Ana Sayfa Testler Renault Megane 1.5 dCi 2016 İnceleme

Renault Megane 1.5 dCi 2016 İnceleme

3
15040

Renault Megane 1.5 dCi 2016 İncelemesi

Tasarım

Yeni Renault Megane ‘ın tasarımı nasıl sorusunun yanıtı sanıldığı kadar basit değil. Çünkü, tasarım aslında kişiden kişiye değişen bir kavram. Yani benim beğendiğimi siz beğenmeyebilirsiniz. Ama şunu söylemek istiyorum ki, kendi adıma yeni Megane’ın görüntüsünden çok etkileniyorum. VW Golf’e bakarsak, her neslinde benzer bir tasarım stiliyle karşımıza çıkıyor. Megane ise sürekli bir değişim halinde. 1995’ten beri yollarda olan Megane, ilk ve üçüncü nesillerinde sıradan bir tasarıma sahipti. Özellikle üçüncü nesilden çok hoşlanmamıştım. Arkası bir Fransız otomobilinden çok Japon çizgileri taşıyordu. Makyajla birlikte ön tasarımı sportifleşti ama yeterli değildi. 2002’de piyasaya çıkan ikinci nesilde ise otomotiv endüstrisi bir anlamda şok oldu. Üç ve beş kapılı modellerin arka tasarımı ilk anda yadırgansa da zamanla alışıldı. İkinci neslin ülkemizde de üretilen sedan modeli de oldukça ağırbaşlı ve oturaklı çizgileriyle dikkat çekiyordu. Kısaca Renault, dördüncü nesil modelde sıradan olmayı değil, ikinci nesildeki gibi sıradışı olmayı seçmiş. Yeni Renault Talisman’la ortak olan çizgiler, Fransız markanın yeni tasarım kimliğini yansıtıyor. Tasarımcı Laurens van den Acker, markanın değişimi adına çok çaba harcadı ve Renault’yu bir anda tasarımı ile ön plana çıkan bir marka haline getirdi, kutlamak gerek.

Hareket özgürlüğü sizin için önemliyse ve tasarımdaki kendine özgü tarzını seviyorsanız  ikinci el Renault Megan ya da yeni Renault Megan sizin için çok keyifli bir tercih olabilir.

İç Mekan

Yeni Renault Megane iç mekan tasarımı da dışı kadar etkileyici. Megane’ın içine geçtiğinizde de farklı olduğunu hissediyorsunuz. Öncelikle malzeme ve işçilik kalitesi eski modele oranla çok yüksek. Ön ve arka koltuklardaki baş ve diz mesafesi, kompakt sınıf bir otomobil için tatmin edici. Test aracımızdaki 8.7 inçlik multimedya ekranı dik olarak yerleştirilmiş ve insana bir cep telefonu ya da tablet kullanıyor hissi veriyor. Birçok kumanda işlemini bu ekran üstünden yapabildiğiniz için düğme ve buton kalabalığı azalmış. Bu da sürüş güvenliği açısından olumlu bir puan. Renault R-Link 2 multimedya sistemine parmak ucuyla dokunarak telefon rehberinize, içeriklerinize (e-mail, hava durumu gibi) önceden kurulu olan veya R-Link Store’dan indireceğiniz uygulamalarınıza kolayca erişmek mümkün. Ayrıca, Multisense sistemi sayesinde kişisel tercihlerinizi yapmak da mümkün. Confort, neutral, sport, perso ve eco modlarına sahip olan sistem, aracın sürüş ayarlarını değiştirmenize olanak tanıyor. Motorun tepkisi, vites geçişleri, değişken direksiyon sertliği ve motor sesi değişirken, bambaşka bir araç kullanıyor hissine kapılıyorsunuz. Bunun yanında, kabin içi ambiyans (masaj yapan sürücü koltuğu, iç aydınlatma renkleri, görüntülenen bilgiler, gösterge ekranı renkleri) üstinde de değişiklikler yapabiliyorsunuz. Genel olarak sessiz bir kabine sahip olan Megane, yol gürültüsünü de kabine fazla yansıtmıyor. 384 lt’lik bagaj ise hacmi kompakt sınıf bir otomobil için tatmin edici. Icon paketinde donanım da çok zengin olduğu için Megane’ın içinde vakit geçirmek çok keyifli. Buna darbe emişi başarılı olan süspansiyon sistemi de eklendiğinde konforlu bir otomobil olduğunu rahatça söylemek mümkün.

Renault Megane 1.5 dCi Motor

İkinci el otomobil alırken motor hasarı en çok dikkat edilen konu başlığıdır. Sıfır kilometre araç satın alırken de motor gücü önemsenir. Renault’nun artık klasikleşen 1461 cc’lik turbo dizel motoru, bilindiği gibi Mercedes ve Nissan modellerinden Dacia versiyonlarına kadar onlarca modelde kullanılıyor. 2001 yılından beri yolları aşındıran bu motor aslında sekiz supaplı yapısı ve üstten tek eksantriğiyle artık eskidi. Bunun yanında sürekli güncelleniyor ve farklı güç seçeneklerine sahip. Bilindiği gibi Fransız marka daha modern bir turbo dizel motor isteyenler için 1.6 dCi’ı da sunuyor. Yeni Megane’da 90 ve 110 HP’lik iki güç seçeneği ile sunulan 1.5 dCi’ın kullandığımız 110 HP’lik versiyonu, 250 Nm tork üretiyor. Elbette benzer hacimlerde daha güçlü ve torklu birçok dizel motor bulunuyor ama Megane’ın yeterli performansa sahip olduğunu söyleyebiliriz. 187 km/s maksimum hız ve 12.3 sn’lik 0-100 km/s hızlanma yeterli fakat VW Golf’ün 110 HP’lik DSG şanzımanlı 1.6 TDI modeli 195 km/s maksimum hızı ve 10.5 sn’lik 0-100 km/s hızlanmasıyla daha atak olduğunu kanıtlıyor. Yakıt tüketimine gelince, klasik bir Fransız otomobili gibi Megane da oldukça ekonomik. Fabrika verisi 3.7 lt/100 km’lik tüketim değeri dikkat çekici. Biz testimiz esnasında doğal olarak yüksek devirleri fazlasıyla kullandık ve 5.1 lt/100 km gibi bir ortalama değer yakaladık. Daha dikkatli bir kullanımla bu değeri düşürmek mümkün. Kısaca Megane’la 4.5 lt/100 km’lik bir ortalamayla dolaşmak mümkün. Otomobilin altı ileri çift kavramalı otomatik şanzımanı işini iyi yapıyor. Renault Megane Vites geçişleri hızlı ve sarsıntısız. İstanbul gibi büyük şehirlerde, trafik nedeniyle manuel şanzıman kullanmanın hiçbir anlamı kalmadığını düşünürsek, EDC vites kutusunun mantıklı bir tercih olduğunu söyleyebiliriz.

Güvenlik

Bilindiği gibi Renault, birçok modeliyle EuroNCAP’ten beş yıldız almış, güvenlik konusunda iddialı bir marka. Yeni Renault Megane da bir istisna değil. Icon donanım paketinde perde hava yastıklarından ESP’ye, kadar birçok güvenlik donanımı da bulunuyor. Ayrıca ek olarak sürüş paketini de seçerseniz; adaptif hız sabitleyici, şerit takip sistemi , güvenli mesafe uyarı sistemi, aktif acil fren destek sistemi gibi birçok özelliğe de sahip oluyorsunuz. Yine opsiyon olan kontrol paketinde ise eller serbest park sistemi, kör nokta uyarı sistemi ve 360 derece park destek sistemi yer alıyor.

Konfor & Yol Tutuş

Önden çekişli olan Renault Megane yol tutuşu konusunda oldukça güvenli. Bir Ford Focus kadar sürüş keyfi sunmasa da yoldan çıkarmak oldukça zor. Dengeli bir yapısı bulunan otomobil, ani ağırlık değişimlerinde bile stabilitesini korumayı başarıyor. Aynı şekilde panik frende dahi düz bir çizgi üstünde yavaşlayabiliyorsunuz. Fren performansı da tatmin edici. Süspansiyon sistemi oldukça başarılı bir sertliğe sahip. Konfor katsayısını düşürmediği gibi yol tutuşa da olumlu etki ediyor. Renault’nun R.S. modellerinde elde ettiği yol tutuş tecrübesi, standart modellerde de kendini gösteriyor kısaca. Direksiyon sistemi de oldukça tepkisel çalışıyor. Kısaca Renault Megane için sorunsuz ve güvenli bir yol arkadaşı yorumunu yapabiliriz.

Renault Megane 1.5 dCi Teknik Özellikler

Motor : SOHC, 8V, Turbo Dizel
Motor Hacmi : 1461 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç : 110 HP 4000 d/d
Maksimum Tork : 250 Nm 1750 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma : 12.3 sn
Maksimum Hız : 187 km/s
Frenler
Ön : 280 mm hava kanalcıklı dsk
Arka : 260 mm disk
Yakıt Türü : Dizel
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi : 4.0 lt / 100 km
Şehir Dışı : 3.5 lt / 100 km
Karma : 3.7 lt / 100 km
Test : 5.1 lt / 100 km
CO2 Emisyonu : 95 gr/km
Boyutlar
Uzunluk : 4359 mm
Genişlik : 1814 mm
Yükseklik : 1447 mm
Dingil Mesafesi : 2669 mm
Bagaj Hacmi : 384 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 47 lt
Boş Ağırlık : 1311 kg
Lastik Boyutu : 225/40 R18

 

İkinci el sahibinden satılık Renault Megane ilanları

Groupe Renault: Elektronik Parçaların Onarımı İçin İşbirliği

3 YORUMLAR

  1. ali yıldızbas
    öncelikle yazarın türkçesi çok bozuk. pek çok devrik cümle var. ilkokul öğretmeniyim benim çocuklar bu kadar hata yapmıyor. 2. olarak yazar golf daha hızlı demiş. haklı ama buna ek olarak megane'ın golften 100 kg daha ağır olduğunu söylememiz gerekiyor.
  2. AHMET GENÇAY
    Sizinde çok düzgün yazdığınız söylenemez. Büyük-küçük harf kullanımı hiç yok. Öte yandan golf ile ağırlık bakımından dizel otomatik olarak kıyaslayın golfte 1300 kg üzerinde ayrıca megane yıl olmuş 2016 halen 8 valfli motor kullanıyor golfte 16 valf motor var. İkisini de incelemiş biri olarak 2012 sonunda üretilmesine rağmen golf oyuncaklar (renkli led aydınlatmalar,renkli gösterge vs.) hariç her konuda megane dan daha iyi.
  3. Doğan Çetin
    Yeni kasa olması avantaj (5-6 sene arkanıza bakmazsınız, golf alsanız 1 sene sonra arabanız eski kasa olacak, alternatif ancak astra olabilir). Golfte manuel olarak hala 5 vites var (2016’da bile 5 vites, başka 5 vites araba kaldı mı?), Megane dizel 6 ileri. Ayrıca üst versiyonlarda 1.6 130bg/320Nm alabiliyorsunuz (Gt Line) aynı paraya Golf Highline 1.6 110bg/250Nm, 5 vites alabiliyorsunuz (yani baz golf dizel ile fullü aynı-250Nm ve 5 vites). Renault da paranın karşılığını alabiliyorsunuz. 94 bin veripte 5 vitesli-250Nm arabaya biniyorsunuz. Megane tasarım, motor, teknoloji….her açıdan üstün. Bu sınıfta tek rakibi yeni astradır (çünkü astrada da 320Nm 6 ileri dizel var ve kasası yeni).