Uzun bir süredir hepimiz hayat değişikliği tecrübe etmekteyiz. Yaşanan Covid-19 pandemisi sebebi ile işlerimizi ve okulumuzu uzaktan yürütmeye çalışıyoruz. Bu süreçte bazılarımız otomobillerini eskisi kadar aktif kullanamasa bile bazılarımız araçlarını eskisinden daha fazla kullanıyor. Evlerimizde değil iken maske takmanın zorunlu olduğu şu günlerde otomobilimiz içinde ne kadar güvendeyiz? Araç içinde maske takmalı mıyız? Kırmızı ışıkta durduğumuz esnada klimamız açık ise araç içeriye virüs alabilir mi? Bunun gibi soruların cevaplarına beraber cevap bulmaya çalışacağız.
Araç İçinde Ne Zaman Maske Takmak Zorundayız ?
Ankara İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun 13 Nisan Tarihinde aldığı karara göre, toplu taşıma araçları, şehirler arası yolcu taşıyan ulaşım araçları, taksiler, ticari araçlar, servis araçları ve içerisinde birden fazla yolcu bulunan hususi araçlarda maske takmanın zorunlu olduğu belirtildi. Aksi taktirde 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu üzerinden cezai işleme maruz kalabilirsiniz.
Araç İçinde Maskesiz Güvende miyiz ?
Her ne kadar bazı illerimiz hususi araçlarda maske takmayı zorunlu hale getirmeye başlasa bile çoğu ilimiz araç içinde yalnızken maske takmayı zorunlu kılmıyor. Ancak şehir içi trafiğine girdiğimizde ışıklarda beklerken yol verdiğimiz insanlar aracımızın etrafından geçiyorlar. Bu esnada eğer camlar veya sunroof açıksa virüs tarafından enfekte olmak mümkün. Solunum yolu ile bulaşan Covid-19 virüsünün her ne kadar otomobil içine girmesi zor olsa bile, araç içinde duruma göre sürekli aynı havayı soluyor olmamız tehlike riskini arttırıyor.
Camları Kapayıp Klima Açmak Güvenli mi ?
Otomobillerimizdeki polen filtreleri havadaki ufak taneciklerin aracın içine gelmesinin önüne geçer. Ancak yapıları gereği toz filtrelerine benzer yapıdalardır ve mikroorganizmaları geçirmeye müsaitlerdir. En ince polen filtresi 3 mikron ve üstü boyutlardaki tanecikleri filtreler. Covid-19 virüsü ise yaklaşık olarak 0.09-0.08 mikron boyutundadır. Burada o zaman araç içinde Covid-19’dan korunamıyoruz çıkarımını yapmak tam olarak doğru değildir. Zira hastalık damlacık yolu ile bulaşmakta ve bir damlacık 5 mikron veya daha küçük olarak kabul edilmektedir. Burada yine bir belirsizlik ile karşı karşıyayız. Her ne kadar 3 mikrondan büyük tanecikler aracımız içine alınmıyor diye bir çıkarımda bulunsak bile, daha küçük tanecikler bulunulan konuma göre araç içine girebilir. Bu durumda polen filtresine güvenip maske takmamak sizi ve sevdiklerinizi riske atabilir. Her ne kadar düşük bir ihtimal bile olsa en azından sıkışık trafikte maskemizi takalım. Unutmayın, maskenin ana görevi potansiyel hastanın etrafa damlacık yaymasını engellemektir.