Ana Sayfa İnceleme 2020 Nissan X-Trail 1.6 DCİ CVT Detaylı İnceleme

2020 Nissan X-Trail 1.6 DCİ CVT Detaylı İnceleme

0
10661

Nissan X-Trail tasarımı ile göz doldurmayı başaran bir otomobil. Son dönemde otomotiv üreticileri ortak bir tasarım felsefesi ile araçlarını tasarlamaya başladı. Bu karar sonrasında özellikle Avrupalı üreticilerin tamamı bu felsefe doğrultusunda araçlarını hazırladı. Japon markalar ise bu karara nispeten daha geç adapte oldu. Nissan da bu modaya geç uyan markalardan. Firmanın araçlarında ortak çizgiler görmek çok kolay değil. Bu aslında onların özgün olmasını sağlıyor. X-Trail modelinde ise durum biraz daha farklı. X-Trail ve Qashqai birbirlerine bir hayli benziyor. Bu nedenle de ortak bir tasarım dili olduğu söylenebilir. Ancak asıl önemli olan X-Trail diye bir modelin varlığından söz etmek.

Daha önceki nesillerde X-Trail oldukça özgün ve başlı başına bir modeldi. Ancak günümüzde Qashqai+2 isimli model yerine biz bu araca X-Trail diyoruz. Bu nedenle de şimdiki X-Trail ile ilk nesil arasında bir benzerlik yok. Qashqai+2’den türetilen yeni X-Trail, kardeşinin iddialı tasarımı sayesinde oldukça dikkat çekici bir model olmayı başarıyor. Aracın önden arkaya hatlarında hep güçlü detaylara yer verilmiş. Bunlar içinde 19 inçlik jantlara ev sahipliği yapan çamurluklar başı çekerken katlı motor kaputu ve siyah renkli plastik akşamlarla da offroad kimliğine vurgu yapılarak aracın güçlü görünmesi sağlanmış. Aracın arka kısmında ise Qashqai modelinden farklı ve daha elit çizgilere yer verilmiş. Şeffaf stoplar ve şişkin çamurluklar arka kısmın da ön tasarım gibi güçlü görünmesini sağlamış. araç bu özellikleriyle, Nissan modelleri içinde özel bir yere sahip denilebilir.

Nissan X-Trail İç Mekan

X-Trail’in iç mekanı konfor konusunda oldukça tatminkar. Qashqai modeli ile aynı altyapıyı paylaşmasından ötürü aracın iç mekanında da ortak parçalar bolca kullanılmış. Versiyona göre açık renklerin de tercih edilmesiyle ferahlık hissinin arttığı X-Trail’in iç mekanında malzeme kalitesi ve işçilik ortalamaları sorunsuzca karşılıyor. Ancak kapı döşemelerinde ve konsolun alt kısımlarındaki malzeme kalitesi rakiplerin gerisinde kalıyor. Tiyatro düzeni adı verilen oturma düzenine sahip olan X-Trail, 3 sıra koltuğuna ve 7 kişilik oturma alanına sahip. Ön ve arkadaki koltuklar konfor açısından istenilenleri sağlama konusunda sorunsuz olsa da gerektiğinde bagajdaki zeminden açılan ilave 2 koltuk daha çok çocuklar için uygun tasarlanmış. Arka koltukların hareketli yapısına rağmen sunulan diz mesafesi ve omuz genişliği uzun yolculuklar için ideal değil.

X-Trail’in kardeşi Qashqai’den en önemli farkı sunduğu sunroof özellikli cam tavanı. Qashqai modelinde bu cam tavan sadece perde ile kapatılırken X-Trail’de cam tavan sunroof olarak açılıyor ve iç mekana giren havayı ve ışığı artıyor. Ergonomi açısından sorunsuz olan orta konsolda sürücü ihtiyaç duyduğu tüm kumandalara sorunsuz ulaşabilirken otomatik klima, koltuk ısıtma, navigasyona sahip multimedya ekranı gibi donanımlarla da konfor seviyesi yükseltilmiş.

Motor

X-Trail’in motoru nasıl sorusunun yanıtı ise şöyle: X-Trail’in elini zayıflatan noktaların başında motor ailesi geliyor. Sadece 1.6 litrelik dizel motorla alınabilen X-Trail bu nedenle farklı bir isteği olan tüketicilere ulaşmakta zorlanıyor. Nissan, Qashqai modelinden tüketici kaymalarının önüne geçmek için X-Trail’de örneğin 1.2 litrelik turbo benzinli motoru veya 1.6 litrelik benzinli güç ünitesini sunmuyor.

1.6 litre hacme sahip olan dizel güç ünitesi 130 HP güç üretiyor. Nissan bu araçta isteyen tüketicilere manuel veya X-Tronic adı verilen CVT şanzıman seçeneğini de sunuyor. Test aracımız en çok tercih edilen CVT şanzıman alternatifine sahipti. Ayrıca Nissan bu aracı 4×4 çekiş sistemiyle de almayı mümkün kılmış. Ancak bu çekiş sistemi alındığında o zaman araç sadece manuel vites kutusu ile alınabiliyor. Yani X-Trail’de dizel-otomatik ve 4×4 alternatifi yer almıyor. Halbuki şu anda otomotivde trend bu araçlarda 3 özelliğin de bir arada sunulmasından yana. CVT otomatik şanzımanlı X-Trail, fabrika verisi 100 km/s hıza ulaşmak için 11,4 saniyeye ihtiyaç duyuyor. Bu değer bile başlı başına X-Trail’in performanstan çok konforlu sürüşler için ideal olduğunu kanıtlıyor. Aracın 100 km’deki ortalama fabrika verisi tüketiminin 5,1 litre olması ise performanstan çalan CVT şanzımanın en önemli artısı.

Güvenlik

X-Trail ne kadar güvenli? 2014 yılında EuroNCAP tarafından çarpışma testine alınan X-Trail bu testten 5 yıldız almaya hak kazandı. Araç yetişkin güvenliği konusunda %86 koruma sağlarken çocuk yolculara %83’lük başarıyla korudu. Bu tarz yerden yüksek araçlar için büyük sorun olan yaya güvenliği disiplininde % 75 başarı sağlayan model sahip olduğu elektronik güvenlik sistemleriyle de % 75 koruma sağladı. Aracın standart donanımında ABS, EBD, ESP, fren destek sistemi, sürücü-yolcu-yan ve perde havayastıkları, şerit takip sistemi, aktif sürüş kontrolü, aktif motor freni, yokuş kalkış yardımcısı standart olarak sunulurken versiyona göre bu donanımlara şerit takip sistem, kör nokta uyarı sistemi, yorgunluk ve hareket algılama sistemleri de ekleniyor.

Konfor & Yol Tutuş

Bu tarz araçların en büyük sorunu salınımlı gövdeleridir. Özellikle arka koltukta oturanlar büyük jant-lastiklerin de etkisiyle sürekli zıplayarak yolculuk ederler. Ancak Nissan X-Trail bu olumsuzluklara sahip değil. Araçta 19 inçlik jantlar olmasına rağmen sürüşler esnasında özellikle arka koltukta oturanların konfor seviyesi hiç düşmüyor.

Araçtaki direksiyon sistemi çok hisli olmasa da karoserin virajlarda nispeten az yatması sayesinde iç mekanda yolculuk ederken araç size güven veriyor. Yerden yüksek yapı nedeniyle yan rüzgarlardan etkilenen X-Trail, asfalt üzerinde tüm gerekenleri sorunsuzca sunuyor. Ancak söz konusu arazi kullanımları olduğunda çok da başarılı olamıyor. Bunun en büyük nedeni test aracındaki gibi otomatik vites ve üst donanım paketini aldığınızda sunulan lastikler. Bu birliktelik nedeniyle araç hafif arazide ilerlemekte sorun yaşıyor. Eğer ben bu aracı arazide kullanmak istiyorum derseniz o zaman otomatik vitesten feragat edip 4×4 çekiş sistemini satın almalısınız. 18,1 derecelik yaklaşma ve 26,5 derecelik uzaklaşma açılarına sahip olan X-Trail yerden 210 mm yüksekte. Bu değerler 4×4 güç aktarımı ile yeterli olacaktır ancak önden çekişli modeldeki eksiklikler nedeniyle kullanışlı değil.

Teknik Özellik

Motor : 1.6
Motor Hacmi :1598 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç : 130 HP  4000 d/d
Maksimum Tork : 320 Nm 1750 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma : 11.4 sn
Maksimum Hız : 180 km/s
Frenler
Ön : Hava kanallı disk
Arka : Disk
Yakıt Türü : Dizel
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi : 5.8 lt
Şehir Dışı : 4.7 lt
Karma : 5.1 lt
Test : 6.8/ 100 km
CO2 Emisyonu : 135 gr/km
Boyutlar
Uzunluk : 4640 mm
Genişlik : 1820 mm
Yükseklik : 1715 mm
Dingil Mesafesi : 2705 mm
Bagaj Hacmi : 445 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 60 lt
Boş Ağırlık : 1595kg
Lastik Boyutu : 225/55 R19

 

2.El Nissan X-Trail İlanları

HENÜZ YORUM YOK