Land Rover Discovery denildiğinde SUV tarzı araçlar içinde akan sular duruyor.
Tasarım
Hayalinizde 2017 model Land Rover Discover varsa, bu otomobili çok iyi tanımak ve biraz hakkını vermek gerek. Çünkü tasarımından performansına kadar hiç bir detay tesadüfen şekillenmemiş. Land Rover Discovery 2017 modeli, bilimin güzel bir sonucu.
Land Rover Discovery’in tasarımına baktığınızda burun tasarımının yana doğru çekilen gergin çizgileri nedeniyle aracın hareket ettiği hissi yaratılmış.
Merkezdeki ızgara, inceliği ve yumuşak alt köşeleri ile dikkat çekme konusunda çok başarılı. Hava girişinin üzerini örten ve ızgarayı meydana getiren metal kollar, yarım altıgen desenleri ile sportif bir görüntü oluştururken, koyu renkleri ile siyah zeminde kayboluyorlar.
Izgaranın yanlara doğru hafifçe yükselen üst kenarı farlar hizasında daha da eğimli hale geliyor ve gerginliği vurguluyor. Farların alt kenarını izleyen LED aydınlatmalar parçalı yapıları ile özgün bir görüntüye kavuşmuş.
LED çizgileri arasındaki detayların görüntüsü firmanın açıklamasına göre lüks özelliklere ve aydınlatma kalitesine çağrışım yapacak şekilde seçilmiş. Omuz çizgisi üzerine yerleştirilen kapı kolları sade bir şekle sahip.
Yan camlar ve stoplar aracılığıyla gözleri kendine çeken arka cephe, dik ve dinamik görüntüsü ile Discovery’i güçlü gösteriyor. Stoplar, düz alt ve üst kenarları ile uzun görünürken, incelen bir parmak ile yan cepheyi işaret ediyor. Lambaların soluk kırmızı rengi siyah ve gri temalı gövdeye uyum sağlıyor.
Arka cam üzerine konumlanan spoyler arkadan bakıldığında sportif etki yaratsa da, yan camlarla uyumsuzluğu ile göze batıyor. Arka tampon siyah plastik kaplama ile kaplanmış. Üzerindeki metal görünümlü parçalarla sportif tarza katkıda bulunan parçalar, siyah zemindeki kademe ve çizgilere uyum sağlayarak görüntüye uyum sağlıyor, dikkat dağıtmıyor.
Kedigözleri de siyah plastik kaplamanın basamakları arasına yerleştirilmiş. Dış tasarımı ile Discovery sportif ve genç bir karakter kazanıyor.
İç Mekan
Discovery’in iç mekanını sade görüntüsü ve yüksek kalite hissi ile beğenmemek pek mümkün değil. Dört kollu direksiyon, güçlü görünümü destekliyor. Metal çerçevelerle sarılan kontroller teknolojik gelişmişlik hissine katkıda bulunuyor.
İki ana dairesel gösterge arasındaki bilgi ekranı başarılı grafiklere sahip. Göstergelerin beyaz aydınlatması da huzur verici bir etkiye sahip.
Orta konsolun düz şeklide düzen hissi yaratarak kabinin hacmine dikkat çekiyor. Dikdörtgen havalandırma çıkışları ile başlayan konsol, iki yanından kirişlerle yatay konsola uzanıyor. Geniş multimedya ekranı devamında havalandırma kontrolleri geliyor.
InControl Touch Pro multimedya sistemi geniş 10 inç dokunmatik ekran ile geliyor.
Ekran orta konsolda yüksekte konumlandırılmış. Bu sayede düğmelerin sayısı azaltılarak fonksiyonlar ekrana entegre edilmiş. Sistem iOS ve Android desteği, 14 hoparlörlü Meridian dijital surround ses sistemi, subwoofer, 3G Wi-Fi ve 9 USB soketi ile geliyor.
Yatay konsola birleşim sırasında oluşan derinlik bir eşya gözü olarak hizmet veriyor.
Cilalı siyah zemini ile malzeme çeşitliliği yaratan yatay konsol, dairesel kontroller ile modern görünüyor. Ancak aracın yer yer montaj hataları olduğu belli oluyor.
Örneğin torpido ve CD çalar düğmeyle açılmasına rağmen bu iki farklı düğmenin zaman zaman çalışmaması bu araca yakışmıyor.
Araçta 7 kişilik oturma alanı sunuluyor. Büyük boyutların katkısıyla tüm yolcular bu iç alanda rahatça ve konfor içinde yolculuk yapabiliyor.
Land Rover Discovery Motor
Land Rover Discovery zengin motor alternatifine sahip. 2.0 litrelik dizel motor 180 HP ve 240 HP’lik güç seçeneği ile alınabiliyor. Benzinli motor cephesinde ise 3.0 litrelik ve 2.0 litrelik, 258, 300 ve 340 HP güç üreten versiyonlar sunuluyor.
En çok tercih edilen Land Rover Discovery motoru bizim de test ettiğimiz 2.0 litrelik 240 HP güç üreten dizel versiyon. Bu makine 240 HP güç ve 500 Nm tork üretiyor. Bu kombinasyona 8 ileri otomatik şanzıman eşlik ediyor. Fabrika verilerine göre 0 – 100 km/s hızlanması için 8.3 saniye gerekliyken, 100 km’de ortalama 6.4 litre motorine ihtiyaç duyuluyor.
İri gövdenin de etkisiyle gerçek sürüş koşullarında elde edilen tüketim 10.0 litreyi buluyor.
Alt devirlerden gücünü hissettiren Land Rover Discovery üst devirlere çıkıldığı zaman ise kesintisiz güç üretmesiyle sedan modelleri kıskandıran bir performansa sahip.
Aracın motordan gelen gücü homojen şekilde sunması ve torkun dengeli dağılımı sayesinde yüklü durumlarda bile zorlanmayla karşılaşmıyorsunuz. Şanzımanın vites geçişleri çok sarsıntılı değil, ancak bazı oranlar yüksek tutulmuş ve bu nedenle performans kaybı yaşanabiliyor.
Güvenlik
Land Rover Discovery EuroNCAP çarpışma testinden 5 yıldız almayı başarmış bir model.
Yetişkin yolcu %90, çocuk yolcu %80, yaya güvenliği %75 ve güvenlik yardımcıları alanında ise %73 başarı sağlayan Discovery güvenli olduğunu kanıtladı.
Land Rover Discovery’in güvenlik donanımlarında ise 360 derece park sistemi, adaptif hız sabitleyici, yokuştan iniş ve yokuş kalkış desteği, dinamik stabilite kontrolü, yatma denge kontrolü, elektronik çekiş kontrolü gibi özellikler başta olmak üzere zengin aktif ve pasif elemanlar sunuluyor.
Konfor & Yol Tutuş
Bu kadar iri gövdeli bir araç olmasına rağmen Discovery’nin yol tutuş özellikleri çok başarılı. Asfalt üzerinde sorunsuz ilerleyen Land Rover Discovery büyük jantları nedeniyle zaman zaman arka koltukta zıplamalara neden olsa da genel olarak konfor anlamında sorunsuz bir model.
Direksiyonu tepkimeleri de gecikmesiz yola aktarılıyor ve bu sayede performanslı kullanımlar sorun olmuyor. Ancak onun asıl işi arazide sorunsuz ilerlemek.
Daha önceki modellerde de iyi bir arazi kabiliyeti sunan Discovery, yeni neslinde de bu özelliğini devam ettirmiş.
Elbette test aracındaki gibi büyük jantlar arazi için çok uygun olmasa da zengin lastik-jant kombinasyonlarından ihtiyaca uygun bir kombinasyon yaratmak mümkün. Her Land Rover modeli gibi Discovery de off-road genleriyle inşa edilmiş.
Gelişmiş All-Terrain Progress Control (ATPC) sayesinde Discovery, 34 derecelik yaklaşma ve 30 derecelik uzaklaşma açısına sahip. 2 tonu aşan ağırlığına rağmen aracın fren performansı da beklentileri karşılıyor.
Bu aracın belki de en büyük eksikliği büyük gövdesi nedeniyle dar alanlarda yaşanan kullanım zorluğu. İstanbul gibi sıkışık sokakların ve dar park alanların olduğu yerlerde Discovery’nin heybetli gövdesini hareket ettirmek kolay değil. Görüş açıları da bu konuda çok başarılı değil.
Dönme çapının da yüksek oluşu, bu aracın aslında Avrupa’dan çok Amerika gibi geniş sokakların olduğu yerler için tasarlandığını ortaya koyuyor.
Land Rover Discovery Teknik Özellik
Teknik Özellik
Motor : 2.0
Motor Hacmi :1999 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç : 240HP 4000 d/d
Maksimum Tork : 500 Nm 1500 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma : 8.3sn
Maksimum Hız : 207 km/s
Frenler
Ön : Hava kanallı disk
Arka : Disk
Yakıt Türü : Dizel
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi : 7.8lt/100 km
Şehir Dışı : 5.8lt/100 km
Karma : 6.4lt/100 km
Test : 10.0lt/ 100 km
CO2 Emisyonu : 171 gr/km
Boyutlar
Uzunluk : 4970 mm
Genişlik : 2220 mm
Yükseklik : 1888 mm
Dingil Mesafesi : 2923mm
Bagaj Hacmi : 258-1231 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 77 lt
Boş Ağırlık : 2184 kg
Lastik Boyutu : 225/55 R21
Tekerinize taş değmesin.
Yazar: Murat TOSUN/2017