Ana Sayfa Otomobille Yaşam Hararet Yapan Arabaya Ne Yapılır?

Hararet Yapan Arabaya Ne Yapılır?

0
13081

Pek çok sürücünün korkulu rüyası olan hararet ile karşı karşıya kalırsanız ne yapmanız gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Hararet yapan arabaya ne yapılır sorusunun yanıtı, bu zorlu durumu güvenli bir şekilde yönetebilmek için oldukça önemli. Arabanın harareti çabuk yükseliyorsa elbette ilk yapması gereken, aracı güvenli bir yere çekip motoru durdurmak. Çoğu sürücünün bildiği ve içgüdüsel olarak da yaptığı ilk hamle bu. Ancak devamında da doğru adımları izlemek gerekiyor. Hararet anında neler yapılabilir, nelere dikkat edilmeli gelin daha yakından inceleyelim.

Hararet Neden Hararet Yapar? Öğrenmek için Tıklayın!

Araba Hararet Yapınca Ne Yapılır?

Araba hararet yaparsa ne yapılır sorusunun yanıtı, karşılaşılan arızaya göre değişiklik gösterebiliyor. Eğer aracınız hararet yaparsa sırasıyla şu adımları takip edebilirsiniz:

Aracınızı Güvenli Bir Yere Çekin

Hararet durumunda ilk olarak aracınızı güvenli, mümkünse de gölge ve serin bir yere çekmelisiniz. Ayrıca kontak anahtarını kapalı konuma getirmeyi de unutmamalısınız. Bu konudaki en yaygın korkulardan biri “hararet yapan araba stop edilir mi?”. Evet, hararet durumunda motorun daha fazla ısınmasını önlemek adına aracı çalışır durumda bırakmamalısınız.

Motorun Soğumasını Bekleyin

Motor kaputunu açmadan önce mutlaka beklemeniz gerekiyor. Bu süreçte aşırı ısınan motor ve soğutma sistemi sebebiyle cildinizde yanıklar oluşabilir. Ayrıca kaputu açarken dikkatli ve buhar çıkışına karşı hazırlıklı olmanız önemli.

Soğutma Sıvısını Kontrol Edin

Motorun soğuması için bir süre bekledikten sonra ilk olarak soğutma sıvısını kontrol edebilirsiniz. Hararet sorunu aracın ısınması sebebiyle ortaya çıktığı için soğutma sıvısının aşırı azalması bu duruma yol açabilecek ilk sebeplerden. Eğer sıvı seviyesi olması gerekenden düşükse ve sisteminde sızıntı yoksa uygun ürün ile ekleme yapabilirsiniz. Ancak radyatör kapağını açarken de dikkatli olmanız önemli. Hararet sebebiyle sistemde hala basınç olabilir.

Sızıntıları Kontrol Edin

Araç hararet yapınca ne yapılır diye merak edenlerin atlamaması gereken en önemli konu da sızıntı. Kaput kontrolü yaparken soğutma sisteminde herhangi bir sızıntı olup olmadığını kontrol etmeniz bu aşamada oldukça önemli. Hortumlar, radyatör ve bağlantı noktalarını gözden geçirerek olası sızıntıları tespit etmeye çalışabilirsiniz.

Termostatı Kontrol Edin

Hararet durumunda araçta bakabileceğiniz bir diğer nokta termostat. Böyle bir sorunla karşılaşıyorsanız aracınızın termostatı arızalanmış ve açılmıyor olabilir. Bu da soğutma sıvısının motor bloğundan radyatöre doğru dolaşımını engelleyebilir.

Fanları Kontrol Edin

Bu adıma kadar gelip görünür bir problemle karşılaşmadıysanız aracın fanlarını kontrol edebilirsiniz. Motorun sıcaklık yönetiminde önemli yardımcılardan biri olan fanlar da çalışmadığında hararete sebep olabiliyor.

Yardım Çağırın

Araba hararet yaparsa ne yapılmalı sorusuna verilebilecek en doğru cevap elbette yardım çağırmak. Eğer sıcak bir günde, yüksek bir yamaçta ya da çok uzun süre araç kullanıyorsanız hararet ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumda yukarıda saydığımız adımları takip etmenize rağmen sorun devam ederse veya soğutma sisteminde bir arıza olduğundan şüpheleniyorsanız mutlaka bir profesyonele başvurmanız gerekiyor. Çekici yardımı ile en yakın servise veya güvenilir bir tamirciye giderek aracınızı kontrol ettirebilirsiniz.

Dizel Araç Hararet Yaparsa Ne Yapılır?

Dizel araçlarda motor harareti de genellikle soğutma sistemindeki arızalardan kaynaklanıyor. Dizel araç hararet yaparsa, motoru durdurup soğutmasını beklemeniz gerekiyor. Daha sonra soğutma sıvısı seviyesini kontrol edip eksikse tamamlayabilirsiniz. Dizel motorların hararet yapması, benzinli motorlara göre daha nadir karşılaşılan bir durum. Ancak aracın hararet uyarısı vermesi durumunda daha ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Bu yüzden tüm senaryolar için profesyonel bir servise gitmek oldukça önemli.

Hararet Nasıl Önlenir?

Hararetin önlenmesi için düzenli bakım şart. Soğutma sisteminin düzgün çalışabilmesi için aşağıdaki parçaların bakımını ve kontrolünü düzenli olarak gerçekleştirmenizde fayda var.

  • Radyatör hortumu kontrolü
  • Antifriz suyu değişimi
  • Hararet müşürü ve göstergesi kontrolü
  • Soğutma suyu kontrolü
  • Soğutma fanı kontrolü ve bakımı

Araba Hararet Yaparsa Motora Zarar Verir mi?

Evet, araba hararet yaparsa motora ciddi zararlar verebilir. Motor sıcaklığı kontrol altında tutulmazsa motor bloğu, silindir kapağı ve contalar hasar görebiliyor. Bu durum, motorun tamamen kullanılamaz hale gelmesine bile yol açabiliyor. Hararetin motora zarar vermemesi için erken müdahale son derece önemli.

Fan Çalıştığı Halde Hararet Neden Yükselir?

Fan çalıştığı halde hararet yükseliyorsa, soğutma sisteminde başka bir problem olabilir. Radyatör tıkalı olabilir, su pompası arızalı olabilir veya termostat düzgün çalışmıyor olabilir. Motor hararet yaparsa, tüm bu bileşenlerin kontrol edilmesi gerekiyor.

Hararet Durumunda Yapılan Yanlışlar

Hararet yapan araba nasıl düzelir diye düşünürken aklınıza gelebilecek fakat kesinlikle yapmamanız gereken en önemli şey motoru suyla soğutmak. Sıcak motora kesinlikle soğuk su dökmeyin veya ısınmış motor suyuna soğuk su ekleyerek motoru çalıştırmayı denemeyin. Çünkü böyle bir durumda, soğuk su termal şok yaratıp çatlamalara sebebiyet verebilir. Eğer aracınız hararet yaptıysa tek yapmanız gereken motorun soğumasını beklemek.

Bir süre kaput açık bekledikten sonra motorun tamamen soğuduğundan emin olup radyatör kapağını açabilirsiniz. Oldukça yüksek sıcaklıklara ulaşan bu bölümün kesinlikle soğuk olması gerekiyor. Aksi takdirde yüksek basınca ulaşan su sıçrayarak vücudunuzu yakabilir ve kendinize ciddi şekilde zarar verebilirsiniz. Hem aracınızı hem de kendinizi korumak için düzenli bakım ve kontrolleri yaptırmanız şart.

arabam.com oto ekspertiz ile Uzman Gözünden Detaylı Ekspertiz Yaptırmak için Tıklayın! 

HENÜZ YORUM YOK