Ana Sayfa Testler 2020 Renault Megane Sedan 1.5 DCI EDC Detaylı İnceleme

2020 Renault Megane Sedan 1.5 DCI EDC Detaylı İnceleme

4
7910

Öncü model Fluence açıkçası hiçbir zaman tasarımı ile öne çıkamadı. Bunda aracın altyapısında Renault Megane Sedan teknolojisi kullanılmasına rağmen aslen Güney Koreli ve Renault’nun ortağı olan Samsung’un SM3 modelinden başkası olmaması etkiliydi. Bu nedenle aracın tasarımında Avrupalı tüketicilerin beklentileri ikinci plana itilmişti. Yeni Megane Sedan’da ise durum tamamen değişmiş. Avrupalı tüketiciler için Avrupa’da tasarlanan yerli Sedan konu tasarım olunca gerçekten çok başarılı bir otomobil. Ağabey Talisman ile olan benzerliği bir dezavantaj gibi görünse de aslında bu dezavantaj onun için değil, Talisman için geçerli. Bu benzerlik Megane Sedan’a bir üst sınıf imajı verdiği için albenisini artırıyor.

Renault artık yepyeni bir tasarım dili kullanıyor. Eskiden dikkat çekmekten uzak çizgiler tercih eden firma yeni modellerinde dinamik tasarımla fark yaratmayı istiyor. Megane Sedan’da da bu anlayış hakim olmuş. Aracın çizgilerinde Megane HB ve ağabey Talisman ile ortak çizgilere yer verilmiş. Ön kısımda büyük farlar dikkat çekerken arkada bagaj kapağına uzanan stoplar görünürlüğü artırıp sportif tasarıma hizmet ediyor. Profilden bakıldığında sportif tasarıma büyük çamurlukların katkı sağladığı fark ediliyor. Araçta 17 inçlik jantlar yer alsa da sanki daha küçükmüş gibi algılanması da bu nedenden.

İç Mekan

Ortak parçalar ve ortak çizgiler iç mekanda da devam ediyor. Test aracı üst donanım paketine sahipken bu sayede çok kaliteli bir atmosfere sahip olmuş. Ortada konumlandırılan tablet benzeri ekran Megane ve Talisman modelinde de kendisine yer bulurken bu büyük ekrandan araçla ilgili pek çok bilgiyi sorunsuzca takip edebiliyorsunuz. Daha önceki modellerde de kullanılan kimi düğme ve şalterlerin hala kullanılıyor oluşu tamamen yeni bir otomobilde olmasını istemeyeceğimiz bir uygulama olsa da ne yazık ki maliyeti düşürmek adına Renault kimi düğmelerde hala 10 yıl önceki ürünleri kullanmış. Bu maliyet odaklı kararları aracın konsolunun alt kısmındaki plastikte de görüyoruz. Konsolun üst kısmında oldukça kaliteli malzeme yer almasına karşılık alt taraflara ve kapı içlerine doğru indikçe kullanılan malzeme kalitesi vasatı aşamıyor. Baz modelde bu durum kabul edilebilir ancak serinin en donanımlı modelinde bu karar iyi olmamış.

Aracın 4.6 metrelik boyu ve 2711 mm’lik dingil mesafesi sayesinde oldukça geniş bir yaşam alanı sunulması ise yolculukları bir hayli keyifli kılıyor. Gerek önde gerekse arkadaki baş ve diz mesafesi öncü modelden daha başarılı. Çünkü aracın arka koltuklarının sırtlık eğimi değiştirilmiş ve bu sayede daha geniş bir alan elde edilmiş. Arkadaki 503 litrelik bagaj kapasitesi ise bu sınıfın en iyilerinden. Yüksek hacmiyle birlikte yükleme eşiğinin yüksekliği ve amortisör kulelerinin yapısı bagaja yükleme yapmayı zorlaştırmıyor ve hacimden çalmıyor.

Renault Megane Sedan Motor

Konu dayanıklı motor olduğunda hiç kuşku yok ki 1.5 litrelik dCi ünite sınıfının en iyilerinden. Her ne kadar 8 supaplı olmasından ötürü eski nesil gibi algılansa da bu güç ünitesi Euro 6 normlarını karşılayabiliyor. Ayrıca 100 km’deki ortalama 3,8 litrelik tüketim değeri de bu aracı vazgeçilmez kılıyor. 4000 d/d’de 110 HP güç ve 1750 d/d’de 250 Nm tork üreten güç ünitesi standart olarak 6 ileri manuel şanzımanla alınabiliyor. Biz ise 6 ileri orana sahip çift kavramalı EDC versiyonun direksiyonuna geçtik. Motor ile son derece uyumlu ola bu vites kutusu sayesinde Megane Sedan alt devirlerden itibaren güç eksikliği yaşatmadan sürücünün ihtiyaçlarına cevap verebiliyor. Elbette bu birliktelik ekonomi odaklı hazırlandığı için sportiflik anlamında ondan daha başarılı modeller var. 0-100 km/s hızlanmasını 12,5 saniyede tamamlayan model şehir içinde gerekli gücü sunma konusunda sorunsuz. Ancak yüklü durumlarda motorun nefesi çabuk kesilebiliyor.

Güvenlik

Renault için güvenlik çok önemli. Markanın neredeyse çarpışma testinden 5 yıldız almayan modeli yok. 2015 HB versiyonu test edilen Megane yetişkin korumasından % 86 başarı elde etmeye hak kazanmış. Sedan model test edilmemiş olmasına rağmen aynı alt yapıyı ve güvenlik donanımlarını kullandığı için benzer sonuç alması kaçınılmaz olacaktır. Aracın güvenlik donanımları arasında ABS, ESP, Acil Fren Destek Sistemi, sürücü ve yolcu hava yastıkları, yan hava yastıkları, perde hava yastıkları, çocuk koltuğu sabitleyici, hız ayar ve sınırlayıcı, adaptif hız sabitleme, yokuş kalkış destek sistemi, geri görüş kamerası, yorgunluk tespit sistemi, eller serbest park sistemi, güvenli mesafe uyarı sistemi, Pure Vision Full LED ön farlar, kör nokta uyarı sistemi, şerit takip sistemi versiyona bağlı olarak sunuluyor.

Konfor & Yol Tutuş

Türkler araç satın alırken hala konfora büyük önem veriyor. Özellikle rüzgar ve süspansiyon gürültüsü araç satın alımlarında büyük öneme sahip. Megane Sedan ise bu iki disiplinde çok başarılı bir otomobil. Yüksek süratlerde bile iç mekana sızan rüzgar gürültüsü oldukça azken arka koltuklardaki amortisör sesleri de yolcuları rahatsız etmiyor. Hafif sertlikteki süspansiyon sistemi tam kararında ayarlanmış. Ne konfordan ödün veriyor ne de virajlarda kullanıcısını tedirgin edecek kadar karoserin yatmasını sağlıyor.

Direksiyon sisteminin ayarları ise biraz daha konfor odaklı. Birbiri ardına girilen virajlarda karoser ve şasi sizin isteklerinize cevap verirken direksiyon biraz ağırkanlı kalıyor. Ancak asla güvensiz bir ortam oluşmuyor. Zaten olası kayma anlarında da ESP hızlıca devreye giriyor ve aracı izine sokuyor. EDC vites kutusu sayesinde iç mekan konforu da artan Megane Sedan, sarsıntısız vites geçişlerine sahip. Manuel kullanıma da izin veren viteslerde yarış otomobillerindeki gibi vites kolunu ileriye doğru ittikçe vites küçülüyor. Normalde hep bunun tersi bir uygulama vardır; bu detay bile Megane Sedan’ın sportif tatlara detaylarda önem verdiğini kanıtlıyor.

İkinci El Renault Megane İlanları

4 YORUMLAR

  1. devrim özuysal
    teknik veriler neden yok? Ağırlık en az 1300kg olmalı. bu ağırlıktaki bir araba ortalama değil şehir dışında 3,8 yakabilir. ortalama 4,1 şehir içi 4,5 olsa gerek. Bu sınıfta torklar 300Nm yi geçmeye başladı. Tüketim başarılı olsa da performansta rakiplerinden geride. 250Nm Tork yeterli gibi görünse de yeni lanse edilmiş bir oto için demode. Rakipleri 1 sene sonra 350NM yi konuşuyor olacak çünkü
  2. kursat demirbas
    angel far yapmaya calisilmis ancak olmamis. ortalama bir arac . motorundan dolayi alinabilir diye dusunsem de benzinli arac almak artik daha mantikli.
  3. ali nail ongan
    megan 1 jetta 2 = memleketimizde sadece vatandaşın yücelttiği 2 araç modeli. bu vatandaşların bir çoğu gerçek bir avrupa otomobile binmeden alt segementten bu araçlardan bu araçlara geçtiği için çok olumlu tepkiler vererek gereksiz yere yüceltmesi nedeniyle piayasaları yükseldi. bu araçları üreten firmalarda zaten marka model değerleri çıta olarak çok yüksek olduğu için bu araçlara fazla yatırım yapmadan nasılsa yine ismiyle satıcak fazla bir şey yapmaya gerek yok diyerek düşük maaliyetli bir bütçeyle böyle basit araçlar üretiyorlar. bu gün 10 yaşında bir avrupa araca binen biri ne meganaın M.sine nede jetta.nın J.sine para vermez. insanımız araştırma yapmadan birinin yaptığını yapmayı oldukça seviyor. bu aracın motor performansını+sağlamlığını+servis maaliyeti ve yedek parça fiyatlarını karşılaştıran hiç kimse bu aracı almak isteyemez.
    • Bora Emiroğlu
      Ali NAil bey yorumlarınız için tesekkurler. Size göre bu sınıfda hangi arabayı 1. hangisini 2. ye koyarsınız?