Ana Sayfa İnceleme 2021 BMW 730Li Detaylı İncelemesi

2021 BMW 730Li Detaylı İncelemesi

3
15142

BMW 7 Serisi şu anda BMW markasının amiral gemisi konumunda. Markanın bu en lüks ve ihtişamlı modeli tasarımıyla da heybetini ortaya koymayı başarıyor. Aracın ön kısmında BMW modellerinin büyük kısmında görülen ortak çizgilere yer verilirken yayvan bir tasarım anlayışı tercih edilmiş. Yani farların yanlara doğru genişleyen yapısı, büyük BMW böbrekleri ve öndeki led’li sis farlarındaki yana doğru uzayan tasarımı ile aracın yere oldukça basık gibi algılanması ve bu sayede sportif bir sedan ortaya çıkması sağlanmış. Aslında 7 Serisi gerçekten ne öyle yere yakın bir model ne de küçük bir sedan. Buna rağmen başarılı çizgiler aracı olduğundan daha küçük algılatıyor. Arka kısmında ise öne kıyasla daha sade hatlara yer verilmiş. Stopların iri yapısı arkadaki tek dikkat çeken detay oluyor. Araca yandan bakıldığında ise uzun şasili olması sayesinde arka kapısının bir hayli büyük olduğu dikkat çekiyor. İsteyen tüketicilere firma standart şasiyi de sunmasına rağmen bu tarz bir aracın keyfini doyasıya yaşamak için uzun şasili versiyonu seçmek daha doğru olacaktır. BMW 730Li oldukça önemli bir model, biz de detaylı incelemek istedik.

BMW 730Li İç Mekanı

7 Serisi konsol tasarımı dikkate değer. En büyük şovunu iç mekanında yapıyor. Araç lüks bir sedan olduğu için iç mekanda beğenilmeyen detay bulmak neredeyse imkansız. Test aracındaki gibi uzun şasi tercih edildiğinde 3210 mm olan dingil mesafesi sayesinde hem önde hem de arkada diz mesafesi konusunda adeta bir görsel şölen yaşanıyor. Ön sağ koltuğun şoförlü kullanımlarda iyice öne kaydırılması ile arkada oturanlar çok rahat bacak bacak üstüne atabiliyorlar. Arkada 2 kişilik oturma alanına sahip olan test aracında bu tarz bir koltuk kombinasyonu modelin daha çok iş adamlarına yönelik hazırlanmasından dolayı tercih edilmiş. Ancak siz isterseniz o zaman standart 3 koltukla da aracı alabilirsiniz. 2 koltuklu modelde her iki yolcunun da rahat etmesi için her türlü lüks düşünülmüş. Araç ile ilgili bilgilere ve gerekli kumandalara ulaşmak için koltuklar arasına monte edilen tablet ile sunroof’dan havalandırmaya kadar pek çok ayar yapılabilirken öndeki koltukların arkasına monte edilen ekranlardan da yolculuk esnasında TV & DVD izlemek mümkün. Bu kadar ferah yaşam alanı olan 7 Serisi buna karşılık bagaj kapasitesi konusunda da 515 litre ile ortalamaları yakalıyor.

BMW 730Li Motoru ile Öne Çıkıyor

BMW 7 motoru ise ekonomi ile gücü dengeleyen bir orta yol bulma başarısıyla etkileyici. Vergi dezavantajları nedeniyle son dönemde özellikle premium markalar araçlarında küçük hacimli ancak aşırı beslemeli motorları satışa sunmaya başladı. BMW de 7 Serisi’nde benzer bir karar alarak modeli 2.0 litrelik benzinli motorla donatmış. Her ne kadar aracın adı 730 olsa da aslında o 2.0 litrelik 4 silindirli bir motora sahip. 1998 cc hacimdeki motor, turbo besleme ile 258 HP gibi oldukça yüksek güç üretirken 400 Nm gibi iddialı torku da kullanıcısına sunuyor.

Gücünü yere 8 ileri oranlı otomatik şanzımanıyla arka tekerlekleri üzerinden yola aktaran model 0-100 km/s hızlanmasını da 6.3 saniye gibi çok iyi bir sürede tamamlıyor. Bu değere günümüzde pek çok GTI ulaşamazken 1.8 tonluk 5 metreyi geçen bir sedanın böyle performans göstermesi çok başarılı. Üstelik aracın maksimum hızı da 250 km/s. Bu hız elektronik olarak sınırlandırılmış durumda. Motorun alt devirlerden itibaren kullanıcısına sunduğu yüksek tork sayesinde ara hızlanmalar konusunda da hızlı olan 7 Serisi, otomatik şanzımanın oranlarının iyi ayarlanması sayesinde de bu tip ara hızlanmalarda hızlıca vites küçültüp aracın dinamizmini hiç düşürmüyor.

Güvenlik

BMW 730Li seriye olan ilgiyi arttırıyor. BMW’nin pek çok modeli EuroNCAP tarafından çarpışma testine tabi tutulmasına rağmen 7 Serisi bu testlere alınmamış. Bu nedenle aracın EuroNCAP arşivinde herhangi bir çarpışma testi sonucu bulunmuyor. 7 Serisi BMW’nin en lüks modeli olduğu için bu aracın aktif ve pasif güvenlik elemanlarında herhangi bir eksiklik yok. ABS, EBD, sürücü- yolcu- yan- perde havayastıkları, çarpışma önleme sistemi, şehir içi fren sistemi gibi pek çok donanım 730Li’nin standart donanımında yer alıyor.

Konfor & Yol Tutuş

730Li’nin kuşkusuz en iddialı olduğu konulardan biri iç mekanı ise bir diğeri de konforu. Özellikle geniş yaşam alanı ile konforu garantileyen 7 Serisi, hıza duyarlı ve modlarla değiştirilebilen yürüyen aksamı sayesinde istenildiğinde sportif bir kullanım karakterine bürünüp istendiğinde ise sessiz bir sedana dönüşüyor. Her ne kadar aracın üzerinde 18 inçlik jantlar olsa da özellikle arka koltukta en ufak bir vuruntu hissetmiyorsunuz. Hem uzunlamasına hem de derinlemesine olan çukur geçişlerinden iç mekandaki konforu minimum seviyede etkileyerek geçen 7 Serisi, yüksek süratlere çıkıldığında bile iç mekana rüzgar gürültüsü almamasıyla göz dolduruyor.

Pek çok BMW modelinde olduğu gibi direkt direksiyon sistemine sahip olan aracın McPherson bağımsız süspansiyonları sayesinde virajlarda da sürücüden gelen komutlar hızla yola aktarılıyor. Şasinin bu kadar büyük bir otomobile göre rijit ve dinamik olması sayesinde 730Li, çok daha küçük bir HB model içindeymiş gibi kumanda etmeyi mümkün kılıyor. Bu kadar iddialı özelliği bir arada toplayan 730Li’nin dikkat çeken bir başka noktası ise yakıt tüketimi oluyor. Eski nesil 7 Serisi araçların büyük eleştiriler alan yüksek yakıt tüketimi sorununu firma yeni nesil motorlarında çözmüş gibi duruyor. Gerek verimi yüksek motor gerekse 8 ileri oranlı ekonomik şanzıman sayesinde 7 Serisi 100 km’de fabrika verisi ortalama 5.8 litre yakıta ihtiyaç duyuyor. Reel sürüşlerde ise bu değer 8-8.5 lt dolayında geziniyor ki bu değer bile 1.8 tonluk böylesi bir otomobil için çok başarılı.

Teknik Özellik

Motor : 2.0 lt
Motor Hacmi : 1998 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç : 258 HP 5000 d/d
Maksimum Tork : 400 Nm 1550 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma : 6.3 sn
Maksimum Hız : 250 km/s
Frenler
Ön : Hava kanallı disk
Arka : Disk
Yakıt Türü : Benzin
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi : 7.5 lt
Şehir Dışı : 4.8 lt
Karma : 5.8 lt
Test : 8.3 lt
CO2 Emisyonu : 134 gr/km
Boyutlar
Uzunluk : 5240 mm
Genişlik : 1902 mm
Yükseklik : 1490 mm
Dingil Mesafesi : 3210 mm
Bagaj Hacmi : 515 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 78 lt
Boş Ağırlık : 1795 kg
Lastik Boyutu : 255/50 R18

 

İkinci El BMW İlanları

3 YORUMLAR

  1. Batu Bey
    Merak etmeyin Volkan Bey. BMW 1.6 litre motorlusunu yapsa bile, Borusan o modeli topu topu 10.000 TL daha ucuza satar. Distribütörler küçük motorlu modellere ekstra zam yaparak, o vergi farklarını hep cebe indiriyorlar.