Ana Sayfa Testler Küçük Astra: Opel Corsa, İşleri büyüttü!

Küçük Astra: Opel Corsa, İşleri büyüttü!

1
3167

Yenilenen küçük Astra Opel Corsa’da ilk etapta 1.2 lt 16V 80 HP, 1.4 lt 16V 90 HP benzinli ve 1.3 CDTi’ın 75 ve 90 HP’lik versiyonları sunuluyor. Başlangıç fiyatı 25 bin 850 YTL olan Corsa’nın 1.3 CDTi 90 HP versiyonunun giriş fiyatı 32 bin 900 YTL. 35 bin 900 YTL olarak açıklanan Cosmo donanım seviyesindeki test aracımızın fiyatı opsiyon listesindeki Teknik Paket’in eklenmesiyle 37 bin YTL’ye ulaşıyor.

Küçük Astra Opel Corsa

Tasarım yönünden ağabeyi Astra’nın küçük ölçeklisini hatırlatan Corsa da küçük sınıfın büyüyen otomobillerinden. Son dönemde piyasaya çıkan bir çok önemli rakibi gibi (Fiat Grande Punto, Peugeot 207, Renault Clio) yaklaşık 4 metrelik uzunluğa sahip olan Corsa boyutlarda büyümenin avantajını iç mekanda yolcularına yaşatıyor.

 

İç mekan olarak eskisiyle hiçbir benzerliği kalmayan yeni Corsa’nın ön konsolu çok şık. Özellikle Cosmo donanım seviyesine has olan piyano boyası tarzındaki parlak siyah kaplamalar iç mekanı zengin gösteriyor. Konsolun iç mekana yakın olan kısmında yumuşak plastik malzeme kullanılması dokununca güzel his verse de, kapı içleri ve konsolun ön cama yakın olan yerindeki sert ve ucuz görünümlü plastik biraz göze batıyor. Küçük sınıf bir otomobil olduğundan Corsa’dan bu konuda fazla bir şey beklememek gerek.

Küçük Astra ‘nın kokpitinde kullanımı alışkanlık gerektiren tek nokta yol bilgisayarının mönüsü. Essentia, Enjoy ve Sport donanım seviyelerinde sunulmayan yol bilgisayarı sadece Cosmo donanım seviyesinde “Teknik Paket” opsiyonu altında satılıyor. Bu sınıfta artık birçok otomobilde standart olarak sunulan yol bilgisayarının opsiyon paketiyle satılması anlaşılır değil. Neyse ki Corsa kullanıcıları için farklı teknolojik oyuncaklar sunuyor.  Mesela akıllı anahtarlık gibi. Corsa’nın anahtarına kişisel kullanıma yönelik ayarların yüklenmesi (radyo kanalları, göstergelerin kontrast ayarı gibi) otomobile sizden önce biri binmişse tekrar radyo kanallarını ayarlamanıza gerek kalmıyor. Bununla beraber Corsa kullanıcılara yönelik birkaç ayar yapmaya daha olanak sağlıyor. Sinyal ve silecek kollarının aynı ayna çekilmesiyle gösterge tablosundaki mönüden kapıların otomatik olarak açılıp kapanması, uzaktan kumandayla sürücü kapısının kilidinin diğer kapı kilitlerinden bağımsız açılması, dokunmatik sinyaller, hoş geldiniz ışıkları, hıza duyarlı arka silecek, hız uyarısı ve ikaz seslerinin tonu da ayarlanabiliyor.

Grande Punto’nun Kuzeni

Evet, yanlış okumadınız. Corsa’yla Fiat Grande Punto arasında akrabalık bağları var. Dış tasarım olarak eğimli A sütunlarıyla akrabalıklarını biraz belli eden iki otomobil aynı platforma ve yaklaşık yüzde 30 oranında ortak parçalara sahip. Fakat Corsa’yı kullanıken bunları hissetmeniz pek mümkün değil. Süspansiyon sistemi Grande Punto’ya göre daha sessiz çalışan Corsa’nın direksiyon tepkileri de fena sayılmaz. Yine de direksiyon konusunda 2002 yılında tanıtılan ve artık “yaşlı kurt” tanımlamasını yapabileceğimiz Ford Fiesta’nın gerisinde.

 

Ön ve arka koltuklarında dört kişi için yeterli alana sahip Corsa yumuşak pedalları ve direksiyonuyla şehir içinde yorucu değil. Yalnız alçak burun yapısı ve eğimli A sütunları nedeniyle biraz görüş sıkıntısı yaşıyorsunuz. Her konuda eski neslin önüne geçen yeni Corsa görüş konusunda eskisini aratıyor. Virajlarda yol tutuşu başarılı olan otomobil otoyol kullanımlarında yüksek yapısı nedeniyle zaman zaman yan rüzgarlardan etkilenebiliyor. 

Motor kaputunu açtığımızda eski bir dostla karşılaşıyoruz. GM ve Fiat Grubu’nun birçok modelinde görev yapan 1.3 litrelik turbodizel motora dost yakıştırması yapmamız boşuna değil. Sunduğu ekonomiyle gerçek bir cüzdan dostu olan motor test şartlarında 6.5 lt/100 km tüketim ortalaması elde etse de, 6 ileri vitesli manuel şanzımanın desteğiyle uzun yol sürüşlerinde 5.0 lt/100 km tüketim değeri kolayca yakalanabiliyor.  Gürültüsüz çalışmasıyla beğeni toplayan motor 90 HP güç ve 200 Nm tork üretiyor. Alt devirlerinin güçsüz olmasıyla bilinen bu motor, Corsa’da bizi bu konuda daha az rahatsız etti.

Donanım

ABS, sürücü, yolcu, yan ve perde hava yastıkları, elektro hidrolik direksiyon, bagaj aydınlatması, deri kaplı direksiyon simidi, grafik bilgi ekranı, çift katlı bagaj, elektrikli ön camlar, far yükseklik ayarı, otomatik klima, yükseklik ayarlı sürücü koltuğu, yükseklik ve derinlik ayarlı direksiyon simidi, elektrikli yan aynalar, alaşım jantlar, sis farları, uzaktan kumandalı merkezi kilit, direksiyondan kumandalı radyo-CD-MP3 çalar.

 

Genel Değerlendirme

İşçilik  6  Yer yer ucuz görünümlü plastikler kullanılmış. Torpido kapağı biraz sarkık duruyor.
Görüş  5  Pek başarılı değil.
Performans  7  90 HP’lik motor son derece tatminkar.
Tüketim  7  Düşük.
Konfor  7  Sınıfı için konforlu. Fakat bu sınıfta daha başarılı otomobiller de var.
Frenler  8  Güvenli.
Yalıtım  7  Rakipleriyle benzer.
Donanım 7 Alt donanım seviyelerinde bazı eksiklikler var
Fiyat  7  Biraz yüksek
Sonuç  Yenilenen Corsa gerçekten büyük bir gelişim göstermiş. Başarılı frenleri,  güvenli sürüş dinamikleri ve yeterli iç mekanıyla rakiplerinin gözünü korkutacak özelliklere sahip.
İkinci El

Test ve Teknik Verileri

STANDART DONANIM
FABRİKA VERİLERİ TEST VERİLERİ
Motor: Sıralı 4 silindirli, common rail enjeksiyon, turbo dizel Hızlanma
Motor Hacmi:  1248 cc 0-50 km/s :  3.9 sn
0-100 km/s :  12.6 sn
Motor Gücü:  90 HP – 4000 d/d 0-130 km/s :  20.1 sn
Hız
Max. Tork:  200 Nm – 1750/2500 d/d Max. hız :

172 km/s

Frenler:  Hava kanallı disk/kampana
Bagaj: 285/1100 lt Performans
Boyutlar: 3999/1737/1488 mm

Esneklik: 60-100 km/s (4./5. viteste)

 

9.7/14.7 sn

Ağırlık:  1190 kg 80-120 km/s (5./6. viteste)  15.1/25.6 sn
Lastikler:  195/55 R16 100 – 0 km/s  39 m
Test tüketimi:  6.0 lt/100 km
Depo kapasitesi:  45 litre
Menzil:  692 km

Detaylar

Yenilenen küçük Astra Opel Corsa’da ilk etapta 1.2 lt 16V 80 HP, 1.4 lt 16V 90 HP benzinli ve 1.3 CDTi’ın 75 ve 90 HP’lik versiyonları sunuluyor. Başlangıç fiyatı 25 bin 850 YTL olan Corsa’nın 1.3 CDTi 90 HP versiyonunun giriş fiyatı 32 bin 900 YTL. 35 bin 900 YTL olarak açıklanan Cosmo donanım seviyesindeki test aracımızın fiyatı opsiyon listesindeki Teknik Paket’in eklenmesiyle 37 bin YTL’ye ulaşıyor.

Küçük Astra

Tasarım yönünden ağabeyi Astra’nın küçük ölçeklisini hatırlatan Corsa da küçük sınıfın büyüyen otomobillerinden. Son dönemde piyasaya çıkan bir çok önemli rakibi gibi (Fiat Grande Punto, Peugeot 207, Renault Clio) yaklaşık 4 metrelik uzunluğa sahip olan Corsa boyutlarda büyümenin avantajını iç mekanda yolcularına yaşatıyor. İç mekan olarak eskisiyle hiçbir benzerliği kalmayan yeni Corsa’nın ön konsolu çok şık. Özellikle Cosmo donanım seviyesine has olan piyano boyası tarzındaki parlak siyah kaplamalar iç mekanı zengin gösteriyor. Konsolun iç mekana yakın olan kısmında yumuşak plastik malzeme kullanılması dokununca güzel his verse de, kapı içleri ve konsolun ön cama yakın olan yerindeki sert ve ucuz görünümlü plastik biraz göze batıyor. Küçük sınıf bir otomobil olduğundan Corsa’dan bu konuda fazla bir şey beklememek gerek.

Corsa’nın kokpitinde kullanımı alışkanlık gerektiren tek nokta yol bilgisayarının mönüsü. Essentia, Enjoy ve Sport donanım seviyelerinde sunulmayan yol bilgisayarı sadece Cosmo donanım seviyesinde “Teknik Paket” opsiyonu altında satılıyor. Bu sınıfta artık birçok otomobilde standart olarak sunulan yol bilgisayarının opsiyon paketiyle satılması anlaşılır değil. Neyse ki Corsa kullanıcıları için farklı teknolojik oyuncaklar sunuyor. Mesela akıllı anahtarlık gibi. Corsa’nın anahtarına kişisel kullanıma yönelik ayarların yüklenmesi (radyo kanalları, göstergelerin kontrast ayarı gibi) otomobile sizden önce biri binmişse tekrar radyo kanallarını ayarlamanıza gerek kalmıyor. Bununla beraber Corsa kullanıcılara yönelik birkaç ayar yapmaya daha olanak sağlıyor. Sinyal ve silecek kollarının aynı ayna çekilmesiyle gösterge tablosundaki mönüden kapıların otomatik olarak açılıp kapanması, uzaktan kumandayla sürücü kapısının kilidinin diğer kapı kilitlerinden bağımsız açılması, dokunmatik sinyaller, hoş geldiniz ışıkları, hıza duyarlı arka silecek, hız uyarısı ve ikaz seslerinin tonu da ayarlanabiliyor.

Grande Punto’nun Kuzeni Küçük Astra

Evet, yanlış okumadınız. Corsa’yla Fiat Grande Punto arasında akrabalık bağları var. Dış tasarım olarak eğimli A sütunlarıyla akrabalıklarını biraz belli eden iki otomobil aynı platforma ve yaklaşık yüzde 30 oranında ortak parçalara sahip. Fakat Corsa’yı kullanıken bunları hissetmeniz pek mümkün değil. Süspansiyon sistemi Grande Punto’ya göre daha sessiz çalışan Corsa’nın direksiyon tepkileri de fena sayılmaz. Yine de direksiyon konusunda 2002 yılında tanıtılan ve artık “yaşlı kurt” tanımlamasını yapabileceğimiz Ford Fiesta’nın gerisinde. Ön ve arka koltuklarında dört kişi için yeterli alana sahip Corsa yumuşak pedalları ve direksiyonuyla şehir içinde yorucu değil. Yalnız alçak burun yapısı ve eğimli A sütunları nedeniyle biraz görüş sıkıntısı yaşıyorsunuz.

Her konuda eski neslin önüne geçen yeni Corsa görüş konusunda eskisini aratıyor. Virajlarda yol tutuşu başarılı olan otomobil otoyol kullanımlarında yüksek yapısı nedeniyle zaman zaman yan rüzgarlardan etkilenebiliyor. Motor kaputunu açtığımızda eski bir dostla karşılaşıyoruz. GM ve Fiat Grubu’nun birçok modelinde görev yapan 1.3 litrelik turbo dizel motora dost yakıştırması yapmamız boşuna değil. Sunduğu ekonomiyle gerçek bir cüzdan dostu olan motor test şartlarında 6.5 lt/100 km tüketim ortalaması elde etse de, 6 ileri vitesli manuel şanzımanın desteğiyle uzun yol sürüşlerinde 5.0 lt/100 km tüketim değeri kolayca yakalanabiliyor. Gürültüsüz çalışmasıyla beğeni toplayan motor 90 HP güç ve 200 Nm tork üretiyor. Alt devirlerinin güçsüz olmasıyla bilinen bu motor, Corsa’da bizi bu konuda daha az rahatsız etti.

/Tarık Akagün

İkinci el Opel Corsa ilanları

1 YORUM