Arabanın hararet yapması, sürücüleri en çok endişelendiren konular arasında yer alıyor. Bu durumda kaputtan yükselen dumanlar ve hararet ikaz lambasının yanması, araçtakilerin panik yapması için yeterli oluyor. Maalesef bu endişeler hiç de yersiz değil. Motorun hararet yapması, çoğu zaman soğutma sistemi ile ilgili problemlerden kaynaklanıyor ve aracın ciddi hasar görmesine neden olabiliyor. Yani hararet yapan araba, çoğu zaman yolda kalmak ve büyük tamir masraflarıyla karşı karşıya olmak anlamlarına gelebiliyor. Siz de arabalarda hararetin nedenleri ve belirtileri hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız merak ettiğiniz detayları bu yazıda bulabilirsiniz.

sıcak havada trafikteki araçlar

Hararet Nedir?

Hararet dediğimiz durumu, kısaca motorun normal çalışma sıcaklığının üzerine çıkması olarak tanımlayabiliriz. Motorun hararet yapma sebebi, genellikle soğutma sisteminin doğru çalışmaması oluyor. Böylece motor aşırı ısınarak ciddi hasarların oluşmasına neden olabiliyor. Çalışma prensibinin kilit noktası olan soğutma sistemi, motorun ısısını düzenleyerek optimal sıcaklıkta kalmasını sağlıyor. Bu sıvı eksik olduğunda ise termostat arızası veya radyatör sorunları motorun hararet yapmasına neden olabiliyor.

Araba Neden Hararet Yapar?

Bir aracın hararet yapmasının birçok nedeni olabilir. Ancak araç neden hararet yapar sorusunun yanıtı, genellikle soğutma sistemi ile ilgili. Soğutma sıvısının eksik olması, soğutma sistemindeki sızıntı ve arızalar, radyatörün tıkalı veya hasarlı olması, su pompasının arızalanması, termostatın bozulması veya fanın çalışmaması gibi durumlar hararete yol açabiliyor. Bu sebepleri başlıklar halinde sıralayacak olursak:

Soğutma Suyunun Bitmesi

Motor içerisinde yeterli miktarda soğutma suyu olmadığında ısı artışı da engellenemez. Hatta sistemdeki su biterse aracın anlık hararet durumunu görmeniz dahi mümkün olmaz. Bunun sebebi, aracın hararetinin motor soğutma suyunun sıcaklığı ile ölçülmesi. Ancak soğutma suyu normal şartlarda bitmez. Suyun bitmesi için ya bir kaçak olması ya da aracın contasının yanık olması gerekiyor. Conta yanıkken su yanma odasına dolarak egzozdan dışarı atılıyor. Bu da motordaki ısı artışıyla birlikte hararete sebep oluyor.

Devridaim Arızası

Araçlardaki devridaimin temel görevi, motor içerinde bulunan soğutma suyunu pompalayarak sistem boyunca taşımak. Bu sayede motorda ısınan su radyatöre giderken radyatörde soğuyan su da motora ulaşabiliyor. Devridaim arızalanınca radyatördeki su soğuk, motordaki su ise sıcak kaldığı için hararete sebep oluyor.

hararet sorunu

Termostat Arızası

Termostatın arızalanması, motorda aşırı ısınan suyun radyatördeki ile yer değiştirmesini engelliyor. Yukarıdaki devridaim sürecinde de anlattığımız gibi aradaki geçiş sağlanamazsa aracın hararet yapmasıyla sonuçlanıyor. Üstelik durum fark edilmezse durum daha da kötüye giderek araç conta yakabiliyor. Conta yanmalarının ana nedeni termostat arızasından kaynaklanıyor.

Contanın Yanık Olması

Aracın silindir kapak contasının yanık olması, soğutma sistemi içerisine hava basılmasına neden oluyor. Kaçaklara sebep olan bu hasar sonucunda oluşan basınç ve hava araçta hararete yol açıyor. Conta yanıklarının, beraberinde daha büyük sorunları getirebilen tetikleyici bir problem olduğunu söyleyebiliriz.

Yanlış LPG Montajı

LPG sisteminin soğutması, aracın motorunun soğutma sistemi ile çalışıyor. LPG sistem montajı sırasında yanlış bağlantı yapılması durumunda aracın soğutma sistemine hava dolabiliyor. Bu durum da yine hararetle sonuçlanıyor.

Fan Müşürü Arızası

Aracın fan müşürü arıza yaptığında sistem, ısı artışını anlayamadığı için fanı çalıştıramıyor. Fan çalışmadığı için de araç ısınmaya devam ediyor ve durum hararet ile sonuçlanıyor. Aynı şekilde aracın fan motorunda sorun varsa müşür emir verse bile fan motoru çalışmıyor ve araç kendini soğutamadığı için hararet yapıyor.

araçlarda hararet sebepleri

Radyatör Tıkanması

Dışarıdan hava geçişi sağlanabilmesi için radyatörün içinde ince kanallar bulunuyor. Antifriz kullanılmamasına bağlı olarak zaman içinde bu kanallarda pas oluşup tıkanıklığa yol açabiliyor. Suyun rahatça dolaşmasını engelleyen tıkanıklık, aynı zamanda hararetin de sebeplerinden biri oluyor.

Radyatörün Hava Yapması

Antifriz veya su değişimi sonrası radyatör hava yapabiliyor. Silindir kapağının çatlaması veya kapak contasının yanması da radyatörün hava yapmasına neden olan faktörler arasında. Hava yapan radyatör, motorun aşırı ısınmasına sebep olarak harareti tetikleyebiliyor.

Yanlış Vites Değiştirme

Aracı yanlış viteste kullanmak, motorun gereğinden fazla çalışmasına ve zorlanmasına neden oluyor. Yüksek viteste düşük hızda veya düşük viteste yüksek hızda sürmek motordaki baskıyı artırarak hararete yol açıyor. Aynı zamanda motor, yüksek devirlerde daha fazla ısı ürettiği için uzun süre yüksek hızda araç kullanmak da hararet sorununu ortaya çıkarabiliyor.

Devridaim Pompasının Kaçak Yapması

Soğutma sisteminin bir parçası olan devridaim pompası, sıcaklığı belirli bir seviyede tutmaya yardımcı oluyor. Bunun için radyatörde bulunan suyu basınç yardımıyla silindire aktarmakla görevli. Bu sistemde oluşan bir kaçak kolayca hararete sebep olabiliyor. Eğer aracınız hızlandıkça hararet seviyesi azalıyor ve yavaşladıkça da artıyorsa devridaim pompasındaki bir kaçaktan şüphelenebilirsiniz.

araba neden hararet yapar

Vantilatör Kayışının Gevşemesi veya Kopması

Vantilatör kayışı, motorun soğutma sisteminin kritik bir parçası. Bu kayışın gevşemesi veya kopması, motorun aşırı ısınmasına ve hararet yapmasına yol açabiliyor. Bununla birlikte aracın hararetini yükseltip hareketini zorlaştırıyor.

Arabanın Hararet Yaptığı Nasıl Anlaşılır?

Hararet yapan araba belirtileri arasında motor sıcaklığının hızla yükselmesi, gösterge panelinde hararet ikaz lambasının yanması, motor kaputunun altından buhar çıkması ve motorun performansında düşüş gibi önemli işaretler bulunuyor. Eğer bu belirtilerden bir veya birkaçını fark ederseniz aracınızın hararet yaptığını anlayabilirsiniz. Bu durumda aracı hemen durdurup motoru soğutmanız son derece önemli.

Araba Hararet Yaparsa Ne Olur?

Aracınızın soğutma sisteminde oluşan küçük aksaklıklar bile hararet yapmasına sebep olabiliyor. Hararet ile birlikte motor soğutma suyu da soğuyamıyor. Böylece ısınmaya devam eden sıvı, motordaki basıncını artırınca sıcaklık 120-130 dereceleri bulabiliyor. Hararet sonucunda motorda gerçekleşen ilk sorun genellikle silindir kapak contasının yanması oluyor. Conta yandığı için silindir kapağı yamuluyor ve hararetin fark edilmemesi durumunda silindir kapağı çatlıyor.

aracın hararet göstergesi

Yüksek hararet anında motor bloğunun yüzeyinde de atıklar oluşuyor. Araç sürüşe devam ettikçe pistonlarda erimeler meydana geliyor. Bunun devamında segmanların erimesi ve motorun kilitlenmesi kaçınılmaz hale geliyor. Geri dönülmez bir yola giren ağır hararet sonucunda, komple motor revizyonu gerektiren bu tür durumlar yaşanıyor. Üstelik böylesi büyük bir duruma yol açan sorun, bazen sadece su hortumu gibi ucuz bir parçanın hasar almasından bile kaynaklanabiliyor.

Araç hararet yaparsa ne yapılmalı sorusu kadar bu noktada bakımlar da önem kazanıyor. Siz de aracınızın düzenli bakımlarını gerçekleştirerek tüm sistemlerin sorunsuz çalışmasını sağlayabilir ve bu tür olumsuz durumların ortaya çıkmasını engelleyebilirsiniz. 

Peki arabanın hararet yapması durumunda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Kriz anlarını en iyi şekilde yönetebilmek için aşağıdaki yazımıza göz atabilirsiniz.

Hararet Yapan Arabaya Ne Yapılır? Öğrenmek için Tıklayın!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here