Mercedes Vito: Kalabalık Aile Çözümü

1
7998
mercedes-vito
mercedes-vito

 Mercedes Vito , ilk yollara çıktığında küçük bir minibüsten ibaretti. İkinci neslinde oldukça büyüyen Vito, üçüncü neslinde de boyut anlamında binek otomobillere göre önemli derecede büyük. Vito Tourer, üç farklı şasi seçeneğiyle sunuluyor ve testimize konuk olan şasi uzun şasili versiyonu. 5140 mm uzunluğundaki minibüsün genişliği 1928 mm, yüksekliğiyse 1,95 metre olarak veriliyor. Aks mesafesiyse 3200 mm olarak açıklanıyor. Yüzü artık daha dinamik bir görünüme sahip olan Vito Tourer’ın LED gündüz farları ve Xenonlar’la yoldaki prestiji hayli yüksek. Arka bölümdeyse küçültülen daha modern stop grubu dikkat çekiyor.

Mercedes Vito İç Mekan

mercedes-vito
mercedes-vito

Mercedes Vito’nun iç mekanına geçmek için biraz “tırmanmak” gerekiyor. Burada, A sütununda herhangi bir tutamak olmayışı, özellikle kısa boylu sürücüler için binişi zorlaştıracaktır. Yine de Vito’nun koltuk yerleşimi ve kokpit yapısı sebebiyle birçok ticariden daha alçak bir sürüş pozisyonuna sahip olduğu söylenebilir. Yükseklik ve derinlik ayarlı direksiyon simidi ve ayar mekanizması iyi olan koltuk sayesinde ideal sürüş pozisyonunu bulmak zor değil. Kumaş koltukların yapısı bir ticari için yeterli olsa da bu fiyat seviyesinde daha zevkli döşemeler aranıyor. İç mekanda kullanılan plastik kalitesiyse pek parlak değil ve bilindik Mercedes kalitesini arıyorsanız, hayal kırıklığına uğrarsınız.

Daha çok yüksek dayanımlı sert plastiğin kullanıldığı iç mekanda, C Serisi’nden ödünç alınan direksiyon simidi, vites ve sinyal kolu ve diğer modellerden tanıdık havalandırma kumandaları yine de kalite algısını bir nebze olsun yükseltmiş. Zaten Mercedes C Serisi seviyesinde kalite arayanları artık V Serisi’ne yönlendiriyor olsa da bu model henüz maalesef Türkiye’de satılmıyor. Birçok kumandanın kullanımı kolay ve alışmak zor değil. Test aracımızda kol dayamanın bulunmayışı uzun yolculuklarda biraz yorucuydu ve cep telefonu ve bardaklar için de yeterince kullanışlı gözlere yer ayrılmaması eleştiri aldı. Öte yandan arka bölümdeki yaşam alanı olabildiğince geniş tutulmuş ve çok uzun boylu olmadığı sürece tüm yolcuları rahatlıkla alabilecek kapasitede. Eski Vito kadar tıkırtı sesleri gelmese de karoserin doğal yapısı gereği özellikle geniş dönüşlerde içeriden plastik seslerinin duyulduğu dikkat çekti.

Mercedes Vito Motor

mercedes-van
mercedes-van

Teste katılan Vito’da, birçok Mercedes modelinden tanıdık, 2143 cc hacmindeki turbo beslemeli dizel motor görev alıyordu. Bu motor Vito’da 3800 d/d’de 190 HP güç, 1400 d/d ile 2400 d/d arasındaysa 440 Nm tork üretiyor. Tork konvertörlü 7 ileri vitesli şanzımanla güç arka tekerleklere aktarılıyor. 2 tonu aşan ağırlığına karşın bu üçlü ile birlikte Vito, kalkışlar dışında birçok binek otomobilden daha iyi bir performans yakalıyor. Vites geçişleri oldukça sarsıntısız olan Vito’nun motor sesi de başarılı bir şekilde izole edilmiş. Kalkışları biraz ağır olan ve gaz tepkisi de gecikmeli olan Vito’nun ara hızlanmaları oldukça başarılı. Biz şehir içi- şehir dışı karışık olan test parkurumuzda Vito ile ortalama 100 km’de 7,4 litrelik bir yakıt tüketim değeri kaydettik.

Konfor & Yol Tutuş

mercedes-arabam
mercedes-arabam

Bir ticari olduğunu detaylara indikçe belli eden Vito’nun iç mekandaki izolasyon seviyesi başarılı. Öte yandan süspansiyon konforu, binek otomobillerdeki kadar başarılı değil; kasis ve çukurlarda özellikle arka bölüm zaman zaman sinirli tepkiler vererek yolcuların huzurunu kaçırabiliyor; ön bölümdeyse konfor seviyesi daha yüksek. Orta sertlikteki süspansiyon sisteminin yol tutuş konusundaysa yapabilecekleri elbette yüksek ağırlık merkezi sebebiyle sınırlı. Limitleri aşıldığında önce arkadan, sonraysa dört tekerlek üzerinde kayma eğilimine giren Vito’da yer verilen güvenlik sistemleri her daim sürüş güvenliğine katkıda bulunmak için hazırda bekliyor. ABS, ASR, 9. nesil yüke duyarlı ESP, Fren Destek Sistemi, Rüzgar Savrulma Asistanı gibi donanımlar standart donanım arasında yer alıyor. Direksiyon sistemi direkt olmayan ve geri bildirim kabiliyeti düşük yapısıyla keyifsiz hissettiriyor ve geniş dönüş çapı sebebiyle dar alanlarda Vito’yu kullanmak fazladan dikkat gerektiriyor. Yine de düşük hızlarda yumuşak yapısıyla konfora katkı sağladığı söylenebilir. Geri manevralardaysa geri görüş kamerası gerçekten hayat kurtarıcı oluyor. Fren dozlamasının otomobillere alışanlar için oldukça zor olduğunu da söyleyelim.

Teknik Özellik

Motor: 2.2 CDI
Motor Hacmi: 2143 cc
Silindir Adedi: 4
Maksimum Güç: 190 HP 3800 d/d
Maksimum Tork: 440 Nm 1400 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma 9,2 s
Maksimum Hız: 206 km/s
Frenler
Ön: Hava Kanallı Disk
Arka: Hava Kanallı Disk
Yakıt Türü Dizel
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi: 6,6 lt
Şehir Dışı: 5,3 lt
Karma: 5,8 lt
Test: 7,4 lt
CO2 Emisyonu 153 g/km
Boyutlar
Uzunluk: 5140 mm
Genişlik: 1928 mm
Yükseklik: 1950 mm
Dingil Mesafesi: 3200 mm
Yakıt Depo Kapasitesi:  70 lt
Lastik Boyutu: 245/45 R 18

 

2.El Minivan-Panelvan

1 YORUM

  1. 119 cdi piyasadaki birçok binek araçtan daha donanımlı bir çok araçta opsiyonel olarak bile sunulmayan özeliklere sahip( akılı viraj aydınlatmalı led far sistemi,kör nokta uyarı,çarpışma önleme,otomatik park,şerit takip,rüzgar savrulma 7-G tronik şanzıman,geri görüş kamerası)
    binek konforundaki ve ötv oranı % 15 olan otomobil ruhsatlı avantajlı 8+1 kapasiteli araç
    ön koltukların dik oluşu ve ilk çıkanlarda kol dayama olmayışı bence araca yakışmayan eksikleri.
    yakıt ortalaması şehir içi 8-9litre arası
    peridyotik bakımlar dışında arıza çıkarmayan sağlam uzun ömürlü parça bozmayan bir araç arayanlara tavsiye ederim aracım 2015 model vito 119 cdi 100 bin kilometrede kendi tecrübemi şahsi fikirlerimi paylaştım
    geniş ailelere tavsiye ederim.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here