Peugeot Müzesi nerede, Peugeot Müzesi ‘nde neler var…Peugeot Müzesi’nden fotoğraflarla Mert Yılmaz yazdı…
Ama önce keyifli bir Peugeot modelleri ve Peugeot Müzesi galerisi…
Kuruluşu 1800’lü yıllara dayanan bir marka tarihiyle ne kadar övünse azdır. Spirit of France etkinliğinde biz de bu tarihi hissettik hatta deneyimledik…
Geçtiğimiz ay telefonuma bir mesaj geldi. Peugeot Türkiye’den İpek Kiraz, müzeye gitmek ister misin diye soruyor ve devam ediyordu; 504 de kullanacağız… Ayrıldığı sevgilisinden mesaj alan bir ergen gibi önce kalbim hızlı hızlı çarpmaya başladı daha sonra terlediğimi hissettim, tüylerim diken diken olmuştu. Cevabımın ne olduğunu fotoğraflarda görüyorsunuz.
Tarafsızlığa son!
Yazılarımda tarafsız olmaya gayret etsem de Fransız otomobillerini ne kadar sevdiğimi herkes bilir. Bu nedenle bu yolculuk benim için zirve anlamı taşıyordu. Müze ziyaretinin yanında Peugeot Müzesi’ nde bulunan Peugeot 504 kullanacak olmak da benim için ayrı bir öneme sahipti çünkü rahmetli amcam Selçuk Yılmaz’ın ilk otomobiliydi.
O kadar çok anım var ki 504’le. Bir gün Kumburgaz’a yazlığa gidiyoruz, ben babamlarla ve Renault 12’yle değil, Peugeot 504’le gitmeyi tercih etmişim demek ki. Yolda Selçuk amcama bu araba da bayağı hızlıymış dediğimi hatırlıyorum. Belli ki çocuk aklımla çok sıkıldığım yol, o gün daha çabuk bitmiş. Amcam da Avrupa otomobili bu, tabii hızlı olacak demişti… Daha anlatacak çok şey var ama hem benim gözüm doluyor hem de sizi çok sıkmak istemiyorum. Biz en iyisi Spirit of France etkinliğine konsantre olalım.
İkinci el Peugeot 504 ilanları için buraya tıklayın!
Kahve Üretiminden Bisiklete ve Otomobile Bir Marka: Peugeot
Sochaux, Peugeot’nun doğum yeri. İlginç olan, 1810’da doğan marka o dönemde kahve öğütücüsü gibi eşyalar üretiyormuş ki, hâlâ bu üretim devam ediyor ve fabrikasını bile gezme fırsatı bulduk. 1830’da bisiklet üretimine başlayan Peugeot’nun otomobil üretimine geçişi 1882’yi bulmuş. Daha sonra 1898’de aslan logolu motosikletler de yollarda dolaşmaya başlamış. Düşünün, mutfak eşyaları yapan bir şirketiniz var ama kurucu kardeşlerden Armand Peugeot gelecek tekerlekli araçlarda diyor. Bu nasıl bir vizyondur?
Kahve öğütücüsünden bir dünya markası haline gelen Peugeot’nun hikâyesine tanıklık etmek hatta deneyimlemek çok öğreticiydi.
Önce klasiklerin tadına baktık!
Fransızların Musée de l’Aventure Peugeot dediği müze gezisinden önce yapacak çok işimiz vardı. Dedik ya Peugeot 504’ün 50’nci yılı. Bu nedenle bu efsane otomobilin üç farklı versiyonuyla kilometrelerce yol yaptık. 1968’de tanıtılan Peugeot 504, sedandan coupe’ye, cabrio’dan station ve pick-up’a kadar birçok versiyonla üretildi. Afrika ülkelerinde de çok sevilen ve 404’ün yerine gelen 504, tam bir dünya otomobili olduğunu dört milyonun üstünde satış başarısıyla kanıtladı.
Kullandığımız versiyonlardan sedan olan 2.0 lt karbüratörlü motora sahipti ve GL donanım paketliydi. Bu 2.0 lt motorun enjeksiyonlu versiyonları bile vardı ve gücü 93’den 106 HP’ye kadar uzanıyordu. Arkadan itişli olan 504’ün en önemli özelliği oldukça konforlu olan süspansiyonu. Hidrolik destekli olmayan direksiyonu bile yorucu değil. Dört ileri şanzımanlı bu otomobille hem çocukluğuma gittim hem de en kısa sürede bir tane satın almaya karar verdim. Daha sonra ise 504 Coupe ve 504 Cabrio kullandık. Cabrio olan 2.7 lt V6 karbüratörlü bir motora sahipti ve 136 HP gücündeydi. Coupe versiyon ise makyajlı modeldi ve aynı motorun enjeksiyonlu halini kullanıyordu. 144 HP’lik bu motora beş ileri manuel şanzıman eşlik ediyordu. Ayrıca hidrolik direksiyonu da vardı. Bu otomobiller, ilginç bir şekilde çok iyi yol tutuyor. Önde konvoyu düzenleyen Peugeot 308 sürücüsü temposunu artırsa da hiçbir 504 modeliyle ona yetişmekte bir sorun yaşamadık. Yol tutuş ve frenleri belli ki zamanlarının ötesindeymiş.
Son olarak Peugeot 505 Turbo Injection modelinin da tadına baktık. 8o’li yılların bu otomobili; 150, 160 ve 180 HP’lik versiyonlara sahip. Bizim kullandığımız 160 HP’lik versiyondu. 2155 cc’lik turbo motor, 255 Nm’lik torkunun da etkisiyle oldukça performanslıydı. Son arkadan itişli Peugeot’lardan olan 505 de yol tutuşu ile çok dikkatimi çekti. Tabii bu gezinin yeni Peugeot 508’in tanıtılmasından önce yapılması da ilginç bir deneyim oldu. Böylece 500 serisinin tarihini tam olarak kavramış olduk.
Girmenin çok zor olduğu müze deposu
Gezinin asıl sürprizi müze ve daha önce gezme fırsatı bulduğumuz müze deposuydu. Bu depodaki otomobiller ya restore edilmeyi ya da müzeye girmeyi bekliyor çünkü 1988’den sonra üretilmiş otomobiller müzeye kabul edilmiyor. Tabii Taxi filminde rol alan daha yeni istisnalar da yok değil.
Peugeot Müzesindeki otomobiller yıllarına göre ayrılmış. Böylece tarihi gelişimi çok daha iyi anlıyorsunuz. İmkânınız varsa mutlaka gidin derim…
Türkiye yerli otomobil üretebilir mi?
Türkiye, otomobil ve ticari araç üretiminde yeni değil. Markalar yabancı olsa bile tamamen bizim geliştirdiğimiz modeller Avrupa hatta dünya yollarında dolaşıyor. Bu anlamda Ar-Ge ve ürün geliştirme konusuna yabancı değiliz. Yani sadece bir montaj sanayimiz olduğu kesinlikle söylenemez.
Diğer yandan yerli otomobil tartışmaları da sürüyor. Hatta üretecek grup da belli oldu. Ben, bu projenin altından kalkacak bilgi birikimine sahip olduğumuzu düşünüyorum ve destekliyorum ama bir yandan çok da mutlu değilim. Bunları yazmamın nedeni, geçen ayki Fransa gezimde, bu işlere başlamak için ne kadar geç kaldığımız ya da kaldırıldığımız duygusunu hissetmem. Kısaca elektrik devrimini de kaçırmamak için yerli otomobil projesi çok önemli.
Şimdi yine Peugeot Müzesi’ne dönelim çünkü yerli otomobil projesini anlamak için markaların tarihini de iyi yorumlamak gerekli. Yani içten yanmalı motorlu bir araçla, tarihi 100 yılı aşan Peugeot gibi markalarla boy ölçüşemezsiniz. Ama elektrikli araç devrimine yetişmemiz mümkün.
At arabasından, Taxi filmindeki 406’ya…
Dedim ya 1900’lerden önce üretim yapmaya başlamış bir markadan bahsediyoruz. Müzedeki ilk Peugeot modelleri, önünde at olmayan at arabalarına benziyor. Yani o kadar eski bir marka. Hatta dünyanın ilk üreticilerinden. Dev Rolls-Royce’ları andıran lüks modelleri de var, minicik Bebe adındaki modeli de. Müzeyi görünce bir markanın kimliği nasıl oluşuyor çok iyi anlıyorsunuz. Daha 1900’lerin başında küçük şehir içi otomobillerine kafa yormaya başlamışlar hatta yakıt tüketimine de ciddi önem vermişler. Fransızlar, bugün baktığınızda da küçük otomobiller ve yakıt tüketiminde çok başarılıdır. Demek ki bir noktaya gelmek için çok uzun süreli bilgi birikimine ihtiyaç duyuluyor.
Otomobil hastası arkadaşlar bana hep sorar, Fransız otomobilleri rallilerde nasıl bu kadar başarılı diye. Müze, bu sorunun cevabını bile veriyor. Peugeot’nun çok eski modelleri bile Afrika toprağından, Monaco asfaltı-buzuna kadar her yerde yarışmış. Tabii sadece ralliden bahsetmiyorum, Formula 1’den Pikes Peak’e kadar motorsporlarının her alanında Peugeot imzasını görmek mümkün. Bu noktada, Fransızların nasıl bu kadar iyi hot hatch’ler yarattığına da şaşmamak gerekli. Yarışlardan elde edilen bilgi birikimi, yol otomobillerine de yansıyor. Sonuçta yol tutuşun sırrını yıllar önce çözmüşler.
Bütün bunları elbette biliyordum ama müzeyi dolaşınca bir kez daha kafanıza yerleşiyor ki, tarihi olan markalar günümüzde de farklı işlere imza atıyor. Nasıl Mercedes müzesini gezdiğinizde lüks ve konforun gelişimine tanıklık ediyorsanız, Ferrari müzesinde safkan performans nasıl yaratılır dersi alıyorsunuz. Tabii sadece tarih yeterli değil, uzun zamandır üretim yapan ama belli bir konuda uzmanlaşamamış birçok marka da var.
Hep merak ederdim, bu gezide onun da cevabını aldım. Sonuçta tasarımcı ve mühendisler belirli periyotlarla değişiyor. Yöneticiler de tabii ki. Hatta patronlar gidiyor, milliyeti tamamen farklı bir grup kontrolü ele alıyor. Tüm bunlara rağmen bazı markaların karakteri hiç değişmiyor. Bunu nasıl başarıyorlar çok merak ederdim. Müze ziyaretinden önce gezdiğimiz PSA arşivi bana bu cevabı verdi.
Sadece Peugeot ve Citroen değil grup bünyesindeki Talbot ve Simca gibi bütün markaların aklınıza gelecek her detayı saklanmış. Ufak bir reklam broşüründen sözleşmelere, teknik çizimlerden video’lara kadar ne ararsanız var ve tüm bunlar dijitalleştirilmiş ya da üstünde uğraşılıyor. Son olarak şunu da belirtmek gerekir ki, eski bir Peugeot modeliniz varsa artık parça bulmanız sorun olmayacak çünkü Peugeot Classic parça tedarik etmeye başlıyor. Hatta sıfırdan üretilmiş parçalar bile olacakmış. Ne dersiniz, bir Peugeot 504 toplasak mı?