BMW E36 M3: Bir Efsanenin Tarihi

0
4695

BMW M3’ün farklı nesilleri, tarihteki en ikonik ve popüler performans odaklı otomobillerden bazılarıdır. Hatta performans denince akla ilk gelen araçlardandırlar. Ancak M3 serisi şu an gördüğümüz araçlarla başlamadı. 1980’li yıllarda başlayan E30 serisi ile giriş yapan M3, 90’lı yıllarda E36 ile müthiş bir kitleye ulaşmayı başardı. Günümüzde halen daha BMW E36 M3 ikinci el piyasasında aranan bir araba.

BMW E36 M3

BMW ilk M3 aracı olan E30’da bir kitle yakalayabilmişti. Fakat sorun insanlar tasarım açısından yeterince çekici bulmuyorlardı bu aracı. Evet araç tam bir performans ve yarış aracı havasındaydı. Fakat insanlar günlük kullanımda bu aracı tercih etmiyorlardı. Bunun üzerine yapılan çalışmalar sonucu yeni E36 M3, çok farklı bir tasarım felsefesiyle 1992’de piyasaya sürüldü. Hafif yol yarışçısı gitti ve onun yerine otomatik şanzımanlı bile mevcut olan daha rafine, güçlü bir spor sedan geldi. Tasarım felsefesindeki değişime rağmen, E36 M3,bir dizi değişiklik sayesinde eski arabadan bile daha hızlıydı.

BMW E36 M3

Belki de en büyük değişiklik motorda yapılan değişiklikti. BMW, eski dört silindirli motoru, Avrupa triminde 286 beygir gücü ve Kuzey Amerika pazarı için 240 beygir gücü üreten  altı silindirli 3.0 litrelik bir motorla değiştirdi. Tüm bu ekstra güçle E36 M3, 100 km hıza 5,6 saniyede yani E30 modelinden bir saniye daha hızlı gidebilir hale geldi.

Görsel olarak E36 M3, motor sporlarından ilham alan bir önceki modelden çok daha muhafazakardı. Geniş tekerlek kemerleri gitmişti ve arka spoyler seçenekler listesine alınmıştı. BMW mühendisleri, aracın aerodinamik performansı iyileştirmek ve aracı standart 3 Serisinden ayırmak için araca bir çene rüzgarlığı, yan etekler, yeni yan aynalar ve derin bir arka difüzör taktılar, ancak genel olarak E36 M3 oldukça sade görünüyordu.

Başarıları ve Özelliği

BMW E36 M3, satışa sunulduğu her yıl Car and Driver dergisinin en iyi 10 araba listesinde kendine yer buldu. Bu prestijli listede bulunabilmek zaten başarıyken, her yıl buraya girebilmek cidden büyük başarı. Dönemi için inanılmaz bir çekiciliği vardı. Ülkemizde de aynı sade ve rahat görünümünün altında çok güçlü bir motor vardı. Hatta BMW kendisi bu durumu “Koyun kürküne bürünmüş bir kurt” olarak ifade etmektedir. 1999 Yılı itibariyle yerini E46 serisine bırakmıştır. Ancak yine günümüzde aranan ve tercih edilen bir ikinci el performans aracıdır.

 

BMW E36 M3

 

İkinci El BMW İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here