Süreyya İzgi, bu sefer dev bir arazi aracını test ediyor. Muhteşem bir deneyim. Bir güç evreni: GMC Sierra 2500 HD Denali testi…
Kasalı makam aracı: GMC Sierra 2500 HD Denali
Hemen herkes bilir, Amerika Birleşik Devletleri değişik ülke. Avrupa’da göremeyeceğiniz alışkanlıkları var. Yemek kültüründen şehir düzenlemesine bu böyle ama tabii bizim konumuz, trafik kültürü.
Bundan yirmi beş otuz sene öncesinde Amerikalıların otomobilden çok arazi aracı kullandıklarından söz ederdik. SUV demiyorum, çünkü bu kavram Avrupalıların da işin içine girmesinden sonra literatüre dahil oldu. Zaten daima belli bir konfor seviyesi vardı ama şehir, arazi, çiftlik demeden her zora gelebilen Amerikan arazi araçlarının aşırı lüksleşmesi de Avrupalılarla doğan rekabetten olmuştu.
Süreyya İzgi’nin diğer yazıları için buraya tıklayın!
Amerika’da yolları kamyonetler kaplar…
Sonraki yıllarda otomotivin gelişimi içerisinde SUV merakı dünyayı saracak hale geldi, ya da getirildi, malum. Ama hikaye bu değil, ABD’de arazi araçlarının yanında yolları kaplayan bir diğer unsur hiç şüphesiz kamyonetler. Bizim bu yazıda konumuz bu.
Gidenler iyi bilir, geniş bulvarlar, beşer, altışar şeritli yollar ve tabii şehir trafiği hep onların. Bu iki egemen sınıftan otomobiller neredeyse görünmüyor Amerika’da. Durum böyle olunca da küçük araçlara sığamayan Amerikalıların lüks anlayışı beklentiler doğrultusunda kendi yolunu açıyor. Avrupa’da göremeyeceğimiz türden pikaplar dolaşıyor yollarda.
İşte tek tük de olsa dar yollu Avrupa kentlerinde olduğu gibi ülkemize de düşüyorlar. Bu defa konuğum müthiş bir GMC kamyonet. GMC, evet okunuşu ci-em-si ama bizim silahlı kuvvetlerde cemse diye anılanlardan değil! Deri döşemeleri, çift bölgeli otomatik kliması ve saymakla bitmez bilumum lüks donanımlarıyla kelimenin tam anlamıyla kasalı makam aracı.
Chevrolet’in Erkek Kardeşi!
GMC, malum General Motors Company’nin 20. yüzyılın başından bu yana hafif ticari araçlar (neye göre kime göre hafif tabii, ayrı!), ABD işi kamyonlar ve otobüsler üreten markası. Yani bir şekilde Chevrolet’in, hadi kız kardeş demeyelim de erkek kardeş markası! Zaten hali hazırda kimi modellerde motor ve yürüyen aksam da paylaşıyorlar, şasi de elektronik de…
Ekran olmasa geri manevra yapılmaz!
Neyse, aracımıza gelirsem, kamyonet demeye dilim varmıyor, 6.6 litrelik dizel motorlu lüks bir vasıtayla geziyorum. Dışarıdan heybetli, karar net, dev bir kamyonet. Kuyumcu vitrini gibi ışıl ışıl burun, sürücü koltuğundan yeri görmenizi engelliyor. Amerikan bulvarlarında dert olmaz belki ama sıkışık İstanbul trafiğinde yolda olan biteni görmek önemli tabii. Gelgelelim içindeyken ne kullandığınızı pek anlamıyorsunuz. Hele geri manevrası yok mu? Mümkünse yapmamak gerek. Dolaşın gelin daha iyi! Ama zorunlu haller için koordinat veren (!) geri görüş kamerası koymuşlar neyse ki.
Pikapların Bugatti Veyron’u
Aracın adında geçen 2500’e bakıp motor hacmi sanmadınız umarım. O kadar küçük hacim bu deve yakışır mı hiç? Yol yüzeyini göstermeyen kaputun altında 6.6 litrelik bir santral yer alıyor! General Motor ürünü 8 silindirli dizel makine, GMC Sierra 2500 HD Denali’ye değme GTI sahiplerine arabalarını sattıracak performans sağlıyor. 445 beygirlik motoruyla 0-100 km/s hızlanmasını 6.6 saniyede gerçekleştiren spor kamyonet (!)
1234 Nm’lik olağanüstü torkuyla “pikapların Bugattisi benim” diyor! Altı ileri vitesli otomatik şanzıman, direksiyondan kollu. Eski Amerikanlar gibi! Bu Amerikan klasiğinin yanında dijital teknolojiler de kullanılmış Sierra HD Denali’de. Dokunmatik ekrandan akıllı telefonunuzu bağlayıp ceza yemekten kurtulabilirsiniz ya da bilumum menülere ulaşabilirsiniz.
Çift bölgeli otomatik klima haliyle dijital, bu kadar lüks bir araçta bizim eski Tuzla işi Dodgeların, Desotoların, Fargoların sürgülü havalandırmaları olacak değil herhalde! Aracın pedal takımı boya göre elektrikli olarak ayarlanıyorken ısıtmalı/soğutmalı deri kaplı koltukları siz düşünün artık. Ve tabii ki direksiyon da ısıtmalı.
Şerit takip sistemi ve çarpışma önleme sistemine de sahip olan 2015 model GMC Sierra 2500 HD Denali, bütün yol güvenlik ve konforunun yanında arazi koşulları için de adaptif çekiş özelliklerine sahip. Sürekli dört tekerlekten çekişli olan aracı, zorlu koşullara göre ayarlayıp araziye vurmak da hiç sorun değil reddetmiyor. Tabii engebe aşarken bu kadar uzun kasayla çok şansınız olmayabilir. Ama karda çamurda dert çıkarmaz. Hele bu lastiklerle! Kasa deyince, bakalit kaplı aydınlatmalı kasanın da aydınlatmalı olduğunu belirtmeliyim. Ama bu kasaya kıyıp ne koyulur, onu hiç bilemiyorum. Amerika’da olsa her şey taşınabilir ama burada Boğaziçi Köprüsü’nden bile geçemiyorsunuz!..
Çok pahalı ama böyleleri kolay satılır
Motorun sesi şiir gibi, pek öyle dizel rahatsızlığı vermiyor. Gücün sesini duyuyor insan! Çünkü altımızdaki hafif çaplı bir ağır vasıta, bizim yaşlı kıtanın kamyonet standartlarında değil pek. Ama yok, yine de rahatsız oluyorsanız Bose müzik sistemi elinizin altında. Artık Spotify’dan mı dinlersiniz CD’den mi, o da size kalmış.
725 bin liraya müşteri bekleyen 7000 km’deki 2015 model bu lüks kamyonet, daha normal bir fiyatla satılsa “daha çok bekler” diyebilirdim belki. Ama bu frekans aralığının talibi zaten bellidir genelde. Amerika’da insanlar caddede gördüklerinde Ferrari’den daha çok bakar Denali’ye, bilmem anlatabilir muyum?…