Ana Sayfa Testler 2017 Mazda 3 1.5 Detaylı İnceleme

2017 Mazda 3 1.5 Detaylı İnceleme

3
11039

Mazda, KODO felsefesini benimsemesiyle tasarımında yeni bir çizgiye büründü. Sert ancak akıcı hatlarla bezenmiş bu tasarım dilinde, özellikle araçların ön tasarımına büyük önem verilmeye başlandı. Mazda 3 için de bu davranış devam ettirilmiş. Aracın ön kısmında adeta avını ısıracak bir köpek balığı gibi saldırgan bir tarz hakim. Büyük ızgara ve çekik farlar araca karakteristik bir tat katmış. Kaputtan başlayarak arkaya doğru uzanan V şekilli hat, ön kapıda son bulurken arka kapıda yeni bir çizgi ile simetri sağlanmış. Bu farklı tarz sayesinde profilden dikkat çekmeyi başaran Mazda 3, 18 inçlik jantlara bile sorunsuzca ev sahipliği yapan büyük çamurluklarıyla da güçlü görünümünü pekiştiriyor. Arkadan araca bakıldığında ise öne kıyasla oldukça küçük tasarlanmış stoplar dikkat çekiyor. Ancak stopların sivri yapısı ile çekik farlara göndermeler yapılmış ve bütünlük sağlanmış.

Mazda 3 tasarım olarak oldukça iddialı bir otomobil. HB olmanın getirdiği avantajla da araca hangi açıdan bakarsanız bakın boyutlarında büyük bir ahenk yakaladığını fark ediyorsunuz. Hatchback araba almak istiyorsanız Mazda 3’ün tasarımdaki bu farklı tarzından etkilenebilirsiniz. 

İç Mekan

Mazda 3 iç mekan tasarımı onun en iddialı olduğu konu. Mazda’nın en güçlü olduğu yönlerin başında iç mekanı geliyor. Kaliteli ve sıcak bir atmosfere sahip olan iç mekanıyla dikkat çeken Mazda 3, alışagelmiş Japon otomobillerinden farklı bir kabine sahip.

Sürücü odaklı hazırlanan orta konsolda ergonomik açıdan sorun bulunmazken siyah rengin ağırlıkta olmasını herkesin beğenmesi zor. Buna karşılık deri döşemeli koltuklardaki açık renkler kabinin geneliyle kontrast oluşturduğu için ortaya çıkan görüntü göze hitap ediyor.

Önde ve arkada yeterli yaşam alanı sunan Mazda 3, zengin donanımı ile de hem teknolojik hem de konforlu olmayı başarıyor. Test aracındaki gibi üst paketi satın alırsanız ısıtmalı koltuklardan şerit takip asistanına kadar zengin bir liste sizi bekliyor.

İç mekanda hoşunuza gitmeyecek detayların başında ise ortada konumlandırılan ekran geliyor. Araca sonradan eklenmiş gibi duran bu ekran iç mekandaki kalite algısını düşürüyor.

Kolay kullanımlı ve geniş açılan bir kapağa sahip olan bagaj ise 364 litrelik hacmiyle sınıf ortalamalarını yakalıyor. Amortisör kulelerinin yerleşimi sayesinde de bagajda alan kaybı minimumda tutulmuş.

Mazda’nın SUV modellerinde de iç mekan konusunda oldukça konforlu ve şık bir tarz dikkat çekiyor. SUV Mazda ilanlarını arabam.com ilan listelerinden süzerek inceleyebilirsiniz.

Motor

Mazda 3 motor konusunda kullanıcıyı tatmin ediyor.

Mazda 3 ülkemizde ikisi de 1.5 litre hacme sahip biri dizel biri benzinli motorlarla alınabiliyor. Biz Mazda benzinli motorun direksiyonuna geçtik.

Skyactiv teknolojisi kullanılarak üretilen bu motor atmosferik motorların sıkıştırma oranlarından oldukça farklı bir orana sahip. Bu sayede aracın daha dengeli ve dayanıklı olduğu belirtilirken gücün de daha dengeli üretildiğine vurgu yapılıyor. Buna karşılık benzinli motor yüksek güç üretmesine rağmen düşük tüketimiyle ön plana çıkıyor.

1.5 litrelik 4 silindirli motor, araca 120 HP güç sağlarken bu gücü 6000 d/d’de ortaya çıkartıyor. Devir çevirmeyi seven motor gücünü yere ise 6 ileri orana sahip otomatik şanzımanla aktarıyor. Bu motorda tüketicilere manuel vites alternatifi de sunuluyor.

Önden çekişli olarak gücünü yere aktaran Mazda3, fabrika verisi 100 km’de ortalama 5.2 litre yakıta ihtiyaç duyuyor. Eğer çok fazla trafiğe girmezseniz bu rakama yaklaşabiliyorsunuz. Ancak İstanbul gibi trafiğin yoğun olduğu bölgelerde tüketim 7.1 litreyi buluyor ki bu da aslında çok yüksek değil. Yani Mazda tüketim konusunda gerçekten iddialı bir teknolojiyi tüketicilerle buluşturmuş durumda.

Ancak aracın şanzıman nedeniyle gücü tırpanlanıyor. Manuel versiyonda 10.1 saniye olan 0-100 km/s hızlanma süresi otomatik modelde 11.8 saniyeye ulaşıyor. Bu nedenle de araç sportif tasarımına rağmen yolda o kadar iddialı olamıyor.

Güvenlik

İlk kez 2006 yılında Euro NCAP çarpışma testine alınan Mazda 3, o zaman 4 yıldız almaya hak kazanmıştı. 2009 yılındaki testten 5 yıldız alarak güvenliğini artıran model, güncel nesliyle ise 2013 yılında teste tutuldu ve yine 5 yıldız alarak güvenlik konusunda eksiği olmadığını kanıtladı. Yetişkin güvenliği disiplininde %93 gibi oldukça etkileyici bir koruma sağlayan Mazda3, çocuk güvenliğinden de %86 almaya hak kazandı. Aracın sahip olduğu güvenlik yardımcıları ise ona bu alanda %81 başarı getirdi. Mazda 3’ün standart donanımında EBD destekli ABS, acil fren destek sistemi, ESP, çekiş kontrol sistemi, sürücü ve yolcu için ön-yan-perde hava yastıkları standart olarak sunulurken üst paketlerde bu donanıma kör nokta uyarı sistemi, şerit takip asistanı, sürücü dikkat uyarısı, şehir içi fren desteği, akıllı fren desteği gibi donanımlar ekleniyor.

Konfor & Yol Tutuş

Mazda3, sürüş dinamikleri açısından bir hayli ilerleme kaydetmiş bir otomobil. Özellikle Skyactiv teknolojisi ile yepyeni bir altyapıya kavuşması ile dinamik bir sürüş karakterine bürünen otomobil şasisiyle uyumlu direksiyon sistemiyle de performanslı kullanımlara izin veriyor. Her ne kadar direksiyon simidinin daha etli ve baş parmak destekli olmasını istesek de genel olarak yönlendirme kabiliyeti ve tepkileri oldukça hızlı. Sürat arttıkça sertleşen yapısıyla da sürücüsüne güven veren Mazda 3, iç mekana yansıyan sportif motor sesiyle kulakları okşuyor. Ancak bu ses kimileri için gürültü olarak da algılanabileceği için herkese hitap etmiyor. 18 inçlik jantları nedeniyle kasislerden geçerken arka koltuklarda sert tepkilerin olduğu Mazda3 buna karşılık birbiri ardına sağ-sol virajlara girildiğinde bile izinden kopmuyor ve rijit yapısı sayesinde size güven veriyor. İlk kalkış anında soğukkanlı olan ancak hız arttıkça tepkileri hızlanan otomatik şanzıman ise ara hızlanmalar konusunda oldukça başarılı. Hızlı tepkiler veren şanzımanın geçişleri de hissedilmiyor.

Aracın konfor, yol tutuş, tasarım, motor özellikleri hakkında daha detaylı bilgi almak için Mazda3 Hatchback test sürüşü videomuzu da izleyebilirsiniz.

Mazda 3 Teknik Özellik

Motor : 1.5
Motor Hacmi : 1496 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç : 120 HP 6000 d/d
Maksimum Tork : 150 Nm 4000 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma : 11.8 sn

 

 

Maksimum Hız : 189 km/s
Frenler
Ön : Hava kanallı disk
Arka : disk
Yakıt Türü : Benzin
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi : 6.5 lt/100 km
Şehir Dışı : 4.5 lt/100 km
Karma :

5.2 lt/100 km

 

 

Test : 5.0 lt/100 km
CO2 Emisyonu :

121 gr/km

 

 

Boyutlar
Uzunluk : 4470 mm
Genişlik :  1795 mm
Yükseklik : 1450 mm
Dingil Mesafesi : 2700 mm
Bagaj Hacmi :

364 lt

 

 

Yakıt Depo Kapasitesi : 51 lt
Boş Ağırlık : 1215 kg
Lastik Boyutu :

215/45 R18

 

 

 

İkinci El Otomobil Fiyatlar

3 YORUMLAR

  1. Samet Korkusuz
    Maalesef herkesin çok beğendiği ama kimsenin almadığı bir araç. Servis sikayetleri, parca sıkıntısı ve ikinci elinin güçsüz olması düşündürüyor.. Fiyatı da toyota honda ford opelden fln yüksek...
  2. Takumi
    Fiyatı yüksek denmiş. Bindiklerimle kıyaslayım. İç mekan olarak aynı segmentteki sayılan markaların modellerinden daha iyi. Yeni Astra'yı bilmiyorum. Tam bağımsız süspansiyon sunan sadece Ford var ona rağmen konfor olarak bariz fark var. Diğerlerine göre sürüş keyfi/konfor dengesi daha iyi. Benzinli motor olarak hepsinden daha iyi, tüketimi diğerlerinden daha az. Benzinli tam otomatik kombinasyonunda normal sürüş ile şehir içinde 6-7 litre ortalamalar tutturabilirsiniz. Otomatik vitesi de daha iyi. Hem tüketim olarak hem tepkileri açısından. Ford çift kavrama sunuyor ki ben tam otomatiğe tercih etmem. Ülkemizde kıymeti bilinmediği için ikinci elde fiyat olarak gayet uygun bulabilirsiniz. Saygılar.