Ülkemiz birçok otomobil üreticisine ev sahipliği yapmakta. Bazı modeller yerli olarak üretilirken bazı modeller ithal edilebiliyor. Araç skalasının oldukça geniş olduğu Türkiye, satılan her modelin Euro NCAP testlerine tabi tutulması ile müşterilere araç içi güvenlik hakkını esirgemiyor. Her ne kadar gelişen teknoloji ile kabin içi güvenlik seviyeleri arttırılmış olsa bile, Euro NCAP testleri sadece otomobilin içindekileri değil, yoldaki yayaları düşünen sistemleri de göz önünde bulundurarak otomobilleri puanlıyor. Eskisi gibi Euro NCAP’ten düşük yıldız alan otomobiller genellikle kalitesiz çıkmasa bile, gerek kabin içindekiler gerek yayalar için ciddi güvenlik sorunları yaratabiliyor. Örneğin Tesla’nın bazı otonom modellerinin test esnasında yayalara çarpması gibi durumlar, elektronik sistemlerin ne kadar sıkı denetlenmesi gerektiğini gözler önüne koyuyor. Bugün ise ülkemizde satılan ve Euro NCAP testlerinde düşük puanlar almış modellerden bahsedeceğiz.
Fiat Panda
Fiat Panda sevimli yapısı ve ufak tasarımı ile tam bir şehir içi otomobili. Ancak Euro NCAP tarafından yıldız alamayan bir modele ne kadar binmek istersiniz orası muamma. 940 kg kütleye sahip olan Fiat Panda, yetişkin 45%, çocuk 16%, yaya 47% ve güvenlik asistanlarından 7% puan alabilmiş. Ailenizi bindirmek istemeyeceğiniz bir model ne yazık ki Fiat Panda.
Fiat Punto
Bir başka sevimli ve ülkemizde oldukça yaygın olarak satılmış İtalyan model Fiat Punto, küçük kardeşi Panda’nın izinden giderek ne yazık ki Euro NCAP cephesinden herhangi bir yıldız alamamış. Yetişkin 51%, çocuk 43%, yaya 52% puan alan 2017 model Punto, güvenlik ekipmanlarından hiç puan alamamış bir model.
Jeep Wrangler
Yakışıklı bir arazi aracı olan 2018 model Jeep Wrangler, ne yazık ki Euro NCAP testlerinde bekleneni verememiş. Yetişkin 50%, çocuk 69%, yaya 49% ve güvenlik ekipmanlarından 32% alan Jeep Wrangler her ne kadar bir arazi aracı olsa dahi, güvenli bir model değil. Sadece 1 yıldız alabilmiş.
Lancia Ypsilon
Yakın bir arkadaşımın da sahip olduğu Lancia Ypsilon bekleneni veremeyen modellerden. Yetişkin 44%, çocuk 79%, yaya 64% ve güvenlik donanımlarından 38% puan alan araç gerek içindekiler gerek dışardakiler için pek güvenli bir yapıya sahip değil ki sadece 2 yıldız alabilmiş. Ancak aynı segmentte ki Alman rakibi Volkswagen Up! modelinin de 3 yıldız aldığını belirtmezsek modele haksızlık etmiş oluruz. Tekerine taş değmesin Yunus.
Ford Mustang
Her ne kadar ülkemizde binek bir model olarak kullanılmamış olsa bile, satın almak mümkündü 2017 model Ford Mustang’i. Ford markasına yakışmayan bir Euro NCAP puanı elde eden Mustang 2 yıldız alarak kendi imajını zedeledi. Yetişkin 72%, çocuk 32%, yaya 64% ve güvenlik ekipmanlarından 16% puan alan Mustang zamanında sevenlerini oldukça üzmüştü.
Fiat 500
Ufak ve şık tasarımı ile tam bir şehir içi otomobili olan Fiat 500, ne yazık ki Euro NCAP tarafından 3 yıldıza layık görülmüş. A segmenti otomobillerde 3 yıldızın yaygın bir sonuç olduğunu belirtmek gerekiyor. Yine de otomobili satın almak isteyenler sadece 865 kg kütleye sahip 500 modelinin yetişkin 66%, çocuk 49%, yaya 53% ve güvenlik ekipmanlarının 27% puan aldığını bilmeliler. Özellikle otomobilin sıfırının ülkemizde ki yüksek fiyatı modeli tercih etmemek için geçerli bir sebep olsa gerek.
Fiat Doblo
Eniştelerin favorisi ne yazık ki sadece 3 yıldız alabilmiş. Yine de kolay kolay mangallardan eksik kalmayacağını düşündüğüm model 2017 modeli ile yetişkin 75%, çocuk 46%, yaya 57% ve güvenlik ekipmanları ile 25% puana layık görülmüş.
Suzuki Jimny
2018 yılında yeni kasasına kavuşan Jimny, boyu değil işlevi zihniyeti ile yapılmış bir model. Arazi performansının oldukça iyi olduğu ufak arazi canavarı Euro NCAP tarafından 3 yıldıza layık görülmüş. Tasarımı gereği gündelik araç olarak kullanılacağını pek düşünmediğim Jimny, yetişkin 73%, çocuk 84%, yaya 52% ve güvenlik ekipmanları ile 50% puan almayı başarmış.