Formula 1 Yarışçıları: Maria Teresa De Filippis ‘in hayatı ve kariyeri… Maria Teresa de Filippis, diğer kadınlara yarış pistlerinin yolunu gösteren bir öncü olan Formula 1 tarihinin en önemli isimlerinden biridir. 1950’li yıllarda Maria, direksiyonun arkasındaki sürücülerden biriydi. İlk yarışını kaybedeceğini düşünen kardeşlerinin yanıldıklarını kanıtlamakla kalmadı, aynı zamanda Formula 1’de yarışmayı başardı.
Maria Teresa de Filippis, Formula 1’de yarışan ilk kadındı. Yarış başkanlarının bile ona yarışın kadınlara göre olmadığını söylediği muhalefetle karşılaştı. Arkadaşlarının trajik kazalarda öldüğü kaybın acısını yaşadı. Fakat Maria, en yüksek seviyelerde yarışmak isteyen birçok kişiye ilham kaynağı oldu. Maria Teresa de Filippis’in yaşamına ve mirasına bir göz atalım.
Kardeşler, Zenginlik ve Asalet
Maria, 1926’da Napoli’de doğdu. Dört kardeşin en küçük çocuğu olarak büyüyen Maria’nın hayatı, ağabeylerinin yaptığı aşağılayıcı birçok yorum nedeniyle çok geçmeden değişecekti. Ayrıca Maria tenis oynamayı ve ata binmeyi severdi. Babası, yalnızca soyluların soyundan gelen bir İtalyan Kontuydu. Aynı zamanda oldukça zengindi. 16. yüzyıldan kalma Palazzo Marigliano’ya ve İtalya’nın güneyindeki diğer toprak parçalarına sahipti ve başarılı bir iş adamıydı.
Bir Kardeşin Mücadelesi
Kadın yarış arabalarının adının duyulmadığı bir çağda Maria, toplumsal geleneklere meydan okuyan öncü bir ruhtu. Kardeşleri tarafından yapılan küçük düşürücü bir yorum, onun karakter gücünü ve farklı olma ve bir lider olarak öne çıkma cesaretini ortaya çıkardı. İki erkek kardeşi, ilk yarışında çok hızlı gitmeyeceğini söylemiş, yavaş gideceğine bahse girmiştir. İlk yarışını kazandığında çok geçmeden sözlerini geri aldılar. Ayrıca yarışın ardından babası ona bir Fiat 500 almıştır.
İtalyan Otomobil Şampiyonası
22 yaşında ve şimdi ilk yarışını kazandığı için kendine güveni yükseliyordu. Bir sonraki mücadelesi dayanıklılık yarışları ve tepe yarışlarıydı. 1950 Giro di Sicilia’ya da adını duyurmayı başardı. Arabası tam yerinde olmadığı için tamircisi onu yarışa başlamak için farklı bir pozisyona itti. Yarışma bin kilometrenin üzerinde bir rotaya sahipti. Fakat bozuk olan aracı, yarışın sonunda birçok problemi ortaya çıkarmıştır. Yarışın sonunda, etkinlik organizatörleri Maria Teresa De Filippis’e aracını iterek çalıştırıldığını söylediler. Fakat yanılmış olmalarına rağmen Maria diskalifiye edildi. 1954’te Maria, İtalyan Sportscar Şampiyonasına girdi. Sezonu ikinci sırada tamamladı. Yeteneği ve azmi şimdi yarış dünyasının dikkatini çekiyordu.
F1 Kariyerine Giden Yol
Ellili yıllarda Maria, Targa Florio, Pescara 12 saat ve Mille Miglia gibi diğer dayanıklılık yarışlarında yer aldı. Ayrıca aşık olduğu kişi olan Luigi Musso, Formula 1 pilotuydu. Aynı yarış tutkusuyla birbirlerini motive ettiler. Fakat nişanlı olmalarına rağmen hiç evlenmediler. Yarışmak her zaman kolay değildi. 1956 Buenos Aires 1000 km yarışında, başka bir kazayı önlemeye çalışırken arabası bir telgraf direğine çarptı. Juan Manuel Fangio kısa süre sonra ona akıl hocalığı yapmaya başladı. O bir Formula 1 şampiyonuydu ayrıca Maria içinde Formula 1’de parlama şansıydı.
Maserati
Maria, akıl hocası Juan Manuel Fangio’nun son şampiyonluğunu kazandığı Maserati 250F ile Monaco Grand Prix’sinde yarışabilirdi. Fakat aranan kalifiyeye sahip olamadı. Bu süre boyunca Fangio, Maria’ya, sürüşü ve kararlılığı hakkında bazı çarpıcı tavsiyeler verdi. Maria’nın en çok uyarıldığı konu hızlı gitmesiydi. Akıl hocası tarafından söylenen “Çok hızlı gidiyorsun, çok fazla risk alıyorsun” cümlelerine rağmen Belçika Grand Prix’sine girerek onuncu sırada yer aldı.
Yarışmalar, Gerilemeler ve Muhalefet
Maria, 1958 Fransa Grand Prix’sinde yarışmak istedi. Fransız Grand Prix direktörü, “Bir kadının takması gereken tek kask, kuafördedir” dedi. Muhalif ve kötü eylemlere rağmen Maria Portekiz Grand Prix’sini kazandı. Fakat yarıştan çekilmek zorunda kaldı. Daha sonra Monza’da yarıştı fakat orada da motor sorunları Maria’yı pistten çıkmaya zorladı.
Behra-Porsche Ekibine Katılması
1959’da Maria, Behra-Porsche ekibine katıldı. John Behra, ekibin liderliğinin bir parçası olan yakın bir arkadaştı. Maria, Porsche 718 sürmeye başladı. Monaco’ya girmek istese de başarılı olamadı. Sadece eski erkek arkadaşı olmakla kalmayıp 1958 Fransa Grand Prix’sinde trajik bir şekilde hayatını kaybeden Luigi Musso ve bir kazada hayatını kaybeden yakın arkadaşı Alfonso de Portago gibi arkadaşlarının vefat etmeleri, Maria’yı derinden etkilemiştir. Yarışmalar, ona keyif vermekten çok zarar vermeye başlamıştır. Son olarak 1959’da Porsche için araba kullanan John Behra bir kazada öldü. John Behra’nın ölümü, Maria Teresa De Filippis’e emeklilik kararı getirdi.
Fakat yarışlardan emekli olmasına rağmen, hâlâ işin içindeydi. Önce sekreter, sonra da Club Internationale des Anciens Pilotes de Grand Prix F1’in emekli sürücüler için Başkan yardımcısı oldu. Daha sonra onursal başkan oldu. Maria Teresa de Filippis 2016 yılında 89 yaşında vefat etti. Bu, yalnızca bir yarış efsanesinin değil, bir öncünün ve erkeklerin hâlâ kadın meslektaşlarından çok daha fazla olduğu bir alanda başarılı olmaları için başkalarına ilham veren birinin ölümüydü. Sonuç olarak Formula 1 Yarışçıları: Maria Teresa De Filippis ‘in insanlara ve yarış dünyasına öğrettiği birçok mesaj bulunmaktadır.