Ana Sayfa Genel Basık Araba Tutkusu Nereden Geliyor ?

Basık Araba Tutkusu Nereden Geliyor ?

2
7689

Ülkemizde oldukça popüler olan pıstırılmış diğer bir tabir ile basık araba tutkusu nereden geliyor? Spor otomobillerin yere yakın olan tasarımı otomobil sahiplerinde bir sempati uyandırsa dahi aslında otomobilin yere yakınlığı doğrudan aerodinamiği ile alakalı. Kütle merkezi yere yaklaşan otomobil virajlarda merkezcil kuvvetten daha az etkilenmekte ve virajlar kullanıcı için daha keyifli hale gelmekte. Ancak bu spor amaçlı tasarlanmış veya sonradan bu niyetle dönüştürülmüş otomobiller için daha doğru dersek doğru söylemiş oluruz. Ülkemizde ne yazık bu durum zaman zaman yanlış anlaşılmalara sebebiyet veriyor ve komik görüntüler ile karşılaşıyoruz.

Basık Araba Neden Tercih Edilir ?

Otomobiller kullanıcılarına sundukları imkanlar ile birbirlerinden ayrılırlar. Örneğin aile otomobili almayı ve uzun yolculuklar planlayan bir kullanıcı aracından düşük yakıt tüketimi ve kullanışlı iç hacim beklerken Citroen C5 Aircross tercih ederken performans amacı ile otomobil edinmek isteyen kullanıcılar Honda Civic Type-r gibi modellere yönelebilirler. İki otomobil farklı segmentlere ait olmasına rağmen ikisini karşılaştıracak olursak, C5 Aircross yerden yüksek yapısı ile ufak çaplı arazi yeteneklerine sahipken, Honda Civic Type-r yere yakın yapısı ile güzel asfalt ve pist kullanımına daha uygun olacaktır. Aslında Type-r’ın yere yakın yapısı onu yüksek hızlarda, virajlarda ve yol tutuşta güvenli kılar. Her ne kadar estetik olarak güzel gözükse bile asıl kaygı kullanıcısına vadettiği performansı verimli bir şekilde sağlamasıdır. Spor otomobillerin yere yakın yapısı bu sebepten ötürüdür.

Her arabayı yere yaklaştırmak mantıklı değildir.

Yere Yakın Olmanın Avantajları Neler ?

Basık araba diyebileceğimiz spor otomobiller yüksek hızlarda, hava akışkanının göreli hareketi yüzünden alt taraftan kaldırma (lift) ve ön taraftan sürüklenme (drag) kuvvetlerine maruz kalırlar. Alttan otomobile uygulanan lift kuvveti aracın yüksek hızlarda ağırlığının azalmasına yani düşey yöndeki kuvvetin büyüklüğünün düşmesine sebep olur. Tam doğru olmasada araç hafifler diyebiliriz. O yüzden aracın altına akışkanın yani havanın daha az müdahil olmasını basık araba kullanarak sağlayabiliriz. Bu yüzden gündelik kullanım amaçlı otomobiller yüksek hızlarda spor otomobiller kadar güven vermez.

Spor yay takılmış bir otomobil yolu daha iyi tutacaktır.

Basık Araba ile Virajlar ?

Virajlarda merkezcil kuvvete maruz kalan basık araba, basık olmayan arabaya kıyasla daha iyi yol tutmaktadır. Ancak otomobil aynı zamanda süspansiyon sistemine de sahip olduğu için araç virajda kazandığı enerjiyi yayları ve süspansiyon sistemi ile sönümler. Sönümleyemediği kısmı ise kafadan veya arkadan kayma şeklinde belli eder. Viraj hakimiyeti adına sert ve kısa yay kullanımı bu durumun önüne geçebilmektedir.

Low Rider kavramı böyle bir şey işte.

Peki Nasıl Pıstırılır ?

Yere yaklaştırma işlemi spor yay, coilover, soğuk basma, sıcak basma ve yay kesme işlemleri ile gerçekleştirilmelidir. Bu İşlemlerden spor yay ve coilover kullanımı sağlıklı sonuçlar sunabilirken diğerleri otomobilinizin ömrünü kısaltır.

Coilover ile aracınızı yükseltip alçaltabilirsiniz.

Yaşanan Kavram Kargaşası

Ülkemizde basık araba kavramı Amerika’daki low rider kültürü ile özdeşleştirilmeye çalışılıp kafa karışıklığına sebebiyet vermiştir. Ülkemizde basık araba kavramı altına kürdan girmeyen araba olarak bilinmekte olup insanlar tarafından hoş bulunmaktadır. Bunun sonucu olarak trafikte çok komik bir o kadarda tehlikeli görüntülere tanık olabilmekteyiz. Otomobillerinize iyi bakın, yere yakın olacaksanız şasiye yük bindirerek değil 2.5 lük spor yay veya coilover tercih edin.

Yere yakın yapısı ile adeta bir yılan.

 

 

 

2 YORUMLAR