Makyaj aşamasından geçen Suzuki Vitara, artık hybrid çalışma sistemine sahip. Tasarım anlamında da yenilikler bulunduran Vitara test aracımızı sizler için denedik. 2021 Suzuki Vitara hakkında Detaylar ve fiyatlar bu yazımızda yer alacak.
Suzuki Vitara Hybrid Test Sürüşü
Tasarım
Makyaj sonrası Suzuki Vitara’da birçok değişiklik var. Ancak genel itibarı ile bakıldığında bunlar küçük dokunuşlardan oluşuyor. Ön bölüm incelendiğinde far tasarımının değiştiğini görüyoruz. Led Far içerisinde bulunan mavi detaylar aracın hybrid çalışma sistemini vurguluyor. Izgara, makyajsız versiyonun baz modeli ile yakın bir tasarıma sahip. Yine ön bölümde tasarımı tamamlayan Led gündüz farları, halojen sis farlarının etrafında konumlanmış. Aracı bütün bir şekilde incelediğimizde ön tampondan başlayan siyah detayların aracı çevrelediğini görüyoruz. 17 inçlik 5 kollu jantlar, aracı açmış. Makyajsız versiyonda siyah renk jantlar olduğu düşünüldüğünde yerinde bir değişiklik olmuş diyebiliyoruz. Test aracı çift renkten oluşuyor. Tavan bölümü siyah, aracın ayna rengi de tavanla aynı. Makyajsız versiyonda aynalar gri renge sahipti. Suzuki Vitara’nın arka bölümünde yapılan yenilik Stop lambalarına eklenen led teknolojisidir. Makyaj öncesinde beyaz detaylara sahip olan Vitara’nın stop lambaları, makyajlı versiyonda sadece kırmızı renkten oluşuyor. Aracın arka bölümünde marka model ibarelerine ek olarak Hybrid çalışma sistemin vurgulayan bir yazı da mevcut. Ayrıca arka sis ve geri vites lambası da tamponun alt bölümünde konumlanmış.
Bagaj
Suzuki Vitara Hybrid, 375 litrelik tatminkar bir bagaj hacmine sahip. Hatta koltuklar yatırıldığında bu değer 1220 litre seviyesine ulaşıyor. Bagaj eşiği oldukça düşük, yani kolayca yükleme yapılabiliyor. Unutmadan şunu da belirtelim; bagaj tabanındaki döşeme kaldırılarak daha yüksek eşyalar koyulabiliyor. Bagaj kapağı hafif ancak kapatmak için biraz sert vurmak gerekiyor.
Arka Koltuk
Suzuki Vitara’nın arka yaşam alanı gayet ferah. 4 parmak diz, 5 parmak baş mesafesi bulunmakta. Çocuk koltuğu kullanmak isteyenler için kapıların açısı geniş, ısofix girişleri açıkta ancak Kapıların kapanma hissiyatı pek hoş değil. Aracın ara konsolunun arka bölümünde bir göz bulunuyor. Sürücü koltuğunun arkasında herhangi bir bölüm bulunmuyor. Yolcu koltuğunun arkasında bir bölüm var. Arka kapı döşemelerinde bardaklıklar bulunuyor.
Kokpit
Suzuki Vitara anahtarsız giriş özelliğine sahip. Aracın kokpit bölümü sürücü odaklı olarak tasarlanmış. Sade ve kullanışlı olarak tasarlanmış kokpit, son dönemlerde yaygınlaşan komplike kokpitlerden sıyrılmış olarak gözüküyor. Analog çalışma sistemine sahip Gösterge bölümün ortasında, araçtan anlık veriler alınabilen bir ekran var. Yol bilgisayarı ekranının kontrolü için 2 adet çubuk bulunuyor. Bu çubuklar sürüş anında pek kullanışlı değil. Aracın direksiyon sistemi kaliteli hissettiriyor. Direksiyon simidi üzerinde bulunan tuşlardan multimedya, adaptif cruise control ve şerit takip sisteminin kontrolü sağlanabiliyor. Konsolun üstü eski Vitara’da sert bir malzemeden üretilmiş olsa da yeni Vitara’da yumuşak bir malzemeden üretilmiş.
Koltuklardan bahsedecek olursak; gayet yumuşak ve sürücüyü sarma konusunda başarılı. Araçta kol dayama da mevcut, makyajsız versiyonda bulunmuyordu. Araçta 9 inç boyutunda multimedya sistemi bulunuyor. Apple car play ve Android Auto destekleyen multimedya, makyajsız versiyona göre daha kaliteli grafiklere sahip. Geri görüş kamerası, koltuk ısıtma gibi donanımlar da mevcut.
Sürüş
Suzuki otomobillerinde birçok güvenlik donanımını standart olarak sunan bir marka, Suzuki Vitara’da Adaptif Cruise Control, Şerit takip sistemi, ESP, Arka çapraz trafik uyarısı, 7 hava yastığı ön arka park sensörleri gibi birçok donanım mevcut ve Bu donanımlar standart olarak sunuluyor
1.4 litrelik Hybrid destekli boosterjet motoru ile 129 hp güç üretebilen Vitara, 235 Nm tork değerine sahip. Bu motor ise 6 ileri tam otomatik şanzıman ile kombinlenmiş. Motor şanzıman uyumu çok güzel. Makyajsız versiyonda 140 hp güç üretilse de Vitara’nın yenilenmiş versiyonda 0-100 hızlanma süresi daha iyi. Test aracımız 4×2, Bu versiyonun 0-100 hızlanması 9.5 saniye olarak belirtilmiş.
Vitara’da bulunan hybrid sistemi, Swift’te bulunan sistem ile oldukça benzer. Motora destek olan bir alternatör, gücünü 48 volt’luk bataryadan alıyor. 12v ile 48 volt arasında bulunan bir dönüştürücü de mevcut. Tüm bu hybrid sistemin araca ekstra ağırlığı ise 15 kilogram. Suzuki’nin hafiflik konusundaki hünerlerini buradan da görmüş olduk.
Suzuki Vitara’nın fabrika verilerinde ortalama 5.7 litre yakıt tüketim değerine sahip olduğu söyleniyor. Testimiz süresince 6 litre ortalama yakıt tüketim değerini yakaladık. Büyük sayılabilecek bi araç için gayet ideal bir tüketim değeri olduğunu söyleyebiliriz.