Opel Astra 1.6 Turbo OPC Line Sport

0
11675

Şimdilik ailenin en güçlü üyesi olan OPC Line Sport, hem gücü hem de görünümüyle performans tutkunlarını hedefliyor.

‘Opel’in en çok satan modeli hangisi’ diye sorulsa eminim, birçok kişi Corsa veya Astra diyecektir.

Astra, ülkemizde çok sevilen ve güvenilen bir model. Hatta ikinci el Opel Astra ilanlarına bakarsanız bu durumu daha iyi gözlemleyebilirsiniz. Opel ilanlarına ve Astra ilanlarına her zaman talep yüksektir. Bu durum, sıfır kilometre Opel Astra için de aynen böyle.

Şimdiye kadar 24 milyonun üzerinde üretimi gerçekleştirilen Astra, 2015 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tamamen yenilenen versiyonuyla tanıtılmıştı. Yeni nesil motorlar, 200 kilograma kadar daha hafif gövde, güvenlik teknolojileri ve elbette IntelliLux Led-Matrix farlarıyla dikkat çeken Astra, lansmanından itibaren de gelişmeye devam etti.

Kullanma fırsatı bulduğumuz 200 HP’lik 1.6 lt turbo versiyon da bunlardan biri. Şimdilik ailenin en güçlü üyesi olan OPC Line Sport, hem gücü hem de görünümüyle performans tutkunlarını hedefliyor.

Opel Astra, kompakt sınıfta VW Golf, Ford Focus, Renault Megane, Seat Leon ve Peugeot 308 gibi rakiplere sahip. Birçok rakibinin beş kapılı versiyonlarında performanslı motorlar sunuluyorken, Astra bu konuda geride kalıyordu. OPC Line Sport paketiyle birlikte rakipleri kadar olmasa da 200 HP güç üreten 1.6 litre turbo motor Astra tutkunlarının performans taleplerini karşılamaya çalışıyor.

Opel Astra OPC Line Sport Motoru Hakkında

Opel Astra OPC Line Sport, düşük hacimli motoruyla 5000 d/d’de 200 HP güç ve 1650 d/d’de 280 Nm tork üretiyor. Bu güç tek başına yeterli görünüyor ama bakalım otomobili kullanınca neler hissedeceğiz? Öncelikle söylemek gerekir ki, bu versiyonda manuel şanzıman bulunmuyor. Altı ileri tork konvertörlü şanzımanla gücünü ön tekerleklere aktaran Astra, düşük devirlerde sakin bir sürüşe sahip. Devir saatini biraz yükselttiğinizde ise gelen güzel sesle birlikte Astra OPC Line Sport sporcu kostümünü giymeye başlıyor. Yine de kâğıt üstünde 200 HP güç ve 280 Nm tork yeterli gibi dururken, kullanırken bu gücü hissetmeniz biraz zor oluyor. Bunun nedenlerinden biri altı ileri otomatik şanzımanın bu motor için biraz hantal kalması. Eğer Astra’da VW’nin DSG tarzı çift kavramalı otomatik ya da manuel bir şanzıman olsaydı bu gücü çok daha iyi yola aktarabilirdi. Aslında 235 km/s’lik maksimum hız ve 7.2 sn’lik 0-100 km/s hızlanma değerleri kulağa hoş geliyor ama kullanımda performansı bu denli hissetmiyorsunuz.

Opel, Astra OPC Line Sport için 6.1 lt/100 km’lik bir ortalama yakıt tüketim değeri vermiş fakat biz şehir içinde 10.0 lt/100 km’nin altına düşemedik. Böyle bir aracı satın aldığınızda pek de sakin kullanmayacağınızı göz önüne alırsanız, yol bilgisayarında 12.0-13.0 lt/100 km’yi görmeniz içten bile değil.

Opel Astra OPC Line Sport’un direksiyon tepkileri ve hissi başarılı, özellikle Sport tuşuna bastığınızda çok daha keskinleşiyor. Sert süspansiyon sistemi virajlarda Astra’yı başarılı şekilde yolda tutuyor. Kısaca Astra OPC Line Sport’un genel anlamda başarılı bir yol tutuşa sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu tarz otomobilleri tercih edenler için konfor pek de önemli değildir, o yüzden bozuk zeminlerde kabindeki sarsıntıları eleştirmek haksızlık olur. Tabii ki bu spor bir otomobil ve süspansiyon sistemi de standart Astra’lara göre daha sert.

Opel Astra 1.6 Tasarım Detayları

Peki, OPC Line Sport paketiyle birlikte dış tasarımda neler değişiyor? Ön bölümde, bol sayıda yatay çizgilerin olduğu ve daha keskin hatlara sahip bir tampon görüyoruz. Yan bölümde ise kaslı duran kapı eşikleri güçlü duruşa katkı sağlıyor. Arka tampondaki dikey reflektörler otomobilin arka bölümüne daha çıkıntılı bir hava katıyor. Dynamic donanım seviyesinin üzerine OPC Line Body Kit’te açılır tavan ve 18 inç jantlar standart olarak sunuluyor. Kabinde ise port düğmesi dışında hemen hemen hiç bir farklılık bulunmuyor. Bu durum nedeniyle 200 HP’lik bir Astra kullandığınız hissini çok fazla alamıyorsunuz. Astra’nın malzeme ve işçilik kalitesi ise tatmin edici ve sınıfının gerisinde değil.

Opel, OPC Line Sport paketini Astra’nın 1.4 litre turbo benzinli ve 1.6 litrelik dizel motor seçeneğinde de sunuyor. Her iki motor seçeneğinde de sadece altı ileri otomatik şanzıman tercih edebiliyorsunuz. Fakat bu paketin en çok yakıştığı motorun 1.6 litrelik turbo beslemeli ünite olduğunu belirtmeliyiz.

200 HP’lik Astra OPC Line Sport’un fiyatı 107.300 TL. OPC Line Sport’un rakipleri kadar performanslı bir otomobil olduğunu söyleyemeyiz ama Seat Leon Cupra’nın 197.000 TL’lik fiyatının yanında 200 HP’lik Astra’nın fiyatı satış anlamında Astra’ya önemli bir avantaj sağlıyor. Tabii ki arada Seat lehine 100 HP güç ve ciddi performans farkı var ama hızlı ve konforlu bir HB istiyorsanız Astra iyi bir seçim olabilir. Hem fiyatı uygun hem de performansı yeterli. Ayrıca zengin donanımıyla konfor ihtiyaçlarınızı da yeterince karşılıyor. Bizce Astra OPC Line Sport hızlı babaların tercihi olabilir. Ailenizle birlikte sakin bir şekilde beş kapılı ve otomatik şanzımanlı Astra’nın konforunu yaşarken, yalnız kaldığınızda performans isteklerinizi karşılayabilirsiniz…

Peki, 2017 model Opal Astra 1.6 Turbo’nun teknik özellikleri nasıl?

Opel Astra 1.6 Line Sport yakıt tüketimi, boyutları ve performansı hakkında bilgi veren detaylar şöyle:

Opel Astra OPC Line Sport Yakıt Tüketimi
Yakıt Türü Benzin
Şehir İçi Yakıt Tüketimi 7.8 lt/100 km
Şehir Dışı Yakıt Tüketimi 5.2 lt/100 km
Karma Yakıt Tüketimi 6.1 lt/100 km
Test Yakıt Tüketimi 10.1 lt/100 km
CO2 Emisyonu 141 gr/km
Opel Astra OPC Line Sport Performans
Motor Hacmi 1598 cc
0-100 km/s Hızlanma 7.2 sn
Maksimum Hız 235 km/s
Ön Frenler Hava kanallı disk
Arka Frenler Disk
Opel Astra OPC Line Sport Boyutlar
Uzunluk 4370 mm
Genişlik 1809 mm
Yükseklik 1485 mm
Dingil Mesafesi 2662 mm
Bagaj Hacmi 360/830 lt
Yakıt Depo Kapasitesi 48 lt
Boş Ağırlık 1303 kg
Lastik Boyutu 225/40 ZR18

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here