Toyota Auris Touring Sport Tasarım
Araç ön tasarımıyla hatchback kardeşi ile aynı. Ön bölümde genel hatlar markanın yeni tasarım stratejisi neticesinde yenilenmiş. Farların içine mızrak formlu gündüz LED farları konumlandırılmış. Radyatör ızgarasının üstündeki logoyu da saran krom kaplama şık görünüyor. Aynı tip kaplama Tamponun sağ ve sol köşelerinde de kullanılmış. Bu kaplamalar Premium donanımla birlikte sunuluyor. Bir alt donanımda lake kaplama tercih edilmiş. Aracı yandan incelediğimizde station wagon çizgilerini görüyoruz. Krom tavan rayı ve arkaya doğru alçalan tavan sayesinde olabildiğince sportif görünüyor. Arka tasarım da hatchback versiyon ile birebir aynı. Arka kısımda stopların rengi değiştirilmiş. Ayrıca eski modelde dikine olan sis farı ve reflektör artık yatay bir şekilde sunuluyor. Toyota Auris Touring Sport; 4595 mm uzunluğa, 1760 mm genişliğe, 1485 mm yüksekliğe ve 2600 mm aks mesafesine sahip. Bu değerler ile model Seat Leon ST’den uzun ancak aks aralığında kısa kalıyor.
İç Mekan
Auris Touring Sport, iç mekanda hatchback versiyondan farksız bir iç mekan sunuyor. Genel olarak aracın kokpiti rakiplerinden farklı ve belki biraz eski görünüyor. Bunun sebebi köşeli yapı ve dijital saat olabilir. Makyajla birlikte malzeme kalitesi belirgin bir şekilde artmış. Özellikle müzik sistemi çevresindeki lake kaplama bu artışı hissettiriyor. Aracın oturma pozisyonu oldukça aşağıda. Bu da kokpitin yüksek hissedilmesine yol açıyor. Müzik sisteminin dokunmatik ekranı ve özellikleri değişmemiş. Bu ekran geri park kamerası olarak da hizmet verebiliyor. Müzik sisteminin çevre butonları ve klima kumandaları dokunmatik bir karakter almış. Unutmadan, yenilenen ve iki daireden oluşan gösterge tablosunda mavi aydınlatma kullanılmış. Auris ST, 530 litrelik bagaj hacmine sahip. Bu 7 litrelik bir artışı işaret ediyor. Fakat rakiplerine baktığımızda Auris’in bagaj hacmi küçük kalıyor. Bu değer ile rakibi Renault Megane ST’yi geride bırakırken Leon SY’ye geçiliyor.
Motor
Auris ST’de markanın geçmişi eskilere dayanan 1.6 litrelik, atmosferik, benzinli motoru kullanılıyordu. Bu ünite, 6400 d/d’de 132 bg güç, 4400 d/d’de ise 160 Nm tork değeri üretiyor. Turbo desteksiz ünite 11.2 saniyede 0-100 Km/s hızlanmasını tamamlarken 190 Km/s maksimum hız değerine sahip. Fabrika verilerine göre karma tüketim değeri ise 6.1 litre olarak belirlenmiş. Motorun atmosferik olması, düşük torku da beraberinde getiriyor. Bu nedenle performans isteyenlerin aracı yüksek devirlerde kullanması şart. CVT şanzımanın motorla uyumu başarılı ve şehir içinde yüksek konfor sunuyor. Ancak tüm CVT’ler gibi performanslı kullanımda tatmin etmiyor. Devirli kullanım yakıt tüketimi değerlerinin yükselmesine sebep oluyor. Test tüketim ortalamamız 8 litre olarak gerçekleşti. Ancak uzun yolda tüketim ortalamasını 6 litre dolaylarına kadar düşürebildiğimizi söylemeliyiz.
Konfor & Yol Tutuş
Toyota Auris ST, ota sertlikte bir süspansiyona sahip. Bu sayede konfor anlamında sorun yaşanmıyor. Aracın direksiyonu şehir içinde yumuşaklığı ile kullanım kolaylığı sağlıyor. Ancak virajlarda yapay hissettiriyor. Karoserin hatchback modele göre uzun olması sebebiyle virajlarda gövde hareketleri daha belirgin. Araç zorlandığında ilk arka kısımdan kayıyor. Ses yalıtımı konusunda model yol ve rüzgar sesini başarılı bir şekilde engelliyor. Sadece üst devirlerde motor sesi kabin içine yansıyor.