten onu çekici kılan detayların başında geliyor. Önde büyük farlar ve onunla tezat oluşturan küçük ızgara fark yaratırken profilden geniş çamurluklar ve küçük camlarla güçlü görünmeyi başarıyor. Arkada ise yukarıda dik konumlandırılan stoplar ve abartıdan uzak bagaj kapağı ile kendine has çizgiler devam ettirilmiş. Genel olarak Soul abartılı olmayan ancak şık ve dikkat çekici olmayı başaran bir otomobil. Aracın iki renkli gövdesinin de bu etkide payı fazla. Genel olarak son zamanlardaki tasarımlarda görülen ütü izi veya omuz çizgisi gibi detaylar kullanılmadığı halde Soul dönüp bir daha kendisine baktıran bir seçenek. Tavandaki gri raylar da aracın farklı kimliğine katkıda bulunuyor. Elbette şunu unutmamak lazım: Bu tasarımı sevenler olduğu kadar beğenmeyenler de var.

İç Mekan

Soul’un dış tasarımı ne kadar dikkat çekici ise iç mekanı da o kadar sıradan ve abartısız. Koyu renklerle hazırlanan ve ortak parçaların da kullanıldığı yaşam alanı ne yazık ki dış tasarımla uyumlu değil. Bu modelde kesinlikle gözler daha fazlasını arıyor.

Koyu renkler nedeniyle ferahlık hissi konusunda sıkıntıları olan Soul’de güçlü görünüm için küçük tasarlanan camlar iç mekana giren ışık miktarını da azalttığı için orta konsoldan sıkılmak zor değil. Bu nedenle olsa gerek aracın standart donanımında cam tavan sunuluyor. Buna karşılık kullanılan malzeme kalitesi ise konsolun üst kısmında beklentileri karşılarken alt bölgelerde sert yapıları nedeniyle sınıf ortalamalarında kalıyor.

2570 mm’lik dingil mesafesine sahip olan Soul, 5 kişi için yeterli bir yaşam alanı sunuyor. Aracın baş mesafesi de oldukça iyi. Önde iri kişiler yolculuk ettiğinde bile arka koltuktaki diz mesafesi beklentileri karşılıyor. Koltukların genel tasarımı göze hoş gelirken bel ve yanal destekler yeterli. Aracın arkasında sunulan 354 litrelik bagaj kapasitesi ise çok yüksek değil. Ağzı dar bagajda arka koltuklar yatırıldığında tam bir düz zemin elde edilemiyor.

Motor

Kia Soul ülkemize sadece 1.6 litrelik dizel motor ve ona eşlik eden 7 ileri oranlı DCT çift kavramalı şanzımanla ithal ediliyor. Hyundai modellerinde de kullanılan bu birliktelik aracın albenisini artırıyor. Alt devirden itibaren sürücüye sunulan 300 Nm tork ve 136 HP güç gerek ilk kalkışlarda gerekse ara hızlanmalarda beklentileri karşılıyor. Elbette bu yüksek güç nedeniyle özellikle 11.1 saniye olan 0-100 km/s hızlanmasının daha iyi olmasını beklerdik ancak burada mühendisler araca daha fazla performans yerine ekonomi odaklı bir ayar geliştirmişler ve bu sayede de 100 km’de ortalama tüketim fabrika verisi 5.2 lt olmuş. Reel sürüşlerde de bu değer 6 lt’yi geçmiyor. Yüklü durumlarda bile motordan gelen gücün azalmaması sayesinde Soul, ister şehir içinde isterse de yüklü hale otoyolda ilerlesin sürücüsünden gelen istekleri geri çevirmeyen bir model.

Motorun ilk çalıştırmalardaki sarsıntılı yapısı ise motorun ısınmasıyla ortadan kayboluyor. Bu sayede de iç mekandaki konfor artıyor. 7 ileri orana sahip olan şanzıman ise sarsıntısız ve hızlı vites geçişlerine sahip. Şanzıman vites değişimlerinde kararsız kalmıyor ve mümkün olan en üst vitesle yol alınmasını sağlıyor.

Güvenlik

İlk kez 2009 yılında EuroNCAP çarpışma testine alınan Kia Soul, o zaman bu testten 5 yıldız almaya hak kazanmıştı. 2014 yılında güncel haliyle teste alınan model yeni testten ise 4 yıldız aldı. Aracın özellikle şehir içi otomatik fren, kör nokta uyarısı gibi güvenlik yardımcılarının eksik olması 5 yıldızdan mahrum kalmasına neden olmuş. Önden alınan darbede %75 koruma sağlayan model, %82 çocuk güvenliği sağlamış. Kia Soul’un standart donanımında sürücü-yolcu ön havayastıkları, yan ve perde havayastıkları, EBD destekli ABS, yokuş kalkış yardımcısı, ESP, denge yönetim sistemi, acil fren sinyali sunuluyor.

Konfor & Yol Tutuş

Yerden yüksek yapısıyla bir Crossover gibi görünen Soul, MPV tarzı iç mekanıyla farklı tüketici beklentilerini bir modelde sunuyor. Ancak Crossover gibi yerden yüksek yapısına rağmen bu aracı genelde asfalt üzerinde kullanmak gerekiyor. 18 inçlik jantlarla donatılan model, bu nedenle arka koltuklarında sert kasis geçişlerinde konforunu azaltıyor. Buna karşılık geniş lastikler ona iyi bir yol tutuş sağlıyor. Birbiri ardına girilen hızlı virajlarda Soul zorlanmalarda önden kayma eğiliminde olsa da ESP kısa sürede aracı izine sokuyor.

Önde bağımsız McPherson, arkada ise burulma kirişli aksla donatılan Soul, farklı sürüş modlarına sahip olan direksiyon sistemiyle kullanım konforunu ve keyfini artırıyor. Aracın hızı arttıkça sürücüye verilen güven duygusu yüksek. Yanal rüzgarlardan minimum etkilenen model rijit sayılabilecek şasisi sayesinde güven vermeyi başarıyor. İç mekandaki genel gürültü seviyesi düşük. Yalıtım konusunda oldukça iyi olan Soul’de en büyük gürültü arka süspansiyondan geliyor. Zaten büyük olan jantlar nedeniyle kasislerde konforu azaltan sistem sesli çalışmasıyla da eksiklere sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Kia Soul Teknik Özellik

Motor : 1,6
Motor Hacmi : 1582 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç : 136 HP 4000 d/d
Maksimum Tork : 300 Nm 1750 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma : 11.1 sn

 

 

Maksimum Hız : 182 km/s
Frenler
Ön : Hava kanallı disk
Arka : disk
Yakıt Türü Dizel
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi :6.0 lt/100 km
Şehir Dışı : 4.7 lt/100 km
Karma : 5.2 lt/100 km
Test : 6.0 lt/ 100 km
CO2 Emisyonu : 135 g/km
Boyutlar
Uzunluk : 4140 mm
Genişlik : 1800 mm
Yükseklik : 1605 mm
Dingil Mesafesi : 2570 mm
Bagaj Hacmi : 354 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 54 lt
Boş Ağırlık : 1715 kg
Lastik Boyutu :235/45 R18

 

İkinci El Otomobil Fiyatları

HENÜZ YORUM YOK