Volkswagen Arteon’un genel tasarımı Volkswagen’in yeni tasarım anlayışının ilk örneklerinden. İleriki dönemde Arteon ile benzer VW modelleri göreceğiz ve görünen o ki bizi o eski ve sıkıcı VW modelleri yerine dinamik tasarımlar bekliyor.
Arteon’un farlarla bütünlük içinde olan ızgarası ön kısımda en çok dikkat çeken alan oluyor. Far yapısına başka modellerinden alışık olsak da yeni LED aydınlatmaları ile yenilik yapıldığı ortada.
Volkswagen Arteon Tasarım
Tampon tarzında da değişikliğe gidilerek derin kanallı bir tasarım hazırlanmış. Izgara bölgesinde yatay krom çıtalar kullanılmış. Böylelikle CC modelinden kalan izler tamamen silinmiş. Çünkü pek çok kişi için Arteon CC’nin yeni versiyonu gibi algılanıyor. Aslında iki model de birbirinden tamamen ayrı ve Arteon CC’den daha büyük. Aracın genelinde düşük yükseklik ve yayvan gövde hakim. Ön farlar son derece keskin görünüyor. Bu keskinlik sayesinde Arteon, sportiflik odaklı olmayan Elegance paketinde bile sağlam bir burun yapısına sahip olmuş. Kaputun üzerinde akan çizgiler, dar camlar aracın kendine güvenli duruşuna katkıda bulunuyor.
Volkswagen Arteon’un arka tarafa geçtiğimizde de günümüz Volkswagen modellerinden yer alan tasarımın üzerine yapılan küçük dokunuşların yapıldığı ve yeni LED ışıklandırmaların eklendiği gözümüze çarptı. Önde olmasa da arkada Passat ve CC modelinden izler görmek mümkün.
Volkswagen Arteon İç Tasarımı
Volkswagen Arteon’un iç mekanı hem en çok beğenilen hem de en çok eleştirilen nokta oluyor. Aracın detaylarında Passat modelinden izler olmasına rağmen en fazla benzerlik iç mekanda göze çarpıyor. Dikkatli olmayan gözler bu iki iç mekanı birbirine karıştırabilir.
Genel olarak malzeme ve işçilik kalitesi konusunda eksiksiz olan iç mekanda 2873 mm’lik dingil mesafesi sayesinde geniş bir yaşam alanı elde edilmiş.
Ambiyans aydınlatmasıyla gece sürüşlerinde de oldukça teknolojik bir havanın yaratılacağı kokpitte opsiyon olarak siyah, gri, koyu gri ve koyu/açık griden oluşan renk kombinasyonları sunuluyor. Kullanıcılar donanım seçeneklerine göre değişmekle birlikte Arteon’un içerisinde Alcantara ve Nappa deri seçeneklerini seçebiliyor. Arteon’un en üst seviye donanımlarında kokpitte maun kaplama detaylarla birlikte piano black ve alüminyum parçalar kullanıcıya eşlik ediyor.
Orta konsolda işlevsel dokunmatik ekran yerini almış. Dokunmatik hassasiyeti ve kullanışlılık gayet başarılı. Bu ekranda navigasyon, AppelCarPlay ve Android Auto gibi özellikler mevcut. Arteon’da paketlere göre ekran büyüklüğünü seçebiliyorsunuz. Bu ölçüler 6.5 inç ile 9.2 inç arasında değişiklik gösteriyor. Lüks segmentin olmazsa olmazı olan klasik saat yeni Arteon’da ortada konumlandırılarak dikkatlerin o bölgeye çekilmesi sağlanmış.
Arteon’un en dikkat çekici özelliklerinden bir tanesi şüphesiz liftback tasarımın ortaya çıkardığı devasa bagaj. Tabii bundan aracın rakiplerine göre daha uzun olmasının da etkisi büyük. 563 litre kapasiteye sahip bagajın en büyük sorunu ise yükleme eşiğinin biraz yüksekte olması anca hacmin büyüklüğü ve düşünülünce bu olumsuz göz ardı edilebilir.
Motor
Volkswagen Arteon 2 farklı güce sahip 3 versiyonlu 2.0 litrelik TDI dizel motorla alınabiliyor. Aslında modelin yurtdışında çok daha geniş motor seçenekleri olsa da şimdilik ithal edilen modeller 150 ve 240 HP gücünde. Modelde en çok talep ise 2.0 motorun 240 HP güç üreten versiyonlarına geliyor. Bu motor seçeneği R-Line veya test aracındaki gibi Elegance donanım paketleriyle tercih edilebiliyor.
Bu motora bir de 4 çeker çekiş sistemi eşlik ediyor. İlk hareket anından itibaren Arteon kesintisiz sunulan güç sayesinde fabrika verilerine göre 6.5 saniyede 0 – 100 km/s hızlanmasını tamamlıyor. Maksimum hız olarak ise 245 km/s olarak açıklanıyor. Ara hızlanma konusunda oldukça başarılı olan Arteon, dizel motoru olmasına rağmen çok iyi bir performans sergiliyor. Motordan gelen gücü minimum kayıpla yola aktaran DSG vites kutusunun 4Motion dört tekerlekten çekiş sistemiyle uyumu da yüksek. İlk çalıştırmalarda motorun gürültüsü ve sarsıntısı fazla olsa da ısınmasıyla birlikte bu olumsuzluk ortadan kalkıyor.
Güvenlik
Güvenlik VW Arteon’un neredeyse eksiksiz olduğu bir başlık. EuroNCAP çarpışma testinden 5 yıldız almış olan model yetişkin korumasında %96’lik bir başarı elde etti. Çocuk koruması konusunda %85 ve yaya güvenliğinden %85 alan Arteon sahip olduğu güvenlik yardımcılarından da %82 almaya hak kazandı. Aktif ve pasif pek çok güvenlik elemanına standart donanımında sahip olan Arteon ülkemize ithal edilen versiyonlarda bu alanda hiç eksiğe yer bırakmamış.
Konfor & Yol Tutuş
Konu iddialı yol tutuş olduğunda Volkswagen çok öne çıkan bir marka olmadı. Ancak Arteon’da bu durum değişecek gibi duruyor. Aracın dinamik şasisinin katkısıyla Arteon yola çok iyi tutunan ve aynı zamanda istendiğinde son derece konforlu olabilen bir otomobil olmuş.
Aracın motorundan kesintisiz halde gelen güç direkt direksiyon sistemiyle yola hemen aktarılabiliyor. İster şehir içinde isterseniz de şehirler arası yollarda sürücüden gelen isteklere hemen cevap verebilen Arteon yüklü durumlarda da sürüş karakterinde en ufak bir değişiklik göstermiyor. Test aracımızda bulunan 19 inçlik jantlar Arteon’a ayrı bir hava katmış durumda. Bu 19 inçlik jantlar sayesinde Arteon göze çok hoş görünmekle birlikte yol tutuş konusunda da çok iyi işler yapıyor. Ancak bu jantlar ister istemez arka koltuk konforunu azaltıyor. Darbe emiş konusunda süspansiyon çok iyi olsa da dar yanaklı lastikler nedeniyle daha fazlasını beklemek mümkün değil. Bu modelde en ideal seçenek 17 veya 18 inçlik jantlar olacaktır.